הזוהר הצפוני: מסע קולינרי בשטוקהולם
איפה הכי כדאי לאכול אוכל תאילנדי כשמגיעים לשטוקהולם, ואיזו מסעדה עומדת באותו מקום כבר שלוש מאות שנה. לירן לוטקר פותח את התיאבון עם מסע קולינרי בעיר הבירה השבדית
זה אולי גם המקום גם להסביר מעט על מחירי המסעדות בשבדיה. בניגוד לישראל, בה אפשר למצוא מסעדות כמעט בכל טווח מחירים אפשרי, לא קיימות כמעט בשבדיה מסעדות בטווח המחירים הבינוני.

מהצד התחתון של המשוואה אפשר למצוא את הפיצריות, מקדונלד'ס ודומיהם, ומהצד השני נמצאות כל המסעדות האחרות. במסעדות אלו תעלה ארוחת שלוש מנות כמה מאות קרונות לאדם, ללא שתייה. אלו מחירים שרבים בישראל יראו כגבוהים, שלא לומר מרתיעים, אך בשבדיה מדובר במצב רגיל לחלוטין וכאמור, כמעט ולא קיימות מסעדות בהן אפשר למצוא טווח מחירים בינוני.
הסיבות לכך רבות ומגוונות, החל ממחירם הגבוה של רבים ממוצרי היסוד, דרך העלות הגבוהה של העסקת עובדים (מלצרים בשבדיה מקבלים שכר ממוצע לחלוטין במשק, וזוהי אחת הסיבות שכמעט ולא נהוג לתת טיפים, מעבר לסכום סמלי, במסעדות), וכלה במחירים הגבוהים של השכירות ובמיסים הגבוהים יחסית על רווחי חברות.
ועוד טיפ קטן אחד לפני שנגיע להמלצות עצמן – ברוב המסעדות מוצע תפריט המכונה Dagens Lunch ("ארוחת הצהריים של היום"), לרוב בין השעות 11:00 בבוקר ושתיים אחרי הצהריים. לרוב מדובר בשלוש או ארבע אפשרויות לבחירה במחירים הנמוכים משמעותית ממחירי ארוחות הערב, וכוללים אף תוספות ושתייה.

האסייתיות
התאילנדית - Koh Phangan
אחת המסעדות הפופולריות ביותר בשטוקהולם בעשור האחרון. ייחודה של המסעדה, מלבד העובדה שהיא מציעה אוכל תאילנדי מגוון ביותר באיכות מצויינת, הוא המקום עצמו. המסעדה נבנתה בתוך בניין שבעברו שימש מפעל, ועוצבה כדגם מוקטן של כפר תאילנדי צף.
האורחים יושבים בתוך בקתות במבוק, או בטוקטוקים שהוסבו לשולחנות. עצים טרופיים מקיפים את האורחים ותעלות מים זורמות בין רגליכם. בשביל להשלים את החוויה, פעם בכמה זמן ייכבו האורות במסעדה ותחל סופת רעמים טרופית, כולל רעמים, ברקים ורעש של גשם.
מומלץ ביותר להזמין מקום לפחות שבוע מראש, מפני שהמקום מלא באופן קבוע.
טווח מחירים: כ-300 קרונות לאדם לארוחת שלוש מנות ללא שתייה.
הסינית – En Ful och En Gul
מסעדות סיניות אפשר למצוא תחת כל פינת רחוב רעננה. עם זאת, מדובר לרוב במעין מיש-מש לא ברור של מאכלים תאילנדים, וייטנאמים, סיניים, יפאניים (סושי, למשל) ומנות רבות שכל קשר בינן לבין אוכל סיני מקרי בהחלט.
אבל כאן מדובר במסעדה סינית במלוא מובן המילה. לשמחת הסועדים, לא מדובר במנות הכוללות צרצרים קלויים או חיות אקזוטיות אחרות, כי אם במאכלים סיניים מסורתיים שונים, שעדיין מוכרים מספיק לחיך המערבי בכדי לספק חוויה קולינרית ייחודית מחד, ללא חששות מיוחדים בסגנון ה"למה האוכל שלי בצלחת עדיין זז?".
טווח מחירים: כ-400 קרונות לאדם לארוחת שלוש מנות ללא שתייה.
ההודית - AnnaKhan
כמו שכניהם הצפון מזרחיים, גם ההודים, ובעיקר הפקיסטנים, הקימו מסעדות הודיות רבות אותן אפשר למצוא בכל רחבי העיר. עם זאת, מדובר לרוב
אבל המסעדה הזאת היא סיפור אחר לחלוטין. אנה, מעצבת במקצועה, בילתה זמן רב למדי בהודו וכאשר חזרה החליטה להקים מקום בו אוכל הודי יוגש בצורה אסתטית וייחודית, עם מנות מגוונות שלא סביר שתמצאו במסעדות הודיות רגילות.
המסעדה נחשבת לאחת היפות בשטוקהולם והבר הממוקם במסעדה הוא אחד ממקומות המפגש הפופולריים ביותר לצעירי שטוקהולם שרוצים לראות ולהראות. כאן המקום גם להמליץ בחום על הקוקטיילים המוגשים במקום, כמו גם על קינוח הגלידה הייחודי בטעמו וצורתו.
כתובת המסעדה: Riddargaran 12. טלפון: 08-4403000 (כאשר מתקשרים משבדיה).
טווח מחירים: כ-400 קרונות לאדם לארוחת שלוש מנות ללא שתייה.
האירופאיות
האוסטרו-הונגרית – Moldau
השולחות, הכסאות, הקישוטים על הקירות ואף הבר עצמו עשויים כולם מעץ מאסיבי. המלצריות לבושות כפי שהייתם מצפים לראות בבית-בירה בווארי מצוי, כולל כוסות הבירה הענקיות ביד. כאן אוכלים שניצל וינאי אמיתי מבשר עגל, בתוספת סלט תפוחי אדמה. אם אתם חובבי השמאלץ, השניצל, הנקניק, תפוחי האדמה ובירת חיטה גרמנית – זה המקום בשבילכם.
כתובת המסעדה: Bergssundsstrand 33. טלפון: 08-847548
טווח מחירים: כ-350 קרונות לאדם לארוחת שלוש מנות ללא שתייה.
הבווארית – Zumfranziskaner
כפי שמרמז השם, המקום הוקם על ידי מסדר נזירים פרנסיסקניים כבר במאה ה-14. מאז עברה המסעדה מספר שינויים, ואף שינתה כתובת מספר פעמים ברחבי העיר העתיקה של שטוקהולם, אך כיום היא עומדת באותו מקום בו עמדה בשלוש מאות השנים האחרונות. זה הפונדק אליו הגיעו קצינים אחרי שעגנה ספינתם בנמל שטוקהולם בכדי לרוות את צמאונם בזמנים שבהם נפוליאון עוד היה זאטוט.
גם כאן, כמו ב-Moldau, הדגש הוא על אוכל מרכז אירופאי – נקניקיות בראטוורסט, כרוב חמוץ והרבה בירה גרמנית, אך אפשר למצוא כאן גם מאכלים סטנדרטיים יותר כהמבורגר וצ'יפס.
טווח מחירים: כ-300 קרונות לאדם לארוחת שלוש מנות ללא שתייה. כוס חצי ליטר של Weisenbier עולה כ-60 קרונות.
השבדית-גרמנית - Styffe’s Cuisine
מסעדה קטנטנה זו נחבאת לה מאחורי איצטדיון הכדורגל הלאומי של שטוקהולם הממוקם בפרבר השכן Solna. בני הזוג, קאמילה ויוהאן סטיפה, הקימו את המסעדה תוך נסיון לשלב בין מאכלים שבדיים מסורתיים למאכלים גרמניים, ושמו של המקום יצא למרחוק בהכנת מאכלים המבוססים על אספרגוס (לבן, כמו גם ירוק). האווירה במקום נעימה ושקטה, בני הזוג חביבים ביותר והאוכל פשוט מעולה. מומלץ בחום לא לפסוח על הקינוחים.
טווח מחירים: כ-350 קרוונת לארוחת שלוש מנות לאדם ללא שתייה.
הפיוז'ן
Matkultur
אחת המסעדות המקוריות והצבעוניות ביותר בשטוקהולם, ממוקמת באי הדרומי של העיר – Södermalm, שנחשב ל"סוהו" של שטוקהולם. המקום ידוע ביצירות הייחודיות ושילובים מעניינים של מרכיבים שונים, עם טעמים שמתאימים לכל חיך. גם כאן הבאר משמש מקום מפגש פופולרי לאנשים בשנות העשרים והשלושים לחייהם.
טווח מחירים: כ-300 קרונות לאדם לארוחת שלוש מנות ללא שתייה.
ועוד טיפ קטן, האתר המקיף ביותר בכל הקשור למסעדות ופאבים בשטוקהולם. אמנם האתר בשבדית, אך קל למדי להבין כיצד להתמצא בו והוא מכיל פרטים, המלצות וציונים על כל מסעדה ופאב בבירה השבדית.
ושיעור השבדית השבועי:
Restaurang (רסטוראנג) – מסעדה
Kan jag få betala, Tack. (מבוטא: Can Ja Fo Betala, Tack) – "אפשר לשלם, בבקשה?"
Jag vill ha (מבוטא: Ja Vill ha) – "הייתי רוצה..." (כאשר מזמינים אוכל).
Att Äta (מבוטא: Att Aeta) – לאכול
Att Dricka (מבוטא כמו שנכתב) - לשתות