יום שישי, אפריל 25, 2025 | כ״ז בניסן ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
user
user

יוחאי עופר

כתב לענייני צבא וביטחון. בעל תואר ראשון במדע המדינה, תקשורת ויחסים בין לאומיים מהאוניברסיטה הפתוחה. אוהד מושבע של הפועל ירושלים

קוטפים את הפירות: הדרך להסדרת סוריה עוברת בישראל

מאז ביקורו האחרון של ראש הממשלה בנימין נתניהו במוסקבה ישראל מקבלת אשראי נרחב לתקוף בסוריה לצד שינוי שחל במדיניות הרוסית בנוגע להתבססות של כוחות איראנים בקרבת גבול רמת הגולן וירדן. כיצד תגיב טהרן למצב החדש?

המדיניות הישראלית מול רוסיה ומשטר פוטין מתחילה כנראה לקצור את הפירות – כך לפחות ניתן להתרשם מדיווח בסוכנות הידיעות הרוסית RIA (ריא-נובוסטי), שלפיו שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב אמר כי כוחות של צבא אסד הם אלו שצריכים להיות נוכחים בגבול המדינה עם ישראל וירדן, ולא אף כוח אחר.

הדיווח הזה מתחבר להערכות בישראל שלפיהן רוסיה תפעל להרחיק את הכוחות האיראנים מהגבול הדרומי של סוריה. גורמים מדיניים וביטחוניים אמרו בכתבה בעיתון "הארץ" כי פוטין מוכן לדון בהרחקה משמעותית של האיראנים בעקבות החשש המשך ההתבססות תביא לתקיפות ישראליות ופגיעה בשלטון אסד וערעורו.

צילום: EPA
פוטין, נתניהו ואלקין. צילום: EPA

מסקרן יהיה לראות כיצד יגיבו האיראנים לדרישה של שותפם החזק ממוסקבה. הציר השיעי (איראן, חיזבאללה וסוריה) הצליח לקצור הישגים בקרבות נגד כוחות המורדים ודאעש בעקבות הגיבוי הרוסי. ועתה כאשר יידרשו לפנות את השטח בעבור משטר אסד קשה לראות תרחיש בו מתכתשת טהרן עם מוסקבה, זאת על אף שנראה כי הקרמלין נעתר לדרישות של ישראל.

כפי שפורסם ב'מקור ראשון' נראה כי מאז ביקורו האחרון של ראש הממשלה בנימין נתניהו במוסקבה, חיל האוויר מקבל למעשה אשראי לביצוע פעילות נרחבת יותר. האירועים וההתבטאויות האחרונים מחזקים את הטענה כי הרוסים מעוניינים כעת, לאחר שהצליחו להכריע את דאעש, להשיב את השליטה לידיהם ועל כן, האינטרס הרוסי והאיראני המשותף הולך ומצטמצם. הדברים של שר החוץ הרוסי לברוב הם עוד סימן לכך.

בישראל הניחו לפני מספר חודשים, כאשר החלו הרוסים לנהל את הזירה מול כוחות דעאש, כי הם והאיראנים יפעלו לתפוס בעלות על מה שיישאר מסוריה. לא רק בארות נפט, אלא גם אחיזה בשטח, דוגמת שדות התעופה שעליהם כבר השתלטו כוחות איראנים ובעזרתם הוציאו פעולות טרור נגד ישראל, וגם באזור הגבול מול רמת הגולן, כדי לבסס את האחיזה שלהם במקום. ישראל עמדה בעיקר מהצד וניסתה לגייס את משטר פוטין לצדה, על מנת לשמור על האינטרס הביטחוני שלה.

בפגישות התיאום בין הצדדים עלו בעיקר הסוגיות הללו והנוכחות האיראנית קרובה מדי לשטח ישראל. נתניהו התייחס לכך בישיבת הסיעה של הליכוד, כאשר אמר: "בעניין סוריה העמדה שלנו ברורה: אנחנו מאמינים שאין שום מקום לשום נוכחות איראנית צבאית בשום חלק של סוריה. והדברים האלה כמובן משקפים לא רק את עמדתנו, אני יכול לומר בבטחה שהם משקפים גם עמדות של אחרים במזרח התיכון וגם מחוץ למזרח התיכון".

הימצאות כוחות מיוחדים (כוח קודס) של איראן על הגדר היא בעלת מטרה אחת – פעילות נגד ישראל. אין מי שמניח כי המשטר בטהרן מבקש להימצא שם ולהגביר נוכחות כדי להגן על סוריה ועל הגבול שלה מול ישראל וירדן. נראה כי המדיניות הביטחונית של ראש הממשלה מול הרוסים מובילה עתה להישג חשוב וראשיתו של מהלך שישלח מהגבול את אותם כוחות עוינים.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.