ב־13 השנים האחרונות למדנו, ההונגרים, את הלקח שלנו: אם אתה מכהן בממשלה שמרנית מצליחה, לא משנה מה תעשה, בסופו של דבר תספוג ביקורת קשה מהתקשורת הליברלית המרכזית. זהו האתגר שממשלת ישראל בראשות בנימין נתניהו מתמודדת איתו כבר חודשים מול גורמים באופוזיציה ובעיתונות הישראלית, שמשתמשים בהונגריה כאמצעי הרתעה, ומתריעים שהליכה בעקבותיה תסתיים בקריסה מוחלטת.
זו דוגמה נוספת למקרה ההונגרי, של ממשלה שמרנית המסכנת את יריביה בעצם הצלחתה בתחום המעשה ובקלפי. נתניהו ומפלגתו ניצחו באופן ברור בבחירות שהתקיימו בישראל בנובמבר, אחרי נפילת הממשלה בראשות יאיר לפיד ונפתלי בנט, ובתום חמישה סבבי בחירות בתוך ארבע שנים בלבד. הקמת הקואליציה בראשות נתניהו זיכתה סוף־סוף את ישראל ביציבות הפוליטית שהיא נזקקה לה. אבל, כאמור, התקשורת הליברלית המרכזית לא נתנה לכך אור ירוק. זמן קצר לאחר שהממשלה החדשה פתחה במהלכים שנועדו להגשים את מדיניותה, היא ספגה אש כבדה. רבים השוו ומשווים את ישראל להונגריה, בטענה שאם מר נתניהו יתחיל ללכת בעקבות ויקטור אורבן, הוא נידון לכישלון בסגנון הונגרי כביכול.
ראש הממשלה לשעבר לפיד צייץ שכלכלת הונגריה נקלעה לאינפלציה גבוהה, וישראל עלולה להתמודד עם גורל דומה תחת נתניהו. גם הנגיד הסוציאליסטי לשעבר של הבנק המרכזי של הונגריה, אנדראש שימור, קפץ על העגלה, ובריאיון לעיתון כלכליסט תיאר באריכות כיצד הכלכלה ההונגרית נמצאת על סף קריסה. בנימה של לעג לציבור הישראלי, הוא אפילו העז להשוות את הונגריה לספרד של פרנקו ולפורטוגל של סלזאר.
ועכשיו לעובדות: למרות נזקי המלחמה המתחוללת באזור שלנו, העיצומים המזיקים שהטילה עלינו בריסל והבצורת הקשה שהרסה את החקלאות שלנו, ביצועי הכלכלה ההונגרית הם מהטובים באירופה. זאת הודות ליכולתנו לשמור על אמון בינלאומי של גורמים עסקיים, על שיעור השקעה גבוה ועל תעסוקה מלאה בשיעור גבוה מ־78 אחוז, וכן הודות לנקיטת צעדים ממשלתיים ייעודיים. התוצר התעשייתי ההונגרי צמח ב־2022 ב־6 אחוזים, הקצב הגבוה ביותר באירופה, והתמ"ג ב־4.6 אחוזים, פי שניים מהצמיחה הכלכלית של מדינות אחרות החברות באיחוד האירופי, ובכללן גרמניה, לטביה, פינלנד, שוודיה, צ'כיה, ליטא וצרפת.
לאור זאת, ההשוואה של ישראל להונגריה אינה נראית כביקורת חריפה כל כך. המודל ההונגרי הוכיח את עצמו כאסטרטגיה מנצחת. לפני הניצחון המוחץ של ויקטור אורבן ב־2010 הידרדרה המדינה לשפל כלכלי, עקב ניהולה הכושל בידי הממשלה הסוציאליסטית־ליברלית בעת המשבר הכלכלי של 2008. בתקופת כהונתו של אנדראש שימור כנגיד הבנק המרכזי ההונגרי הייתה כלכלת הונגריה במצב הגרוע ביותר מאז נפילת המשטר ב־1989, עם צניחה בתוצר בסך 6.7 אחוז, בשעה שמדינות אחרות במרכז אירופה הצליחו יחסית, ובישראל נרשמה צמיחה בתוצר בשיעור 0.9 אחוזים בשנת 2009.
זה היה המצב כאשר ויקטור אורבן עלה לשלטון, והכריז על רפורמות יסודיות שהעלו את הונגריה על מסלול הצמיחה. בזכותן הפכה הונגריה לאחת הכלכלות הצומחות ביותר באירופה, עם תמ"ג שגדל בהתמדה, עם אבטלה נמוכה מ־4 אחוזים ועם שיעור שיא של השקעות. היא עקפה חלק ממדינות דרום אירופה החברות באיחוד, והדביקה את שיעור ההשקעה בשאר המדינות במרכז אירופה.
הכלכלה ההונגרית לא ניזוקה מהרפורמות של ממשלת אורבן, להפך. אבל כמו בישראל, אם אתה מוביל מדיניות שמרנית מצליחה, לא משנה מה תעשה – התקשורת המרכזית לא תפסיק לחבוט בך
עמוד התווך השני שבנינו התבטא בהנחת היסודות לחברה המבוססת על עבודה. יכולתה של הממשלה שלנו לשמור על שפל בשיעור האבטלה השפיעה באופן חיובי על הצמיחה הכלכלית, אך חרגה הרבה מעבר למישור הכלכלי. הייתה לה השפעה מהותית על יושרת החברה שלנו. במטרה להגביר את התעסוקה קבענו מס הכנסה אישי בשיעור אחיד של 15 אחוז, וכתוצאה ממנו עלה השכר הריאלי בתוך עשור אחד ביותר מ־50 אחוז. שכר המינימום צמח בשני שלישים באותה תקופה. כדי לתמרץ השקעות, קבענו את מס החברות הנמוך ביותר באיחוד האירופי: 9 אחוזים בלבד.
עמוד התווך השלישי שהניח ראש הממשלה אורבן היה חיזוק תפקיד המשפחה כאבן בניין חיונית של החברה שלנו, כדי להפוך את המגמה הדמוגרפית, ליצור תרבות חזקה של רגשות פרו־משפחתיים ולסייע לגברים ולנשים כאחד להרגיש שהם לא חייבים לבחור בין הצלחה אישית להצלחה מקצועית. התוצאות מדברות בעד עצמן: בזכות השקעה של יותר מ־6 אחוזים מהתמ"ג שלנו במדיניות המשפחה, הצלחנו להעלות את שיעור הפריון, מספר הנישואים הוכפל, מספר הגירושים פחת בחצי ומספר ההפלות ירד במחצית, ללא צורך בשינוי תקנות. וחשוב מכול, הממשלה חוללה את כל השינויים תוך שהיא מצליחה לשמור על תמיכת העם ההונגרי, מה שהשתקף בניצחון הרביעי הרצוף בבחירות, באפריל 2022, ברוב מוחץ של שני שלישים.
אף שהממשלה השיגה את כל התוצאות הללו ונהנית מתמיכת רוב העם ההונגרי, התקשורת המרכזית אצלנו לא הפסיקה לחבוט בממשלת הונגריה – בדומה למה שאנו רואים כעת בישראל. שוב מוכח שככל שממשלה שמרנית מצליחה יותר, כך היא מקבלת פחות סיקור חיובי והוגן מהתקשורת הליברלית.
הונגריה תמיד הוקירה את הקשר המיוחד עם ישראל. ממשלת אורבן הכריזה על מדיניות אפס סובלנות נגד אנטישמיות, והקהילה היהודית בהונגריה נהנית, כפי שאומרים רבים בלהט, מרנסנס. הונגריה היא ראש גשר עבור ישראל, ומתייצבת מול כל הגורמים האנטי-ישראליים הצצים מדי פעם בזירה הפוליטית האירופית. כעת אנו גם סומכים על אופן התנהלותה של ישראל בכל הקשור למלחמה באוקראינה. בזמנים קשים כל כך, כשהמערב הולך ומתערב במלחמה, העולם זקוק ליותר קולות מפוכחים כמו זה של ראש הממשלה נתניהו.
ולסיום: ההצלחה בעמידה על הערכים השמרניים, בחשיבה במונחי האינטרס הלאומי ובייצוג העם, אולי איננה מקנה אוהדים רבים בקרב העיתונאים הליברלים, אבל היא יכולה לייצר חברים חדשים. לא במקרה החליטו השמרנים האמריקנים להזמין את ראש הממשלה אורבן כאורח הכבוד בכנס CPAC בדאלאס בשנה שעברה. בנאומו שם הוא הזכיר לשמרנים שהם צריכים תמיד לשחק לפי הכללים שלהם עצמם, ולא להיבהל מהצעקות שמוטחות בהם וממי שמתייגים אותם כלא כשירים או מתייחסים אליהם בחוץ לארץ כאל עושי צרות. הדבר היחיד שחשוב הוא לתת לאינטרס הלאומי שלך להנחות אותך, ולהישאר נאמן לקהל הבוחרים שלך.
אנו מאחלים לחברינו בישראל הצלחה רבה בעשייה הזו.
בלאז' אורבן הוא היועץ המדיני של ראש ממשלת הונגריה וחבר הפרלמנט בבודפשט (ואינו בן משפחה של ראש ממשלת הונגריה)