הצהרתו של ח"כ בצלאל סמוטריץ' אמש (ב') לפיה מפלגת "הציונות הדתית" תרוץ באופן עצמאי בבחירות הקרובות אמנם נשמעה דרמטית, אך מי ששוחח בימים האחרונים עם הצדדים לא היה מופתע. הנתק בין בנט לסמוטריץ' נמשך כבר שבוע, ורמת הכעס ההדדי הלכה והחריפה ככל שחלפו הימים. העובדה שלכל אחד מהצדדים היו טענות טובות למען עמדתו רק סיבכה את המצב. ויכוח בין שני צדדים צודקים הוא הקשה והמורכב ביותר. כעת ניצבים בנט וסמוטריץ' בפני שורה של אתגרים מורכבים מאוד, שיכריעו את גורלם הפוליטי לשבט או לחסד.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בטיחות ולא ביטחון: התקנות החדשות של מעונות היום
– אירועי הכאוס בוושינגטון הם שיעור חשוב בדמוקרטיה
– לראש ולזנב: הסודות הכמוסים של תעשיית השטריימל
נתחיל מבנט. על הנייר, הכרזתו של סמוטריץ' אמורה להיות ברכה עבורו. סקר חדשות 12 שפורסם בשבוע שעבר הראה כי ימינה ללא סמוטריץ' מטפסת ל-16 מנדטים, שניים יותר מהמספר שהייתה מקבלת עם סמוטריץ' ברשימה. הבעיה היא שגם בנט יודע שמספרי המנדטים הללו הם על הנייר בלבד, חולות נודדים שיתפוגגו ככל שהבחירות יתקרבו. ביטחון המצביעים הממוצע בהצבעה לימינה ללא סמוטריץ' נמוך מאוד. את הנתונים האלו גם בנט מכיר. הוא זוכר מה עשה לו נתניהו בבחירות בהן עמד בראש מפלגת הימין החדש ויודע שהפעם הוא יהיה יעד לשני "גנבי מנדטים" מהסוג הזה, נתניהו מאגף מימין וסער מאגף משמאל. במקביל הוא יאלץ להתמודד מול סמוטריץ', שיכולותיו כקמפיינר רק השתפרו בשנתיים האחרונות. אם מבצע החיסונים שמוביל נתניהו יצליח, בנט ייאלץ גם להמציא מחדש את הקמפיין שלו, מה שעלול לסבך אותו מול חלק מהמצביעים.

אבל גם סמוטריץ' לא נמצא בסיטואציה פשוטה. לסמוטריץ' יש יתרון אחד גדול שקשור לנאמנות הבוחרים. אמנם הסקרים נותנים לו רק ארבעה מנדטים, אבל ביטחון הנשאלים בהצבעתם גבוה מאוד. עם זאת, ברגע זה הוא קרוב מדי לאחוז החסימה. אמנם מלמעלה, ועדיין. מפלגות שמגיעות ליום הבוחר קרובות לאחוז החסימה נוטות לסיים אותו מתחת לאחוז החסימה, ומקרה בן גביר בבחירות 2019 ב' יוכיח.
אתגר נוסף שעומד בפני סמוטריץ' נוגע לסנטימנט הציבורי נגד פלגנות. בעוד בבחירות 2019 א' בנט נתפס (בצדק גמור) כמי שפילג את המחנה והמגזר, כעת סמוטריץ' נתפס כאחראי לקרע ויצטרך לעמול קשה כדי להוריד את הגיבנת הזו מהגב. סמוטריץ' צפוי גם להיקלע לאירוע לא קל סביב הרכבת רשימתו. הלחצים שיופעלו עליו לחבור לעוצמה יהודית, ואולי לבית היהודי (תלוי מי יבחר ליו"ר המפלגה), עשויים לסבך את המלאכה עבורו ולהפוך אותה למורכבת במיוחד. גם שאיפתו להרחיב את השורות ולגוון את רשימה תעמיד אותו ככל הנראה במצב לא פשוט. כל האתגרים הללו יקשו עליו לצאת לדרך בקרוב עם קמפיין סוחף שיעביר אותו בבטחה את אחוז החסימה.
למעשה, גם בנט וגם סמוטריץ' קרועים בין חלום לבין מציאות. נכון לרגע זה שניהם בחרו בחלום, אך הצעד הנכון עבורם הוא לנחות על קרקע המציאות. עוד לא מאוחר הן עבור בנט והן עבור סמוטריץ' להתעשת ולחשב מסלול מחדש, לכיוון רשימה אחת שאמנם לא תאפשר להם להגשים חלום אך תעניק להם ביטוח מפני התרסקות מפוארת. אם כל אחד משניהם יתגמש עוד קצת, ניתן יהיה לפתור את כל המחלוקות. הדורה בשיר של דודו טסה "עדיף כישלון מפואר מחלומות במגירה" נחמדה בגיל 20 אך פוליטיקאים בוגרים אמורים להשתחרר ממנה ולחשוב ריאלית. עוד לא נאמרו בעימות הזה דברים שלא מאפשרים לבנט וסמוטריץ' לשבת יחד, וכל עוד הנר דולק אפשר לתקן ולאחות את הקרעים.