יום ראשון, מאי 4, 2025 | ו׳ באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

לזניה: שכבות של אושר

כשאני חסרת סבלנות, כמו בימים אלה, אני נכנסת למטבח ומכינה לזניה שהיא לא רק המאכל האהוב עליי אלא גם דורשת מעט זמן במטבח

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ז באלול ה׳תש״פ (06/09/2020 17:57)
בתוך אוכל, מוצש
צילום: אפרת ליכטנשטט

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

תנו לי לזניה וקחו את כל השאר לעצמכם. מה צריך יותר מפסטה, רוטב עגבניות, גבינות וירקות בביס אחד? החופש הגדול שהיה נמרח כמו מסטיק ובכלל לא ברור אם הוא לא חוזר בקרוב. יש קפסולות, זומים וכל מיני מילים שאני כבר לא מחבבת.

אני מרגישה שאנחנו נעים ונדים במעגלים, כל אחד במעגל שלו ומדי פעם מתנגשים.

מה יהיה?

בזמן האחרון יש לי קצת יותר זמן להשקיע באוכל אבל הרבה פחות סבלנות לבלות במטבח, ולכן לזניה הייתה פתרון מושלם. כולם אוהבים לזניה, מתינוקות ועד סבתות. אם הולכים על הלזניה הקלאסית, זה באמת לוקח 15 דקות והיא כבר בתנור. ועוד דבר – לזניה גדולה מסדרת לי ארוחות צהריים וערב ליומיים (מישהו אמר ארוחת בוקר?) עם סלט ירקות בצד וכולם מרוצים. לזניה היא גם מקור בלתי נגמר ליצירתיות ושימוש בירקות שהלכו לאיבוד במקרר. מִחזור וחיסכון!

הפעם הכנתי לכם אוסף לזניות קצת שונות, לגיוון ולכיף. קצת יותר השקעה, אבל זה לגמרי משתלם, במיוחד אם מכינים אותה לארוחת שבת או לפיקניק עם חברים. אני מכינה את הלזניות האלה בלי שום תירוץ מיוחד, ואת לזניית הפטריות אתם הולכים לאמץ לשנים רבות, הבטחה שלי!

לזניית בשר עם קישואים וקרם כרובית

לזניית בשר עם קישואים וקרם כרובית. צילום: אפרת ליכטנשטט

לזניית בשר עם טריק קטן שנותן לה תחושה קרמית, בזכות השימוש בכרובית הנטחנת לקרם חלק. שימוש מופרז בתבלינים חמים (כמו שאני אוהבת) לוקח את הטעמים למחוזות המטבח הים־תיכוני ויוצר מפגש מסעיר עם עלי הלזניה.

מרכיבים

לתבנית בגודל 20/30 ס״מ

1 חבילת עלי לזניה (מומלץ עלי לזניה שלא דורשים בישול מוקדם)

לקרם כרובית:

1 כרובית גדולה מפורקת לפרחים
300 מ״ל חלב אורז / חלב טבעוני אחר, לא ממותק
1 כפית מלח
½ כפית כורכום
½ כפית פלפל
½ כפית כמון

לשכבת הבשר:

500 גרם בשר בקר טחון
2 כפות שמן
½ כפית בהרט
½ כפית כמון
½ כפית כורכום
½ כפית קינמון
3 שיני שום כתושות
½ כפית מלח
½ כפית פלפל
1 כוס רוטב עגבניות מוכן (מומלץ של חברת mutti האיטלקית)

לקישואים:

2 כפות שמן
4־5 קישואים חתוכים לקוביות קטנות
1 כפית מלח
½ פלפל
½ כפית כמון
½ כפית כורכום
½ כפית פפריקה
3 שיני שום כתושות

להרכבה:

½1 כוסות (360 מ"ל) מים רותחים
2 עגבניות חתוכות לפרוסות
5 כפות שמרי בירה (לא חובה)

* מוזמנים להשמיט תבלינים לפי טעמכם ולפי מה שיש לכם בבית.

אופן ההכנה

1. קרם כרובית: מבשלים את הכרובית בשפע מים רותחים וכף מלח, עד שהיא רכה מאוד. מסננים מהמים ושמים במעבד מזון עם חלב אורז, מלח, כורכום, פלפל וכמון. טוחנים לקרם חלק.
2. קישואים: במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את קוביות הקישואים. אחרי 10 דקות מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים עוד כמה דקות עד שהקישואים רכים.
3. תערובת הבשר: במחבת גדולה (אפשר בזו שהרגע טיגנו בה קישואים, בלי לנקות אותה) מחממים שמן ומטגנים את הבשר.
4. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים עד שהבשר משנה את צבעו מאדום לאפור. אין צורך לטגן יותר מכך כי הבשר עובר אפייה בתוך הלזניה.
5. מוסיפים רוטב עגבניות ומבשלים כדקה נוספת.
6. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית גדולה.
7. הרכבה: מניחים בתחתית התבנית כף מקרם הכרובית ועליה מסדרים עלי לזניה.
8. מניחים על העלים מחצית מקרם הכרובית, ועל הכרובית מחצית מתערובת הבשר (אפשר בשלב הזה להוסיף עוד שכבת עלי לזניה, אם רוצים).
9. מניחים על הבשר מחצית מהקישואים.
10. מכסים בעלי לזניה וחוזרים על השכבות: קרם כרובית, בשר וקישואים.
11. לבסוף מניחים שכבה אחרונה של עלי לזניה, ומפזרים עליהם שמרי בירה ועגבניות חתוכות.
12. מוזגים בזהירות את המים הרותחים על כל הלזניה, מלמעלה ומסביב.
13. מכסים בנייר כסף ואופים 50 דקות.

שימו לב:

1. אחרי האפייה משאירים מכוסה כדי שעלי הלזניה העליונים לא יתייבשו.
2. אם העלים העליונים יבשים, דוחפים אותם מעט פנימה שירטבו.
3. משאירים מכוסה עד האכילה.

הלזניה טעימה יותר למחרת ההכנה.

לזניה ירוקים

לזניה ירוקים. צילום: אפרת ליכטנשטט

לזניה עם טעם נפלא של המון עשבי תיבול, מנגולד ותרד. זריקת מרץ של בריאות וויטמינים שכיף לאכול.

מרכיבים

לתבנית בגודל 20/30 ס״מ

1 חבילת עלי לזניה (מומלץ עלי לזניה שלא דורשים בישול מוקדם)

לתערובת גבינות:

150 גרם מוצרלה מגורדת גס, 50 גרם שומרים בנפרד
1 גביע (250 גרם) גבינה לבנה
1 גביע (250 גרם) קוטג'
1 מכל (250 מ״ל) שמנת לבישול 15%
200 גרם גבינה בולגרית/פטה מפוררת
1 ביצה (לא חובה)
¼ כפית פלפל שחור
3 שיני שום גדולות כתושות

לתערובת ירוקים:

3 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
1 כפית מלח
½ כפית סוכר
¼ כפית פלפל שחור
1 צרור מנגולד (5־6 עלים) מופרד לגזע ולחלק הירוק, קצוץ גס
1 חבילת תרד שטופה וקצוצה גס
צרור פטרוזיליה קצוצה גס
צרור כוסברה קצוצה גס

אופן ההכנה

1. במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הבצל כ־20 דקות עד שהוא רך וזהוב.
2. מוסיפים מלח, סוכר ופלפל שחור, וממשיכים לטגן עוד 2 דקות.
3. מוסיפים את המנגולד והתרד הקצוצים ומטגנים כשתי דקות עד שנפחם יורד. מכבים את האש, מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה ומערבבים היטב.
4. מעבירים את התערובת למסננת כדי להיפטר מעודפי הנוזלים.
5. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי תערובת הגבינות, חוץ מ־50 גרם מוצרלה שיישארו לפיזור למעלה.
6. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית גדולה.
7. הרכבה: מניחים בתחתית התבנית כף מתערובת הגבינות ועליה מסדרים עלי לזניה.
8. מניחים על העלים שליש מתערובת הגבינות, ועל הגבינות מחצית מתערובת הירוקים.
9. מכסים בעלי לזניה וחוזרים על השכבות: גבינות, ירוקים ועלי לזניה.
10. לבסוף מניחים את השליש האחרון שנותר מתערובת הגבינות, ועליו מפזרים 50 גרם מוצרלה מגורדת.
11. מכסים בנייר כסף ואופים 40 דקות. אחרי 40 דקות מורידים בזהירות את נייר הכסף ואופים עוד 10 דקות.
הלזניה טעימה יותר למחרת ההכנה.

טיפ:

כדי שנייר הכסף לא יידבק ללזניה בזמן האפייה, משמנים אותו בנדיבות בשמן זית ורק אחר כך עוטפים איתו את הלזניה. אפשרות נוספת היא לקנות נייר כסף שיש מצידו השני נייר אפייה (מוצר מושלם!)

לזניית פטריות

לזניית פטריות. צילום: אפרת ליכטנשטט

לזניה מנצחת בכל הקטגוריות ושדרוג מושלם ללזניה הקלאסית, ללא תוספת רבה של עבודה: רק לטגן פטריות ולשלב פנימה. צפו לחיסול מהיר של התבנית.

מרכיבים

לתבנית בגודל 20/30 ס״מ

1 חבילת עלי לזניה (מומלץ עלי לזניה שלא דורשים בישול מוקדם)
1 כוס רוטב עגבניות מוכן (כדאי של חברת mutti האיטלקית)

לתערובת גבינות:

2 גביעי קוטג׳ (סה״כ 500 גרם)
100 גרם צ׳דר מגוררת (או גבינה צהובה אחרת לטעמכם)
100 גרם מוצרלה מגוררת
250 מ״ל שמנת לבישול 15%
3 שיני שום כתושות
½ כפית טימין יבש
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור

לתערובת הפטריות:

3 כפות שמן זית
1 קילו פטריות שפיניון/פורטובלו או שילוב של שתיהן, קצוצות לקוביות קטנות (שומרים 3 שלמות)
2 בצלים קצוצים
1 כפית מלח
½ פלפל שחור

אופן ההכנה

1. פטריות: פורסים 3 פטריות לפרוסות ומטגנים אותן לחוד עם כפית שמן זית במחבת קטנה. שומרים בצד לשלב ההרכבה.
2. במחבת גדולה מחממים 2 כפות שמן זית ומטגנים את הפטריות הקצוצות כ־15 דקות, עד שהנוזלים שלהן מתאדים והן מצטמקות.
3. מוסיפים את הבצלים ומטגנים 10־15 דקות נוספות עד שהבצל רך וזהוב.
4. מוסיפים מלח ופלפל ומטגנים שתי דקות נוספות.
5. גבינות: בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי תערובת הגבינות, ושומרים מעט צ׳דר לפיזור למעלה.
6. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים היטב תבנית גדולה.
7. הרכבה: מניחים בתחתית התבנית כף מתערובת הגבינות ועליה מסדרים עלי לזניה.
8. מניחים על העלים שליש מתערובת הגבינות, ועל הגבינות מחצית מתערובת הפטריות. מוזגים על הפטריות מחצית מרוטב העגבניות.
9. מכסים בעלי לזניה וחוזרים על השכבות: גבינות, פטריות, רוטב עגבניות ועלי לזניה.
10. לבסוף מניחים את השליש האחרון שנותר מתערובת הגבינות, ועליו מפזרים 50 גרם צ׳דר מגורדת.
11. מקשטים בפטריות שטיגנו בהתחלה.
12. מכסים בנייר כסף ואופים 40 דקות. אחרי 40 דקות מורידים בזהירות את נייר הכסף ואופים עוד 10 דקות.

הלזניה טעימה יותר למחרת ההכנה.

תגיות: אוכללזניהמתכונים

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    ברקע סערת הריבונות: ליברמן התקבל בזרועות פתוחות בשומרון

    הידיעה הבאה

    השלום ממריא: חתימת ההסכם עם האמירויות קרובה מתמיד

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    תמורת השלום: גם הבנייה ביו"ש מוקפאת

    השלום ממריא: חתימת ההסכם עם האמירויות קרובה מתמיד

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD