אחד האפיקים שיכולים להניב לכם חיסכון משמעותי, הוא דווקא זה שאנשים נוטים להימנע ממנו: החזרי מס. רוב השכירים בישראל משלמים מס הכנסה לפי חישוב שנעשה מראש על ידי מחלקת הכספים בעבודה שלהם. אבל החיים שלנו דינמיים – מחליפים עבודות, יוצאים לחופשות לידה, לומדים, משקיעים, יש כאלה שתורמים לפעמים. כל שינוי כזה יכול לשנות את חישוב המס שלכם, אבל כיוון שהוא נעשה מראש ולשנה שלמה, הרבה פעמים קורה שאנחנו משלמים יותר מס ממה שהיינו צריכים.
זה כסף שמגיע לכם בזכות. למעשה, זה הכסף שלכם ממש. כסף ששילמתם לרשות המיסים ולא הייתם צריכים לשלם. אם לא תבקשו אותו ממנה – היא לא מתנדבת להחזיר אותו. החוק פשוט: אם שילמת יותר מס ממה שהיית אמור, מגיע לך החזר, בריבית וגם הצמדה למדד. על פי דו"ח מבקר המדינה מ-2021 היקף החזרי המס שלא נתבעו מגיע לכ-3.6 מיליארד ₪. "החזר מס זה כמו כסף ששוכב על הרצפה ומחכה שמישהו ירים אותו, אומר תמיר מנדובסקי, יזם ומנטור פיננסי, מחבר רב המכר ומגיש הפודקאסט "השקעות לעצלנים". החברה שלו מעניקה גם שירות של הגשת בקשות החזרי מס ועל פי הנתונים שלהם בקשות החזר מס מאושרות בממוצע ביחס של 1:3. כלומר כל שלוש בדיקות החזר מס - אחת תסתיים בהחזר מס. החזר מס ממוצע שמתקבל הוא של 8,000 ₪.
היום, הגשת בקשה להחזרי מס היא פשוטה וקלה הרבה יותר ממה שאתם חושבים, ולא צריך לשלם לחברה שתעשה את זה עבורכם. אפשר פשוט לקרוא את המדריך, למלא את הטופס ולהגיש באופן מקוון (!).
הכי מעניין
אז מי זכאי להחזרי מס? ואיך עושים את זה?
מקרים קלאסיים שיכולים לזכות אתכם בהחזר מס:
1. אם החלפתם עבודות בשנה מסוימת, ולא היה לכם רצף תעסוקתי או מי שעבד רק חלק מהשנה, מסיבות שונות, למשל אם פוטר באמצע השנה או יצא לחופשה ללא תשלום, יכול להיות זכאי להחזר מס.
2. מי שעובד בשתי עבודות ולא עשה תיאום מס, או מי שדווח לו מס מירבי כי לא מילא טופס 101.
3. אם נולדו לכם ילדים אתם זכאים לנקודות זיכוי.
4. אם סיימתם תואר אקדמי ולא דרשתם את ההטבה שמגיעה לך.
5. מי שיש לו ביטוח חיים (גם של המשכנתא) זכאי להטבת מס.
6. אם תרמת לעמותות בסכום שעובר את הסף המזכה.
בקיצור, אם אתה שכיר שעובד כבר כמה שנים ולא בדקת, יש סיכוי גבוה שמגיע לך כסף. החוק קובע כי אפשר להגיש בקשה להחזר מס עד שש שנים אחורה. לדוגמה: בשנת 2025 ניתן להגיש בקשה להחזר מס בגין השנים 2019-2024.
שימו לב: החזר מס יכול לקבל רק מי ששילם מס בפועל בשנים הרלוונטיות. אם לא הגעתם לרף המס ולא שילמתם מס הכנסה – אתם לא זכאים להחזר על מה שלא שילמתם (תתפלאו, אבל יש כאלה שמגישים בקשה לעיתים). בנוסף, עצמאים לא מגישים בקשה להחזר מס כיוון שהם מגישים דו"ח שנתי ובו המס שלהם מחושב רטרואקטיבית.
איך מגישים?
קודם כל: מומלץ לבדוק שאתם אכן זכאים להחזר מס. רשות המיסים הכינה לכם סימולטור שמאפשר הדמיה אנונימית של דו"ח למס הכנסה לצורך קבלת החזר מס. אחרי שתזינו לתוכו את הנתונים תוכלו לדעת אם מגיע לכם החזר מס לשנה מסוימת – לפני שהדו"ח או המידע אודותיכם מגיע לרשות המיסים. למי שחושש שיש לו איזו חוב נסתר או שלא בטוח שאכן מגיע לו החזר.
החל מ-2019 ניתן להגיש בקשה להחזר מס באופן מקוון באתר רשות המיסים. במערכת לפתיחת תיק להחזר מס תתבקשו להזדהות מול מערכות מס הכנסה, תפתחו תיק, תמלאו את הדו"ח ותצרפו אליו מסמכים רלוונטיים.
כדאי להכין מראש:
1. טפסי 106 ממקומות העבודה שלכם בשנים הרלוונטיות, אישורי הכנסות אחרים, או תלושי פנסיה.
2. אישורים על דמי אבטלה, תגמולי מילואים או תקבולים אחרים מהמוסד לביטוח לאומי (אפשר להוציא אישורים מאתר הביטוח הלאומי).
3. אישורים על תשלומים לקופת גמל ולביטוח חיים.
4. אישור מהביטוח הלאומי על דמי לידה. במקרים ספציפיים כמו זיכוי בשל ילד עם מוגבלות או החזקת קרוב במוסד, גרושים המשלמים מזונות, חיילים משוחררים, עולים חדשים, מגורים בפריפריה, נכים ועיוורים – תתבקשו להביא אישורים מתאימים (פרטים באתר מס הכנסה).
5. אישור לאימות פרטי חשבון הבנק שאליו יופקד החזר (אפשר להוציא מאתר הבנק שלכם או מהאפליקציה).
ומי שממש מתעקש, יכול למלא ידנית את טופס 135 ולהגיש אותו פיזית למשרדי מס הכנסה.