להקת הקרדיגנס: האופנה הסקנדינבית מצליחה בעולם
היוניסקס, הדיוק והמינימליזם הפכו את הבייסיק הסקנדינבי האיכותי להצלחה עולמית. "ג'ינס בשבילי זה בכלל לא אופנה", אומר מנכ"ל "ניודי ג'ינס", פלה סטנברג
הדיוק וההקפדה המאפיינים את האופנה הסקנדינבית פרצו במהרה את גבולות חצי האי, ומותגי אופנה רבים הפכו את התעשייה המקומית לסיפור הצלחה בקנה מידה עולמי. בראש הרשימה ניצבות כמובן H&M השוודית וחברת הבת האיכותית COS, אך מותגים נוספים מצאו בית חם מסביב לגלובס, למשל "אקנה", "פיליפה קיי", "צ'יפ מאנדיי" ו"אובסקיור" השוודיות, הנריק ויבסקוף הדני וחברת הטקסטיל הפינית "מרימקו".
"הצלחה היא דבר מידבק", אומר סטנברג בראיון טלפוני ממשרדי החברה בגוטנברג. "אם אתה רואה שכן שלך עושה משהו שמצליח, אתה רוצה להיות חלק ממנו. זה גם הסיפור של H&M: כשהשכן הזה שלך מתחיל בקטן והופך לעצום, אתה חושב לעצמך שאולי הוא לא יותר חכם ממני ואנסה גם. בשוודיה להתחיל עסק משלך לא עולה הון, ולכן אם אתה נקלע לפשיטת רגל, אתה רק מאבד את הכסף שהשקעת בחברה. כל עוד לא עשית שום דבר לא חוקי, אתה יכול פשוט להתחיל מחדש".

סטנברג, 38, עובד בתחום מגיל צעיר. כשהיה בן 16 פגש את מריה לוין, מעצבת שהיתה אז הבעלים של חנות ג'ינס קטנה. "תלמידי בית הספר בשוודיה יוצאים בכל שנה לעבוד במשך שבועיים בחברה מקומית, ואני בחרתי לעבוד אצלה ושמרנו על קשר, גם כשעבדתי כמה שנים בליוויס". בשנת 2001 הציעה לו לוין להצטרף לעסק החדש שלה ושל בעלה "ניודי ג'ינס", שנקרא כך בגלל השאיפה ליצור בגד שהוא כמו עור שני.
"הרעיון שמאחורי המותג קשוח אבל פשוט", אומר סטנברג. "הפילוסופיה של מריה, עד היום, היא ליצור את הג'ינס הקלאסי עם חמשת הכיסים הטוב ביותר בעולם. לא רק בגזרה ובמראה, אלא גם מתוך אחריות חברתית וסביבתית. כל הג'ינס שלנו מיוצרים באירופה, ואם אתקשר למפעל ביולי יגידו לי שכרגע הם לא נמצאים כי הם בחופשה במיורקה. חשוב לנו שלמי שעובד עם המותג יהיו אותן זכויות שיש לנו. וזה לא קשור לשיווק, זה חלק טבעי ממי שאנחנו,
הג'ינס של "ניודי", שנמכרים בארץ ברשת "סטורי" בטווח מחירים שנע בין 649 ל-1,099 שקל, הפכו להצלחה מיידית בשוודיה ואז בעולם. "בהתחלה אנשים אמרו אוקיי, המוצר מעולה, אבל יקר מאוד. אבל עובדה שעשר שנים מאוחר יותר אנחנו עדיין קיימים וגדלים. הרגשנו אז שהצרכנים שבעו מהמותגים הגדולים וכמהים לדבר חדש, גם אם במחיר גבוה יותר. נכון, זה ג'ינס חמישה כיסים שיש לכל המותגים בעולם, אבל היתרון שלנו הוא העיצוב הסקנדינבי והגזרה. צריך למדוד כדי להבין. יש לנו תשוקה לבד דנים ולג'ינס חמישה כיסים. זה מסר פשוט, ואנחנו לא עוקבים אחרי טרנדים ותצוגות, פשוט עושים את זה בדרך שלנו. לאנשים שקונים אותנו אנחנו קוראים 'אוהבי הדנים': הם לובשים אותנו כי הם אוהבים גם את איך שהבד משתנה עם הזמן. ככל שתלבש אותם יותר, הם יהיו יפים יותר".

מה מבדל את האופנה הסקנדינבית?
"בעיצוב יהיו רק הפרטים שבאמת צריכים להיות בבגד, וכל תוספת הופכת למיותרת. אם תסתכלי על מוצר שמגיע מדרום אירופה, איטליה או צרפת למשל, תראי בדיוק את ההפך - ריבוי של פרטים וקישוטיות. הסגנון שלנו מציאותי ופרקטי מאוד, וג'ינס בשבילי זה בכלל לא אופנה.

המרחק בין האופנה הנשית והגברית בסקנדינביה אינו גדול, והנשים נוטות לסגנון טום בוי: נערי, לא מצועצע, לא צמוד ולא חשוף. גם המותג "ניודי" פועל מתוך אותה תפיסה. "'ניודי' הוא מותג יוניסקס, אבל אם תשאלי אותי מה הוא, אם הוא היה אדם, אז הוא ללא ספק גבר. אין לנו שום גזרה שמיועדת במיוחד לנשים, אבל 35 אחוז מהמכירות שלנו הם לנשים".
מה הופך את האופנה שלכם להצלחה עולמית?
"כשאני נוסע ברחבי העולם קל לי להפיץ את הבשורה שלנו מפני שאני שוודי. שוודיה אינה איום על אף אחד, לא היינו במלחמה הרבה מאוד שנים, אנחנו מדברים אנגלית וזו ארץ קטנה. הרבה פעמים גרמני יעדיף לא לדבר עם צרפתי ולהפך, אבל לי קל לדבר עם שניהם".