אלוף-משנה ר', נכנס לתפקיד מפקד שייטת 13, במקומו של אלוף-משנה א', אשר כיהן בתפקיד בשנתיים האחרונות, ויעבור לשרת כמפקד חטיבת "כפיר". מעמד החילופים נערך אתמול (ג') בבסיס היחידה בעתלית, בראשות מפקד זרוע הים, אלוף דוד סער סלמה ובהשתתפות מפקדי וחיילי הזרוע, משפחות המפקדים, מפקד אוגדה 162 וראש אמ"ץ הנכנס איציק כהן שעבד בשיתוף פעולה לאורך המלחמה עם היחידה, אלוף אליעזר טולדנו, מפקד הגיס הצפוני אלוף דן גולדפוס שגדל בשייטת וגם שר הביטחון לשעבר יואב גלנט, שפיקד בעצמו על השייטת.
מדברי מפקד זרוע הים, אלוף דוד סער סלמה: "א', לאורך השנתיים האחרונות, ליוויתי אותך בקשר, כשאתה והלוחמים פועלים מאות קילומטרים מגבולות ישראל, לפעמים גם בפעם הראשונה. הייתם במקומות שלא חשבנו שנהיה בהם, ביצעתם פעולות שלעולם לא ישמעו עליהן. אלה הן פעולות רחוקות ועלומות, שהשתיקה יפה להן. כל אלו היו והינם עבור ביטחון מדינת ישראל, כדי שנוכל לשבת פה גם היום".
מפקד שייטת 13 היוצא, אלוף-משנה א', החל את תפקידו שלושה חודשים לפני פרוץ המלחמה, כשבתקופת כהונתו פעל בשיתוף פעולה הדוק עם יחידות הזרוע ומחוצה לה, הוביל את היחידה במאות פעולות חשאיות וגלויות, בטווחים קרובים ורחוקים, בים וביבשה. פעולות אלו הובילו להישגים משמעותיים ואסטרטגים לביטחון המדינה.
הכי מעניין
"עשרים ושתיים שנים שאני מזוהה איתה, כמו היינו גוף אחד. תורם ונתרם, משנה ומשתנה, יוצר ונוצר. השייטת זיקקה את החוזקות שבי ושיקפה את החולשות שבי, עיצבה את מעשיי, השקפותיי, דמותי וערכיי", אמר מפקד השייטת היוצא, "פעלנו בים ומהים, פעלנו ביבשה. פעלנו קרוב ופעלנו רחוק. כתף לכתף עם הכוחות המתמרנים ובמבצעים מיוחדים מתוך התמרון ובעומק. חלק מהמבצעים יתפרסמו וחלקם יישארו עלומים לעד. לעיתים פעלנו לבד אך לרוב, עם שותפים נוספים. השותפות הייתה נר לרגלינו. השתדלנו תמיד לברר איפה יש לנו יתרון יחסי ואיפה נכון שנעזר באחרים, בזרוע ומחוצה לה. בשנתיים האחרונות למדתי על עוצמתה של השייטת בשעת פעולתה, ולפעמים, גם רק מעצם נוכחותה. בתקופה הזאת ניסיתי לעשות כל שביכולתי, כדי להבטיח שנמצה את פוטנציאל התרומה שלנו למערכה ולהבטיח שבאמת נעשה הכל כדי להשיב את החטופים. היו פעמים שהצלחנו והיו פעמים שלא. אבל תמיד עשינו את הטוב ביותר שיכולנו תחת הציווי – לעשות הכי הרבה שאפשר ובאופן האפקטיבי ביותר שניתן. זאת, תוך שמירה על חיי אנשינו ותוך מימוש האחריות שלנו כלפי המשימה. כל ההצלחות שלכם הן וכל הכישלונות שלי הם. במלחמה למדתי גם על הצדדים השונים של המוסר. לאורך השנים תמיד עסקנו בערכים של כבוד האדם וטוהר הנשק, בהתייחס לאויב ולאוכלוסייה מתוכה הוא פועל. אני ממש מאמין בערכים אלו. אני מאמין ששמירה עליהם שומרת על עצמנו מפני עצמנו. לצד זאת, המלחמה האירה לי במלוא עוצמתה, כמפקד המשלח לוחמים אל שדה הקרב, כי החובה המוסרית שלנו היא גם, וקודם כל, כלפי אותם הלוחמים וכלפי המשפחות שלהם. כמפקדים עלינו תמיד לשים על המאזניים את שתי המשקולות - את זו האוניברסלית, שמחייבת אותנו כלפיי האדם באשר הוא אדם ובה בעת, את החובה הקדושה שלנו, לדאוג שאנשינו ישובו בשלום אל ביתם. אל משפחתם, אל ילדיהם. זו אחריות אדירה. צעדנו ימים ולילות. בין הגלים, במנהרות וברחובות הברזל. יחד הרגשנו. יחד נלחמנו. יחד שמרנו על עוללי בית ישראל, יחד נתנו בצנעה ובגאווה, את שיכולנו לתת".
מדברי מפקד שייטת 13 הנכנס, אלוף-משנה ר': "אני רואה במעמד קבלת הפיקוד על היחידה כנקודת ציון ייחודית בהתפתחותי כלוחם ומפקד בצה״ל. כאן התחנכתי, כאן חוויתי את החוויות שעיצבו את האדם והמפקד שאני. אני מחובר ליחידה, למה שהיא מייצגת ולמשרתים בה בעבר ובהווה חיבור עמוק ובלתי אמצעי. אקום כל בוקר מחדש על מנת להיות ראוי לאנשים ולתפקיד. המלאכה לא תמה, האתגרים העומדים בפנינו בזירות הקרובות והרחוקות כאחד גדולים מאי-פעם. השייטת, יחידת הקומנדו הימי של מדינת ישראל, חוד החנית של צה״ל ושל חיל הים, תוסיף להיות יחידה התקפית, יוזמת ומנצחת בקרב. איכותה כאיכות משרתיה ועוצמתה כעוצמת מפקדיה. זהו צו השעה - ואנו נכונים לו כיחידה. לוחמים ותומכי לחימה כאחד".
במהלך המלחמה ביצעה שייטת 13 פעילויות רבות חשאיות במתווים שונים, בים וביבשה, בזירות קרובות ורחוקות, אשר הובילו להישגים משמעותיים ואסטרטגים לביטחון המדינה, רבות מהן בתווך החשאי, שלא פורסמו עד כה. השייטת ביצעה עשרות מבצעים יחד עם הכוחות המתמרנים ברצועת עזה ובלבנון, וחברה לכוחות המתמרנים, בשיתוף פעולה עם חי"ר ושריון במהלך הלחימה, דבר יוצא דופן בהיסטוריה של היחידה המיוחדת. כחלק מכך, לקחה חלק יחד עם יחידות נוספות בצה"ל ומחוצה לו במספר מבצעי חילוץ והחזרת חטופים ונעדרים, מבצע "יד זהב", "מבצע ארנון" מבצע החזרתו של פרחאן קאדי ומבצעים נוספים. במהלך המלחמה, היחידה ביצעה עשרות פעילויות מבצעיות ממוקדות בדרום לבנון לנטרול והשמדת מתחמי לחימה ואמצעי לחימה של חיזבאללה טרם מבצע "חיצי צפון", זאת כחלק מגריעת יכולותיו ותשתיות חיזבאללה. מפרוץ המלחמה השייטת עצרה כ-800 מחבלים, וחיסלה כ-200 מחבלים.
עם פרוץ המלחמה, הלוחמים והמפקדים של השייטת, הוקפצו לדרום ופעלו במספר מוקדים במרחב עוטף עזה, הלוחמים והמפקדים של השייטת, הוקפצו לדרום ופעלו במספר מוקדים במרחב עוטף עזה, בתווך הימי וגם במוקדי הקרבות בקיבוצים והמושבים.
במהלך המלחמה השייטת קיבלה באופן רשמי את המשימה, לצד היותה יחידת השתלטות ימית, להוות גם יחידת השתלטות יבשתית. במסגרת הלחימה לצד הכוחות המתמרנים, לוחמי היחידה יצרו "שפה משותפת" עם הכוחות המתמרנים תוך כדי התמרון, גישרו על פערי השפה, המושגים, תו"ל ועוד – ועבדו עימם בעבודת צוות מופתית. השייטת במהלך הלחימה, פעלה בשמונה בתי חולים ברצועת עזה, בהם "שיפא", "רנתיסי", "כאמל עדואן", "האינדונזי", "נאצר" ו"אל אמל". פעילות בבתי חולים היא משימה מורכבת מהרבה היבטים, ביניהם שימוש חמאס באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי, יכולת הסתוות ובריחה של המחבלים מבית החולים, הסתרת עדויות שו"ן והשפעה על הלגיטימציה העולמית לפעילות צה"ל. במסגרת פשיטה על בית חולים "נאצר", שייטת 13 וכוחות 401 פשטו על המטה המרכזי של אונר"א, שם אותר אמל"ח רב וחדרים במתחם שנוצלו ע"י המחבלים כתשתיות טרור.