התפוח הגדול: מתכונים עם תפוחי אדמה
אם אין לחם, אכלו תפוחי אדמה. השורש הכבד שבמשך כל השנה מוקצה מחמת פחממתיות מוגזמת הוא עכשיו התחליף המועדף. כמה מתכונים קלים ומהירים מהמומחים למילוי

לא קולפים, אופים צילום: רובי קסטרו
כשהחליטו לחזור ארצה, השאירו את התנורים במדריד מתוך מחשבה שיבוא יום והם יעשו גם להם עלייה. ואכן כעבור שבע שנים הבשיל הרעיון לפתוח את דוכן תפוחי האדמה בארץ. יעל: "בהתחלה עשינו פיילוט וגילינו שאנחנו חייבים להתאים את הרטבים לטעם הישראלי. הספרדים אהבו סלט טונה כבסיס שעליו היה אפשר לצקת כל דבר בתפוח האדמה, אבל בארץ נמשכים יותר לטעמים חלביים. עוד דבר שהיינו צריכים להתמודד איתו הוא מחסור בתפוחי אדמה גדולים. בספרד השתמשנו בתפוחי אדמה גדולים, 800 גר' ליחידה לפני אפייה. בארץ לא קיימים תפוחי אדמה גדולים כאלה".
לבסוף מצאו יעל ואלכס משווק גדול שנענה לאתגר והתחיל לגדל תפוחי אדמה במיוחד עבורם. "הבנו", מסכמת יעל, "שסוד ההצלחה של המנה הזו טמון בגודל של תפוח האדמה ובאיכותו." לכבוד פסח, הם משתפים בטיפים לצלייה מושלמת של תפוח אדמה בתנור ובחמישה מתכונים. תפוח האדמה, יחד עם המילוי, מרכיבים ארוחה שלמה וחמימה.
איך אופים תפוח אדמה
1. יש להקפיד על בחירת תפוחי אדמה מהזנים האדמדמים-צהבהבים, שהם יבשים יותר מהלבנים ומתאימים לאפייה.
2. כמה תפוחי אדמה לכל סועד? בארץ תפוחי האדמה המצויים בשווקים קטנים יחסית ולכן מנה אישית תכלול כשניים-שלושה תפוחי אדמה בגודל בינוני.
3. אחסנו את תפוחי האדמה במקרר. המקרר אמנם מעלה את רמת העמילן בתפוח האדמה, אבל הוא שומר על טריותו ומונע ממנו
להפוך לירוק. זו הדרך היעילה ביותר לאחסן תפוחי אדמה ולא בסלסילה בחוץ.
4. את תפוחי האדמה מכניסים בשלמותם לתנור שחומם מראש לחום הגבוה ביותר. מניחים אותם ישירות על רשת במרכז התנור.
5.אין לעטוף את תפוחי האדמה. נייר אלומיניום, מלבד היותו חומר רעיל, ישמור את כל נוזלי תפוח האדמה בתוכו.
6. וכמובן: מגישים מיד. לא כדאי להמתין.
תפוח אדמה אפוי עם חציל בלקני ברוטב שום שמיר על בסיס יוגורט

תפוח אדמה אפוי עם חציל בלקני צילום: דפנה גזית
לתפוחי האדמה:
8–12 תפוחי אדמה בינוניים
1 חציל בינוני קלוף, חתוך לקוביות של 1 ס"מ ומומלח
1 כף שמן זית
1 כוס גבינה בולגרית חתוכה לקוביות
16 זיתים שחורים ללא החרצנים (לא מושחרים), קצוצים
2 עגבניות חתוכות לקוביות
1 שן שום קצוצה
2 גבעולי בצל ירוק קצוץ
מלח
פלפל
חמאה (לא חובה)
גבינה צהובה (לא חובה)
לרוטב שום-שמיר על בסיס יוגורט:
2 גביעי יוגורט
3 שיני שום כתושות
צרור קטן של שמיר רחוץ וקצוץ (ללא הגבעולים)
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
תפוחי האדמה:
1. מכניסים את תפוחי האדמה בשלמותם לתנור שחומם מראש לחום הגבוה ביותר (250 מעלות) ומניחים אותם ישירות על רשת במרכז התנור. שימו לב: אין לעטוף את תפוחי האדמה בנייר אלומיניום.
2. מניחים את קוביות החציל במסננת כחצי שעה, שוטפים במי ברז וסוחטים.
3. בקערה מערבבים את קוביות החצילים עם שמן הזית. מפזרים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה וקולים בתנור חם (180 מעלות) כ-10 דקות או עד ריכוך.
4. מערבבים את החצילים עם קוביות הגבינה, הזיתים, העגבניות, השום, הבצל הירוק, המלח והפלפל.
5. לאחר כשעה וחצי מרגע ששמתם את תפוחי האדמה בתנור, נועצים בהם קיסם ארוך ובודקים אם הם רכים. כשהם רכים, מוציאים מהתנור, יוצרים חתך ארוך לכל האורך, מפרידים בסכין את בשר תפוח האדמה מקליפתו, ממליחים ומוסיפים חמאה וגבינה צהובה (לא חובה).
הרוטב: מערבבים יחד את כל המרכיבים עד קבלת מרקם אחיד.
להגשה: יוצקים את הרוטב על תפוחי האדמה ומגישים.
תפוח אדמה אפוי ברוטב גבינת פניר הודי

תפוח אדמה ברוטב גבינת פניר הודי צילום: דפנה גזית
לתפוחי האדמה:
8–12 תפוחי אדמה בינוניים
1 בצל בינוני קלוף וקצוץ
2 כפות שמן קנולה
קוביית זנגביל בגודל 2 ס"מ
250 גר' גבינת קש חתוכה לקוביות בגודל של כ-2 ס"מ
1 מכל שמנת לבישול
1 כפית כמון טחון
1 כפית גראם מסאלה (אפשר למצוא בחנויות תבלינים ובחנויות טבע)
1/8 כפית אבקת צ'ילי
2 כפות רסק עגבניות
2 כפות מיץ לימון טרי
מלח
פלפל
חמאה (לא חובה)
גבינה צהובה (לא חובה)
לראיטה כוסברה:
2 גביעי יוגורט
צרור קטן של כוסברה (כ-5 גבעולים) רחוץ וקצוץ
2 שיני שום כתושות
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
תפוחי האדמה:
1. מכניסים את תפוחי האדמה בשלמותם לתנור שחומם מראש לחום הגבוה ביותר (250 מעלות) ומניחים אותם ישירות על רשת במרכז התנור. שימו לב: אין לעטוף את תפוחי האדמה בנייר אלומיניום.
2. מטגנים את הבצל בשמן עד שישחים בקצוות.
3. בפומפייה גוררים את הזנגביל לתוך הבצל.
4. מוסיפים קוביות גבינה, שמנת, כמון, גראם מסאלה, אבקת צ'ילי, רסק עגבניות, מיץ לימון, מלח ופלפל.
5. בוחשים היטב ומביאים לסף רתיחה.
6. מנמיכים את האש ומבשלים כ-5 דקות, עד שהרוטב מסמיך.
7. לאחר כשעה וחצי מרגע ששמתם את תפוחי האדמה בתנור, נועצים בהם קיסם ארוך ובודקים אם הם רכים. כשהם רכים, מוציאים מהתנור, יוצרים חתך ארוך לכל האורך, מפרידים בסכין את בשר תפוח האדמה מקליפתו, ממליחים ממליחים ומוסיפים חמאה וגבינה צהובה (לא חובה).
ראיטה כוסברה: בוחשים את כל המרכיבים היטב עד קבלת רוטב חלק.
להגשה: יוצקים את הרוטב על תפוחי האדמה ומגישים.
תפוח אדמה בקרם קוקוס אינדונזי

תפוח אדמה בקרם קוקוס אינדונזי צילום: דפנה גזית
מצרכים (לארבע מנות):
8–12 תפוחי אדמה בינוניים
2 חבילות מנגולד שטופות וקצוצות גס (רק החלק הירוק)
1 קופסת חלב קוקוס
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית כורכום
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
1. מכניסים את תפוחי האדמה בשלמותם לתנור שחומם מראש לחום הגבוה ביותר (250 מעלות) ומניחים אותם ישירות על רשת במרכז התנור. שימו לב: אין לעטוף את תפוחי האדמה בנייר אלומיניום.
2. מאדים את המנגולד בסיר על אש בינונית עד שהוא מתרכך.
3. מוסיפים חלב קוקוס, פפריקה, כורכום, מלח, פלפל ובוחשים היטב.
4. מנמיכים את האש ומבשלים 5 דקות.
5. לאחר כשעה וחצי מרגע ששמתם את תפוחי האדמה בתנור, נועצים בהם קיסם ארוך ובודקים אם הם רכים. כשהם רכים, מוציאים מהתנור, יוצרים חתך ארוך לכל האורך, מפרידים בסכין את בשר תפוח האדמה מקליפתו, ממליחים, מוסיפים חמאה וגבינה צהובה (לא חובה) ויוצקים את הרוטב.
6. ניתן לגוון ולהוסיף פטריות או חזה עוף או טופו.
טורטייה אספניולה (חביתת תפוחי אדמה ספרדית)
דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: 40 דקות
עד שהמנה מוכנה: 45 דקות

טורטייה אספניולה צילום: דפנה גזית
המצרכים (לארבע מנות):
2 בצלים קלופים
1+3 כפות שמן זית כתית
2 ל' מים
מלח
1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לרבעים
8 ביצים
פלפל
1 בגט
אופן ההכנה:
1. קוצצים את הבצלים לקוביות בגודל של 1 ס"מ ומטגנים בשמן זית עד השחמה.
2. מרתיחים בסיר כ-2 ל' מים עם 2 כפיות מלח.
3. מוסיפים את תפוחי האדמה, מנמיכים את האש ומבשלים עד שיתרככו (20 דקות). אם חסרים מים, מוסיפים. נזהרים שלא יתרככו מדי.
4. טורפים את הביצים בקערה ומוסיפים את הבצל המטוגן.
5. מסננים את תפוחי האדמה ומוסיפים אותם לביצים. מתבלים במלח ובפלפל.
6. כדי שהטורטייה תהיה גבוהה, רצוי להשתמש במחבת טפלון קטנה (בקוטר של כ-25 ס"מ). מחממים כף שמן זית ויוצקים את העיסה למחבת.
7. מכסים ומטגנים על אש נמוכה. הופכים כשהטורטייה מזהיבה.
8. מגישים חם או קר בתוספת סלט חסה עם עגבניות ובגט.
תפוחי אדמה ברוטב אליולי
דרגת קושי: קלה
פרווה
זמן הכנה: פחות מ-5 דקות
עד שהמנה מוכנה: 35 דקות

תפוחי אדמה ברוטב אליולי צילום: דפנה גזית
מצרכים (לארבע מנות):
2 ק"ג תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות של כ-2 ס"מ
מים
4 כפות מיונז
1 כף חלב סויה (אפשר מים)
2 כפיות מיץ מלימון טרי
3 שיני שום כתושות
מלח
פלפל
1/2 חבילת עירית קצוצה
אופן ההכנה:
1. מבשלים את תפוחי האדמה במים מומלחים עד שיתרככו (כ-20 דקות).
2. מסננים, מכניסים לקערה ומצננים.
3. מערבלים את כל חומרי הרוטב היטב (מלבד העירית) ויוצקים על תפוחי האדמה. מערבבים בזהירות לא למעוך את תפוחי האדמה.
4. מעטרים בעירית קצוצה ומגישים קר.