שישה עשורים אחרי ששת הימים

מלחמת הנס פתחה בפנינו את מרחבי הארץ. במלאות 60 שנה, הגיע זמן ההודיה. קול קורא לתיעוד מפעל ההתיישבות בספר "ארץ נחלה"

תוכן השמע עדיין בהכנה...

פרויקט אורנים, קרני־שומרון. | והדמיה: רן צרפתי

פרויקט אורנים, קרני־שומרון. | צילום: והדמיה: רן צרפתי

בַּת שִׁשִּׁים פּוֹקַחַת עַיִן

וְרוֹאָה כָּל עֲמָלָה

וְהִנֵּה זֶה בָּא, הַסֵּפֶר

הכי מעניין

הַסִּפּוּר שֶׁלָּהּ...

את הזמן אי אפשר לעצור, וגם לא רוצים. טוב לנו, עוד מעט בני שישים – אם נולדנו בתשכ"ז – וגם לנו יש נחת, דור המייסדים שהיינו פעם בני עשרים. והכי כיף לנו, הילדים, שמתחילים ללכת כאן עכשיו.

אכן, שישים שנה חלפו כהרף עין מאז המלחמה ההיא, מלחמת הנס והישע, אשר פתחה בפנינו מרחבי ארץ, ובמובנים רבים גם נפתחו לנו שערי שמיים.

נוכל לומר שלא עשינו די, נצבוט את בשרנו על הגדמים של מפעל ההתיישבות – בסיני, בחבל ימית, בצפון השומרון ולחופי חבל עזה. אבל במלאת שישים שנה, בכל זאת, זהו זמן להודיה, וגם הזדמנות להביט אחורה, בשמינית של גאווה. הודיה – לפני הכול לקב"ה, אשר נתן ונותן ליעף כוח, ולאין־אונים הִרבה עוצמה. והודיה גם למייסדים אשר נחלצו לפני המחנה, התחילו מאפס, פשוטו כמשמעו, עד אשר חוגגים אנו את חציית קו חצי המיליון של מתיישבים ביהודה, שומרון, בקעת הירדן ורמת הגולן. מילותיו של אלתרמן על יום חג המיליון הראשון במדינה כולה (תש"ט, 1949) כמו מתנגנות מחדש: "לֹא, אֵין הַסְּטָטִיסְטִיקָה שֶׁטַח יָבֵשׁ. / לֹא אֶצְלֵנוּ! / תָּמִיד – אֵ־ל עֶלְיוֹן – / יָדַעְנוּ כִּי יֵשׁ בָּהּ דְּבַר מָה... יֵשׁ וָיֵשׁ! / הֲלֹא כֵן טוֹב לִהְיוֹת מִילְיוֹן".

נתונים: יגאל דילמוני. עיבוד: יהודה עציון

| צילום: נתונים: יגאל דילמוני. עיבוד: יהודה עציון

הספר "ארץ נחלה" אשר יראה אור בעזרת ה' בשנת תשפ"ז בשני כרכים, אמור להיות אחד הביטויים של החגיגה הזאת.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' קידם את הפרויקט, בהיותו "נושא המקל" במרוץ השליחים של יישוב הארץ ומורשת הראשונים. בית ההוצאה הוא "המועצה לשימור אתרי מורשת", בראשות עמרי שלמון, חבר קיבוץ גשר, איש התיישבות ותודעת מורשת בכל רמ"ח איבריו. אורי אריאל – אשר מפעל ההתיישבות זורם בעורקיו – הוא המיילד והדוחף, אני עבדכם הופקדתי על העריכה, והצוות כולל את משה מרחביה (עלי) ואת אֵלונה הורנשטיין (ארכיונאית אלון־מורה).

שני כרכי הספר יופיעו במהדורה אלבומית מעוצבת, והתוכן יוגש בשלושה חלקים:

חלק ראשון: מבואות כלליים ומסה פותחת - על כוח האמונה, ערכים ומורשת, שורשים וענפים. חלק שני: ציר הזמן; חלוקת 60 השנים לתקופות־משנה, הקדמה לכל תקופה (עם מפות היישובים והדרכים), ורשומה נאה לכל יישוב ותמונות "מצא את ההבדלים" בין ראשית צעדיו לבין הנה־הוא־עכשיו (פרטים, היסטוריה, מאפיינים ועיקרי־דברים). חלק שלישי: סיכומים ומידע על בסיס האזורים השונים – יהודה, בנימין, שומרון, בקעת הירדן ורמת הגולן – גרפים של צמיחת אוכלוסיית המתנחלים, אינפוגרפיקה של מספרי היישובים וגודלם, התפתחות רשת הכבישים, חקלאות ותעשייה, ועוד ועוד.

ומכאן – קול קורא.

אנו מבקשים קשר עם כל יישוב ויישוב, כגדול כקטן – מן הערים הגדולות ועד חווֹת הרועים אשר נטו אוהלים זה עתה. האם את או אתה ממונים על הארכיון? האם אתה או את שומרים תמונות מימי בראשית? אנא כתבו אלינו. אם למי מכם, הקוראים, יש "זיכרון התיישבותי" חשוב ומיוחד, אנא צרו קשר בכתובת: Elonaho@gmail.com

הֱיו נא עִמנו בתפילה ומעשה. נדע מאין באנו – הלוואי נדע גם לאן אנו הולכים – ויקוים בנו הכתוב: "חֲזַק וְנִתְחַזַּק בְּעַד עַמֵּנוּ וּבְעַד עָרֵי אֱ־לֹהֵינוּ".

הכותב, תושב עפרה וממייסדי היישוב, הוא עורך ספר ההתיישבות "ארץ נחלה"