כולנו בולגרים: מתכונים מהמטבח הכי זורם

עושה מרנג? תקציפי כבר מיונז מהחלמונים. קולה פלפל? צרפי גם חצילים שלא תנקי פעמיים את הכיריים. מתכונים מספר חדש על המטבח הבולגרי שהקדישו שתי רופאות לסבתן בת ה-100

דנה דרבינסקי | 15/4/2010 10:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פרופ' ענת אחירון, נוירולוגית ומנהלת המרכז לטרשת נפוצה במרכז הרפואי שיבא וד"ר אורית חמיאל, רופאת ילדים ומנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה ילדים בשיבא הן גם  בשלניות מנוסות. לרגל יום הולדת ה-100 של סבתן ויקטוריה סרוב, שעל הבישולים שלה הן גדלו, ריכזו השתיים מתכונים של הסבתא ושל בנות המשפחה האחרות והוציאו לאור ספר בישול שמספר על המטבח הבולגרי ומביא מתכונים ביתיים ומסורתים שלו. חמישה עקרונות חשובים מנחים את הממטבח הבולגרי, כותבות חמיאל ואחירון:

1. הכי פשוט שאפשר –   "טאקה סמי ני!" כלומר "ככה זה אנחנו". הכל צריך להיות פשוט – החומרים, ההכנה והטעם. הבישול הבולגרי  התפתח מבישול איכרים בסיסי ומעשי. משתמשים  בו במצרכים שקיימים בכל בית, שלבי הבישול מועטים, אין צורך בכלים מיוחדים ויש מבחר קטן של תבלינים בסיסיים שמשותפים לרוב המאכלים. משתמשים במה שיש, ומה שיש זה טוב.

2. מדויק, רק אם אפשר  – הבישול הבולגרי לא מאמין בקפדנות. אין מספיק גבינה בולגרית, שמים פחות. מסתפקים בשתי ביצים במקום שלוש? יהיה בסדר. הכל יוצא טעים. מובן שלמבשל המתחיל מומלץ להיצמד למתכון, אך בהמשך ניתן לאלתר ולגוון.

3. הכי חסכוני שאפשר -  כמו סבתות אחרות בדורה, גראנממה נהגה לומר: "להכין עוגה מוצלחת מחמש ביצים, שתי שמנת וחבילת חמאה? זו לא בעיה.  נראה אותך עושה עוגה מביצה אחת, חצי יוגורט וכוס מים". בפגישות ה- jour של הבנות (מפגש שבועי של בנות משפחה או חברות ששימש לשיחה, משחק קלפים והחלפת תובנות) התחוללה תחרות סמויה על רמת התקרובת, ואחד הקריטריונים החשובים ביותר היה הכדאיות הכלכלית של המאכלים.

4. הכי יעיל שאפשר -  יעילות ותכנון מראש, בני דודיה של החסכנות, אף הם מערכי הבישול הבולגרי. את אופה מרנג מחלבונים? תכיני כבר מיונז מהחלמונים. הדלקת את הגז לקלות פלפלים – תקלי גם חצילים וגמבות, וכך תצטרכי לנקות את הכיריים רק פעם אחת. את עושה פשטידת קישואים? זה הזמן להכין אנג'ינארה מהקליפות. התכנון הופך את הבישול לחוויה נעימה יותר ומתישה פחות.


בואיקוס: לחמניות גבינה

החומרים (ל-30 יחידות):
2 כוסות קמח תופח (350 גרם)
250 גרם גבינה לבנה
1 ביצה
250 גרם חמאה או מרגרינה מומסת
150 גרם גבינה בולגרית מגוררת
מעל:
200 גרם  קשקבל מגורר

אופן ההכנה:
מערבבים את חומרי הבצק ולשים לקבלת בצק רך. אם הבצק רך מדי - מוסיפים מעט קמח.
מחממים תנור ל-200 מעלות.
מחלקים את הבצק ל-30 כדורים. מקשטים את כיפתו של כל כדור בקשקבל המגורר (ניתן לערום את הקשקבל על צלחת שטוחה ולטבול בו את כיפת הכדור) ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
אופים בתנור בחום של 200 מעלות כ-20 דקות  או עד שהבואיקוס מזהיבים.


צילום: צביקה מאיר
בואיקוס עם קשקבל ובולגרית צילום: צביקה מאיר
קישואים ממולאים

בפאתי תל-ברוך, עוד שכונה שבה התרכזו  עולי בולגריה,  חיו נשים  עם שמות כמו  רשליקה, לאונטיקה, סופי, בוקה, רבקה, פאולה, ארנסטינה, זיזי, רוזי, גונקה ועוד. לאונטיקה היתה צמחונית אדוקה עוד לפני פרוץ תנועות הצמחונות, הטבעונות והבריאותנות למיניהן. אבל איך תעשי קישואים ממולאים בבשר כשאת צמחונית?!

לאונטיקה היתה מרוקנת את הקישוא, מועכת היטב את התוכן, מתבלת  (ומכניסה בחזרה את המלית לקישוא ומשם ממשיכה הלאה בדיוק על פי המתכון. התוצאה היתה בעצם קישוא ממולא בבשר... קישוא. הנה מתכון לקישואים ממולאים עם בשר.

החומרים:
8 קישואים בינוניים, בהירים, עם קליפה חלקה ונקייה מפגמים

למלית:
150 גרם בשר  בקר טחון
2-3 כפות אורז (לא מבושל)
מחצית מתוכן  הקישואים
רבע  כפית מלח
1 כף שמן
מלח
פלפל שחור

לרוטב:
4 כפות סוכר
4 כפות שמן
חצי כוס מים רותחים

אופן ההכנה:
קולפים את הקישואים, מוציאים את הליבה בעזרת קולפן, משתדלים להשאיר דופן דקה.
מערבבים את חומרי המלית, כולל כמחצית מבשר הקישואים.
ממלאים את הקישואים.
ממיסים את הסוכר בסיר עד שיזהיב לצבע קרמל, מוסיפים שמן ומים ומערבבים עד ליצירת נוזל חום חלק ללא גושים.
משכיבים את הקישואים הממולאים בתחתית הסיר. מבשלים על אש קטנה כ-3 דקות מכל צד, הופכים מצד לצד עד שהקישואים מקבלים צבע חום מכל צידיהם. מקטינים את האש למינימום ומבשלים בסיר מכוסה כ-45 דקות  עד שהנוזלים נספגים. במהלך הבישול הופכים מדי פעם את הקישואים.

צילום:  צביקה מאיר
קישואים ממולאים. הטיפ הסודי: סוכר צילום: צביקה מאיר
קציצות תרד עם בשר

חומרים:
חצי ק"ג עלי תרד טריים
1 כוס מים
1 כפית מלח
200 גרם בשר טחון
1 פרוסת לחם לבן ללא ה"קשה"
2 ביצים
1 כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
שמן לטיגון

אופן ההכנה:
שוטפים את  עלי התרד ומבשלים במים עם מלח כ-10 דקות עד שהעלים רכים מאוד. שוטפים במים קרים, סוחטים וקוצצים בסכין חדה.
משרים את הלחם במים וסוחטים היטב.
מוסיפים לעלי התרד הקצוצים את הבשר, הלחם ואת כל שאר החומרים.
יוצרים קציצות ומטגנים בשמן חם.



מתוך הספר "סיפור בולגרי - מהמטבח של סבתא ויקטוריה" בהוצאת ידיעות אחרונות - ספרי חמד.

צילום: צביקה מאיר
קציצות עם עלי תרד טריים צילום: צביקה מאיר
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים