הבהלה והזהירות משתלמות? משרד הבריאות החריף השבוע את האזהרות וההנחיות לציבור במסגרת המאבק בכניסת נגיף הקורונה לישראל, ושינה דרסטית את מפת התיירות לתקופה הקרובה. מאות אלפי ישראלים שהיו אמורים לעשות דרכם בעוד שבועות ספורים לתאילנד ולמזרח הרחוק ישקלו בשנית את בחירתם לנופש חגי האביב, בידיעה כי כשישובו ארצה יאלצו לשהות בבידוד בבתיהם במשך 14 יום. כחודש חלף מאז נודע על הקורונה, שהולכת ומתפשטת בעולם, ובישראל יכולים לראות ברכה במעשים הדרסטיים שבהם נקטו כדי למנוע את חדירתה לגבולות המדינה. מאידך, גם נשמעת לא מעט ביקורת על הצעדים הישראליים, אבל במשרד הבריאות מבהירים, "זו האחריות שלנו ואנחנו נעשה כל שביכולתנו כדי למנוע את כניסתה של הקורונה לישראל".
עד היום במשרד הבריאות לא הפעילו סנקציות או הבהירו בכלל מה יעשו למי שיפר את צו הבידוד, ולא ברור עד כמה נענו הישראלים לקריאה. מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב שיגר איום ורמז כי במידה ויהיו עדויות לכך שאזרח אינו אוכף את ההוראות שנועדו לשמור על הציבור, הוא ייפגש בסנקציות ואפילו במעצרים. לא סתם הודיעה משטרת ישראל כי כל ניידות הסיור צוידו במסכות הגנה, לקראת אפשרות ששוטרים יאלצו לשמור על הסדר הציבורי במקרה חירום.

להערכתי, לא נראה פעולות נגד אזרחים בשטח. ובהצלחה לנוסעי הרכבת מנתב"ג, שמעבירים את הנסיעה עם אלפי השבים ארצה ממדינות המזרח.
זו אחת משעות הבחינה המשמעותיות ביותר לחברה הישראלית. מעמידים מיליוני בני אדם במדינה אחת לא גדולה במיוחד ודורשים מהם לקחת אחריות, להיכנס לבידוד עצמי – ועוד לדווח על כך לרשויות. במשרד הבריאות נבהלו קצת מהביקורת על הצעדים החמורים וההנחיות כלפי כלל הנוסעים החוזרים ממדינות תאילנד והמזרח, והודיעו כי הנהלים ישתנו בהתאם להתפתחות המחלה, עליה אנחנו עדיין יודעים מעט מאוד.
מהם היקפי התחלואה האמיתיים בסין? האם היא כאן כדי להישאר? האם תיעלם עם עליית הטמפרטורות? אחרי כמה זמן היא נעלמת מהגוף, ובמשך כמה זמן היא מדבקת את בני האדם בעוד היא דוגרת אצל החולה שעוד לא אובחן? בינתיים, מספרי החולים בעולם ממשיכים לעלות בקצב מבהיל. קרוב ל-74 אלף בני אדם נבדקו במחלה לפי נתונים שפורסמו אמש. הרוב המוחלט מסין, אך המחלה זולגת יותר ויותר למדינות נוספות בעולם והגיעה גם לאוסטרליה, ארה"ב ואירופה. זו שאלה של זמן עד שתגיע לישראל, ונעבור למצב חירום חדש של הכלת הקורונה וניסיון למנוע את התפשטותה.

חודש אחרי התפרצותה של הקורונה, ניתן לומר מהתרשמות כללית כי בישראל ערוכים לה ומצפים לבואה. חדרי הבידוד בבתי החולים ברחבי הארץ כבר מוכנים, והצוותים הרפואיים כבר מתורגלים. משרד הבריאות אף העמיד מספר מוקדים לאשפוז חולים רבים שיידבקו, ומערכת הדוברות פועלת בצורה שקופה וזמינה לציבור ולתקשורת.
הצד המטריד ביותר של הסיפור במדינה הוא התבהלה הלא-מבוססת של תושביה. קבוצות הווטסאפ ההמוניות ברחבי המדינה רוחשות ומלאות בהודעות כזב ושמועות לא מבוססות על מקרי קורונה שצצים בכל מקום ובכל שעה. יותר מאשר מספקת הקורונה סיבה לבהלה רפואית, היא מספקת סיבה לבהלה פסיכולוגית. אני לא חושב שכלי התקשורת מוסיפים לבערה ומגזימים בסיקור, אבל בטח שבשעה זו ובשעות מלאות דאגה שעוד כנראה נכונות לנו, יש לתקשורת אחריות עצומה בתיווך המידע לציבור ומאבק בפייק ניוז מהרשתות החברתיות.