אורלי גולדקלנג

סגנית עורך מקור ראשון

לאכול, להתמלא, ללמוד: שיטת רב חסדא לחיים שלמים

האמורא הנודע מלמד אותנו שאורח החיים היהודי אינו מתחלק בין ענייני קדושה לענייני חול, אלא תמי מושפע מתפיסת הקדושה ומהראש היהודי

שבת דף קמ ע"ב

בעיצומו של דיון הלכתי בענייני טלטול ותלישה בשבת, מתכנסת הגמרא למקבץ המלצות מפיו של רב חסדא לתלמידי חכמים שלא זכו לחיי עושר ונוחות. בין הטיפ לרכישת ירקות מאורכים לבין זה הנוגע לאופן אכילת הפת, מעיד הרב חסדא על עצמו: אני, לא בעניותי אכלתי ירקות ולא בעשירותי. והוא גם מסביר: בזמן שהיה עני לא אכל רב חסדא ירקות משום שאלה מעוררים תיאבון, והרי לא היה לו איך למלא רעבו. וכאשר הפך לעשיר, לא אכל ירקות משום שאמר לעצמו: במקום שבו נכנס ירק, ייכנסו בשר ודגים. ובמילים אחרות: למה להתמלא מירקות בינוניים באיכותם שעה שיש באפשרותו לאכול מה שנתפס כבריא יותר ומזין הרבה יותר?

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– התאוששות מלידה יכולה להיות מלווה בהרבה פחות תסכול וכאב

– אחרי 84 שנים: בית הכנסת הארבלים בירושלים יפונה לטובת יזם פרטי
– מונעים את האסון הבא: קמפיין חדש למניעת שכחת ילדים ברכב

מרעיבים מדי או ממלאים מדי. ירקות. צילום: שאטרסטוק

רוב העצות של רב חסדא במקבץ זה מותאמות לאורח החיים של תלמיד חכם עני, שנאלץ לחיות חיי צמצום כשהוא מבקש להפחית מהסבל הנובע מכך. בתוכן מצויות הנחיות שנועדו לשמור על כבודו של בן התורה ואחריתן עצות לבנותיו טרום נישואיהן. עצות אלה פותחות בדרישה לצניעות של הבנות בפני בעליהן, וממשיכות עם טיפים כמעט הפוכים, לשמירה על חן ומסתורים בפני הבעלים שלהן.

כל אלה מתחברים יחד לאסופה מפוזרת לכאורה. גם קהל היעד משתנה, גם רוח הדברים. עצות חסכון לצד דרישה לשמירה על כבוד תורה; עצות בעניינים שבינו לבינה לצד ציפייה לצניעות אפילו בחיבור האינטימי הזה. ובכל זאת יש מכנה משותף ברור בין כל עצותיו של מי שעמד בראש ישיבת סורא הבבלית, את כולן ניתן לסכם במילים: סוף מעשה במחשבה תחילה. כל עצת קנייה של תלמיד חכם, כל הימנעות מאכילת ירק של רב חסדא עצמו בימי עניותו, נבעו ממחשבה קדימה: נוהג לא נכון ייצור בעיה בהמשך. העצות לתלמידים כמו גם העצות לבנותיו נועדו למנוע בעיה שעלולה להתעורר בהמשך. לא כיבוי שרפות אלא מניעתן לכתחילה באופן מחושב.

מעניין בתוך זה לגלות כי רב חסדא מדגיש שנוהגו בעניין הימנעות מאכילת ירקות המשיכה גם כשהתעשר. לכאורה, אם בימי עניותו נמנע מלאכול ירקות שיעוררו את תאבונו עוד יותר, מתבקש היה שירשה לעצמו לאכול את אותם ירקות בימי עשורו. אבל רב חסדא מלמד פה שיעור חשוב. הוא מבהיר שאין לו הרצון להגביר רעבתנות. הוא יכול להרשות לעצמו לאכול גם ירקות וגם בשר ודגים, אבל הוא בוחר להסתפק בכמות שכרסו מאפשרת לו באופן טבעי, בלי השפעה מלאכותית. וגם בזה יש חשיבה שנוגעת לסוף מעשה. לא רק הימנעות מרעב שאין לו מענה דורש רב חסדא מעצמו אלא גם הימנעות מרעב שיש לו מענה שאינו מחויב מציאות.

בצד זה הוא מלמד אותנו שבמקום שאתה מצומצם ביכולת – תכניס תוכן איכותי. שעה פנויה? יום רגוע? אל תבזבז אותם. מלא את החלל במשהו שיועיל לך ויישאר שם זמן לאורך זמן.

ממרות ועצות שונות של רב חסדא פזורות ברחבי התלמוד כולו. גם במסכת זו, בדף פב ע"א, נתקלנו בתכונתו זו, כשבנו של רב הונא סירב ללכת ללמוד אצלו משום שהוא מלמד הלכות בית הכיסא ושאר ענייני שמירת הגוף, בעוד הוא בא ללמוד תורה. רב הונא מיישר את בנו ומסביר שדווקא משום כך הוא נדרש ללמוד אצל רב חסדא, שאצלו התורה היא גם באורח החיים לפרטיו ולדקויותיו. דרך רב חסדא מלמד אותנו התלמוד כי אורח החיים היהודי אינו מתחלק בין ענייני קדושה לענייני חול, אלא כל אורח החיים הוא כזה שמושפע מתפיסת הקדושה ומהראש היהודי. לימוד תורה אמיתי אמור לתת מענה לכל תקלה ופתרון לכל אפשרות – הלכתית ושאינה הלכתית.

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.