ארגון הבריאות העולמי קרא השבוע לראשונה להעלות את מחירי המשקאות הממותקים, האלכוהול ומוצרי הטבק ב־50% בתוך עשור, באמצעות מיסוי ייעודי שמטרתו להילחם במחלות כרוניות ולחזק את מערכות הבריאות ברחבי העולם. מדובר בקריאה הקיצונית ביותר של הארגון עד כה בנושא המיסוי הבריאותי.
במסמך רשמי שהוצג בכנס של האו"ם בנושא מימון לפיתוח, שהתקיים בסביליה, הארגון הציג את יוזמת "3 ב־35": שלושה סוגי מוצרים – סוכר, אלכוהול וטבק – שיחויבו במס בריאות עד שנת 2035. לפי ההערכות, הצעד עשוי להזרים כטריליון דולר לקופות מדינות העולם.
"הגיע הזמן לפעול, מיסי בריאות הם מהכלים היעילים ביותר שיש לנו", קרא סמנכ"ל קידום בריאות ומניעת מחלות בארגון הבריאות העולמי, ג'רמי פארר. הארגון הדגיש כי העלאת מחירים תסייע לצמצם את הצריכה של מוצרים שגורמים למחלות כמו סוכרת, סוגי סרטן שונים ומחלות לב, ותוכל גם למלא את החלל שנוצר עקב ירידה חדה בסיוע חוץ למדינות מתפתחות ועלייה בחובות הציבוריים.
הכי מעניין
זוהי הפעם הראשונה שבה ארגון הבריאות העולמי קובע יעד מחירים של ממש לשלושת המוצרים יחד, אף שכבר עשרות שנים תמך בהעלאות מס על טבק, וקרא בעשור האחרון גם למיסוי אלכוהול ומשקאות ממותקים.
מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, תדרוס אדהנום גברה־יסוס, אמר בנאום בסביליה כי המיסים החדשים יאפשרו לממשלות "להתאים את עצמן למציאות החדשה ולחזק את מערכות הבריאות שלהן".
מדינות רבות עם הכנסה נמוכה ובינונית מתמודדות עם קיצוצים בסיוע החוץ, בייחוד מצד ארצות הברית – שאינה משתתפת בכנס ואף נמצאת בתהליך פרישה מארגון הבריאות העולמי.
מ־4 ל־10 דולרים
כדוגמה, כלכלן הארגון גיירמו סנדובאל הסביר כי ממשלה במדינה מתפתחת תוכל להעלות את המיסים כך שמחיר מוצר כמו משקה ממותק יעלה מ־4 דולרים ל־10 דולריים עד שנת 2035, תוך התאמה לאינפלציה. לפי נתוני הארגון, כמעט 140 מדינות כבר העלו את מס הטבק וגרמו לעלייה ממוצעת של יותר מ־50% במחיריו בין 2012 ל־2022.

יעלו יותר מפי שניים. משקאות ממותקים | צילום: Igor Ovsyannykov, Pixabay
סנדובאל הוסיף כי הארגון בוחן כעת הרחבה של מדיניות המיסוי גם למזון מעובד מאוד ("ultra-processed food"), לאחר שיסיים לגבש הגדרה רשמית לסוג מזון זה. עם זאת, הוא הדגיש כי הוא מודע לכך שצפוי מאבק מצד התעשיות הנוגעות בדבר.
היוזמה זוכה לתמיכת גופי מפתח בזירה הפיננסית והבינלאומית, בהם קרן בלומברג, הבנק העולמי וארגון ה־OECD. ארגון הבריאות העולמי התחייב להעניק סיוע למדינות שיבקשו ליישם את ההמלצות.
"לא עובד, לא מונע התמכרויות"
נציגי התעשייה הגיבו בחריפות. "מטריד שארגון הבריאות העולמי ממשיך להתעלם במשך יותר מעשור של ראיות ברורות לכך שמיסים על משקאות ממותקים מעולם לא שיפרו מדדי בריאות או צמצמו השמנה במדינה כלשהי", אמרה מנכ"לית מועצת ארגוני המשקאות הבינלאומית, קייט לואטמן. לדבריה, התעשייה פועלת בדרכים חלופיות לקידום בריאות הציבור.
גם בתחום האלכוהול נשמעה התנגדות. "הטענה של ארגון הבריאות העולמי לפיה העלאת מיסים תצמצם את נזקי האלכוהול פשוט שגויה", אמרה סגנית נשיא למחקר ומדיניות במועצת יצרני המשקאות החריפים בארצות הברית, אמנדה ברגר. "זה לא ימנע התמכרות".
למרות ההתנגדויות, בארגון הבריאות העולמי מדגישים כי מדובר בצעד מתבקש לאור מגמות צריכה הרסניות, וכי יש בידיהם עדויות ממדינות כמו קולומביה ודרום אפריקה לכך שמסי בריאות יכולים להניב תועלת כלכלית ובריאותית ממשית.