אוצר בלום בצנצנת: עשרה דברים שלא ידעתם על דבש
בימים הוא ממתיק כוס של תה חם, בלילות הוא מרדים בכוס חלב מהביל. בין לבין הוא מרפא וטעים. עשרה דברים חשובים על דבש ועוד מתכון אחד

דבש צילום: יחסי ציבור
1. הדבש הוא אנטי-אוקסידנט וממחקרים עולה כי העלאת צריכת הדבש בתפריט היומי תתרום משמעותית לשיפור הבריאות ומניעת מחלות. בדבש ניתן למצוא את הויטמינים B1 (תיאמין), 2 B (ריבופלאבין), B3 (ניאצין), 5 B (חומצה פאנטוטאנית) B6 (פירידוקסין) 8 B (ביוטין) B9 (חומצה פולית) וויטמין C (חומצה אסקורבית). כמו כן מצויים בו מינרלים רבים, כמו סידן, זרחן וברזל, שיש להם קשר הדוק לצבעו. ככל שהדבש כהה יותר, כך גבוהה בו כמות המינרלים.
2. בשנת 2004 החליטו ארגון מגדלי הדבורים ומועצת הדבש להחליף את שם המקצוע "כוורן" (שנשמע כמו "קברן") ל"דבוראי". המצאת השם מיוחסת לנעמי שמר ז"ל. בישראל קיימים כ- 500 דבוראים. זהו הענף היחיד בארץ אליו משתייכים כל מגזרי האוכלוסייה. יש דבוראים דרוזים, מוסלמים, צ'רקסים, ויהודים, וגם לכל צורות ההתיישבות.
3.אכילת דבש אסורה על תינוקות מתחת לגיל שנה בשל נבגי חיידק הבוטולינום, בין היצורים היחידים השורדים בדבש.
לממהרים: מתכון מתוק מדבש של משולשי פילו עם גבינת עזים
4. דבורת הדבש היא החרק המאביק החשוב ביותר בחקלאות העולמית. נמצא כי תרומת דבורי הדבש לחקלאות היא פי 60 מערך התמורה שמתקבלת מייצור הדבש. הדבורים אחראיות, בין השאר, להאבקת אגס, תפוח, ליצ'י, וגם אבטיח וגידולי זרעים רבים.

דבש פרחי בר צילום: שרי אנסקי
5. סוגו של דבש נקבע לפי מגוון הצמחים באזור הרעייה של הדבורים. דבורי ישראל מפיקות דבש משמונים ויותר צמחים שונים. בעבר הדבש הנפוץ בארץ היה מפרחי פרי הדר, אולם מאז שנות השבעים חלה ירידה גדולה בשטחי הפרדסים. סוג דבש נוסף שנפגע כתוצאה מהבנייה ומסלילת כבישים הוא דבש מפרחי בר, שנאסף ממגוון רחב של פרחים ולכן הרכבו הכימי עשיר יותר.
בשני העשורים האחרונים התרחבו מטעי האבוקדו בארץ וכיום זהו אחד מסוגי הדבש הנפוצים, לצד האקליפטוס, שערכו התזונתי
והבריאותי רב. בנוסף לארבעה סוגי דבש נפוצים אלו אפשר להשיג בארץ סוגי דבש מיוחדים, ובהם דבש תלתן, דבש רותם, דבש שיזף, דבש זעתר, דבש מרווה, דבש דרדר, דבש בצל, דבש אשל ועוד.
6. במשך גיחה אחת הנמשכת כחצי שעה, מסוגלת הדבורה לאסוף לתוך חלק בקיבתה הקרוי "קיבת הדבש" 70-40 מיקרוליטר (מיליגרם) צוף מ-50 עד 100 פרחים. תוך כדי מעופה חזרה לכוורת מוסיפה הדבורה לצוף אנזים, המפרק את הסוכרוז שבצוף. בכל כוורת מיוצרים בממוצע 45 קילוגרם דבש בשנה.

חלת דבש צילום: יחסי ציבור
7. דבש מתוק פי שלושה מסוכר לבן, אך כמות הקלוריות שבו פחותה ב-25 אחוז מאשר הכמות בסוכר. בכפית דבש יש כשלושים קלוריות בלבד.
8. צריכת הדבש בישראל עומדת על 3.6 אלף טון דבש בשנה. כ- 1,400 טון מהם נצרכים בעיקר בתקופת ראש השנה והחגים.
9. דבש זלוע (קלח חרמוני בעברית) נחשב כמעורר פעילות של מערכת הדם ולפי מחקרים בעולם הערבי משמש צמח הזלוע וכן הדבש המופק ממנו כתחליף ויאגרה, למי שסובל מאין אונות.
10. על פי הרפואה הסינית, דבש שהושרה בו בצל למשך לילה, יעזור מאד בפתיחת דרכי הנשימה ובכיוח הריריות, אם רק תעזו לשתות אותו.
שף מאיה פלמון מציעה את המתכון הזה לאוהבי הדבש: משולשי פילו עם גבינת עזים ו...דבש
לעובדות נוספות אפשר לבקר באתר מועצבת הדבש