מרים ראש: הקניון במודיעין מתאושש מההתחלה הקשה

התקופה הראשונה הייתה מדאיגה - הלקוחות התמהמהו, בעלי החנויות שיוועו למבקרים והחניונים נשארו ריקים. אבל כעת, שנתיים אחרי, קניון עזריאלי במודיעין שוקק חיים ומארח כ-13 אלף מבקרים ביום. מנכ"ל הקניון, יורם פיק, מספר איך הוא עושה את זה

דנה יופה | 13/9/2010 16:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ההתחלה הייתה מקרטעת. קניון מודיעין נפתח בקול תרועה רמה ביוני 2008. תחילה נהנה הקניון מההתלהבות הראשונית של התושבים, שנהרו בהמוניהם לחזות בפלא החדש והנוצץ שצץ להם מול הבית. אולם די מהר שככה ההתלהבות, זרם המבקרים הלך ופחת, ונראה היה שהכינוי "עיר שינה" שדבק במודיעין, החל לדבוק גם בקניון החדש שנראה לעיתים קרובות מיותם מלקוחות.
 
יורם פיק מנכ
יורם פיק מנכ"ל קניון עזריאלי במודיעין צילום: דנה יופה

כעת, שנתיים וקצת אחרי, עושה רושם שהקניון הצליח להיחלץ בשלום ממחלות הילדות שפקדו אותו. מצבו של הקניון, כך נראה, מעולם לא היה טוב יותר: החנויות עמוסות בלקוחות, החניונים מפוצצים ודוכני היצירה שברחבי הקניון שוקקים חיים.

ובמספרים: בחודשים האחרונים עומדות הכניסות לקניון על 12 עד 14 אלף ביום (זאת לעומת 8,000-9,000 כניסות לפני שנה וחצי). כמו כן נרשם גידול של 20 אחוז בפדיון לעומת שנה שעברה.
עיר הילדים

"יש עכשיו משהו סקסי בקניון", מסביר יורם פיק, מנכ"ל הקניון בשנה וחצי האחרונות, מה השתנה במקום.
 

קניון עזריאלי בתל אביב. לא פונה לאותו קהל
קניון עזריאלי בתל אביב. לא פונה לאותו קהל צילום: רענן כהן

איך הופכים קניון שינה לקניון סקסי שוקק פעילות?
"מתחילים לבדוק את האוכלוסיה שמתגוררת במקום ומתחילים להתאים את הקניון אליה".

מה זאת אומרת?
"זה לא זבנג וגמרנו, מתנהל כאן תהליך שלם. מהיום שהגענו לפה, מנהלת השיווק שלי ואני התחלנו לבדוק את הבעיות שהיו בקניון, וסיפקנו להם את התשובות. זאת עיר של ילדים, הרבה נשים יולדות כאן. התחלנו לעשות שינוי דרמטי בנושא התמהיל של החנויות, שנותן פיתרון לנשים בהריון ולילדים. 

"הוצאתי בערך שמונה חנויות שלא התאימו לקהל המקומי, הן היו חנויות שהתאימו לקהל צעיר בן 26 וזה לא מתאים לפה, אולי בעוד חמש-שש שנים זה יתאים. יש פה 20 אלף ילדים, ולכן הכנסנו אופנה לתינוקות כמו בגדים והנעלה וכן אופנה לנשים בהריון.

"התחלנו לקיים פעילויות יחד עם סיוע ועזרה מסיבית לדיאדה שעברו לפה, ומיד תפסנו את הנישה  הזאת והתחלנו לעבוד עליה. הוצאנו חוברת בדיוור ישיר, עשינו פעילויות בקניון במטרה להביא אמהות בבוקר, בצהריים, בערב ובחגים. רצינו לתת משהו בדיוק לאוכלוסיה הזאת - לאמא עם הילדים הקטנים. התמדנו בכיוון הזה, ואנחנו ממשיכים לטפל בו.

במסגרת המגמה להנגיש את הקניון למשפחות צעירות, יזם פיק ייעוד של מקומות חנייה
להורים לתינוקות. "הלכתי ופיניתי 12-15 מקומות חניה בכל החניון", הוא מספר, "בעיקר אלה הצמודות לכניסות לקניון, צבעתי בצבע ורוד וסימנתי אותם בציור של עגלה כדי שלהורים שמגיעים עם עגלת תינוק יהיה יותר נוח. כמובן שאני לא יכול לאכוף את זה, אבל יש פעמים שאני רואה שהחניון מלא ושתי חניות כאלה פנויות. בנוסף, עשינו מאמץ לשפר וליעל את פינות ההנקה וההחתלה באזורי  השירותים".

"צריך להבין", מדגיש פיק, "זה פאזל ואנחנו לאט לאט בונים אותו. למשל, באותו כיוון, אני רוצה להגיע לגנים באמצעות פעילויות משותפות עם מחלקת החינוך. אנחנו רוצים לאמץ את אחת המועדוניות בעיר כדי להיות קרובים יותר לילדים".

פיק מספר עוד כי אנשי הקניון עושים מאמץ להכניס יותר תוכן לסדנאות המתקיימות ברחבת הקניון ללא תשלום. כך למשל, אחת לשבוע, מידי יום ראשון, נערכות סדנאות בישול לילדים. "זה לא אומר שאני לא מביא את חיים הליצן", מבהיר פיק, "אבל הרבה פעמים אנחנו מנסים לעשות משהו מעבר, כדי שיבינו שבקניון הזה יש ערך מוסף".

המשימה: להביא את התושבים

יורם פיק (57) עובד בקבוצת עזריאלי חמש שנים. למודיעין הוא הגיע לאחר שניהל את קניון הנגב, בעברו היה גם מנכ"ל בילו סנטר, קניון ארנה וקניון חדרה. "אני פנסיונר של הצבא ומאז שהשתחררתי אני בקניונים", אומר פיק.

הקניון במודיעין לפני כשנתיים.
הקניון במודיעין לפני כשנתיים. "אין קניון שנפתח חלק" צילום: זמן מודיעין

מה מצאת כשרק הגעת לכאן לפני שנה וחצי?
"באופן עקרוני אין קניון שנפתח באופן חלק. בדרך כלל יש חודשיים של חודשי אופוריה, כולם חושבים שהנה הבוננזה של החיים. אבל לנו יש נסיון וידענו שהאופוריה באיזשהו שלב תסתיים וזה בדיוק מה שקרה. אחרי שלושה-ארבעה חודשים התחילו להתגלות הבעיות של קניון צעיר".

אילו בעיות?
"דוד עזריאלי בונה קניונים במקומות צעירים, יש לו חזון שלאחרים אין. גם הקניון הזה נבנה בעיר חדשה עם קהל צעיר וזה לא סוד שהקניון הזה גדול על העיר. כלומר צריך שיהיה מסביב לקניון סדר גודל של 100 אלף תושבים. כאן אנחנו עכשיו מגיעים לסביבות ה-75 אלף תושבים. תוך שנה-שנתיים נגיע לסביבות ה-100 אלף תושבים והקניון יתבסס ויקבל את צורתו הסופית".

מה ידעת על מודיעין לפני שהגעת לנהל את הקניון?
"ידעתי שיש קושי בתחום המסחרי, שיש חנויות שמתקשות. זאת עיר שינה והתושבים רגילים לקנות מחוץ לעיר, או שהיו רגילים לקנות בישפרו ובשילת, והאוכלוסיה לא התרגלה שיש פה קניון. למשל מי שבא מירושלים רגיל לקנות במלחה, וימשיך לקפוץ לקסטרו במלחה ויקנה שם. אחת מהמשימות הקשות שלנו, ואנחנו בעיצומה של העבודה, להביא לפה את התושבים".

במה שונה מודיעין משאר הערים בהן ניהלת קניון?
"קודם כל היא מאוד צעירה. בת 14. והאוכלוסיה כאן גם היא מאוד צעירה. דפוסי הקנייה אינם ממוצבים. זה לא כמו בערים אחרות, שבהן יש דפוסים קבועים של קנייה ושל בילוי. אנחנו חדשים פה,  והעיר חדשה, ואני יכול לעצב את הקשר של הקניון לבין הקהילה".

איך עושים את זה?
"קודם כל יצרתי קשר עם כל הגורמים בעירייה כדי לדעת איך אני חודר ומגיע לנוער ולילדים. בעירייה שמחו על הפניה ואכן נוצר שיתוף פעולה איתם. למשל קיימנו בקניון פעילויות משותפות בנושאי מיחזור וחוגים. בעיר הזאת פועלים יותר מ-100 חוגים, החל ברובוטיקה, דרך אקרובטיקה וכלה בריקוד ותיפוף. החלטנו להתלבש על העניין הזה, ובסוף אוגוסט עשינו יריד הרשמה לחוגים של המתנ"ס וגם של חוגים פרטיים. הצבנו 50 שולחנות ברחבה, כל אחד הציג את מרכולתו, וההרשמה אף היא נעשתה פה".

מה הקשר הזה בינך לבין התושבים נותן לך?
"הקניון הופך להיות קניון קהילתי, ואני הופך להיות מעבר למרכז המסחרי, אני  מרגיל את האנשים לבוא לפה".

הקניון הוא הבאר של לפני 200 שנה

לפני שנתיים כל הסוחרים במרכזיים המסחריים בעיר חששו מכניסתו של הענק החדש לעיר. יש לדעתך מקום לכולם?
"אני יודע, שומע ורואה את מה שאומרים. אחת התופעות שהקניון יצר היא פגיעה במרכזים המסחריים הקטנים. אין מה לעשות, כשקניון של 25 אלף מ"ר עמוד מול מול מרכזים מסחריים - יש פגיעה. זאת לא הייתה הכוונה שלנו, אבל זה מה שקרה. אין לנו מתחרים".
 

דוד עזריאלי בפתיחת הקניון במודיעין.
דוד עזריאלי בפתיחת הקניון במודיעין. "חזונו התממש" צילום ארכיון: אריק סולטן

ישפרו סנטר?
"לא מתחרה. יושב על נישה שונה לחלוטין. שם יש חנויות ענק, עשה זאת בעצמך, סופרים, אין לנו שום בעיה. אנחנו גם חברים טובים אני והמנהלת של הישפרו. אני שולח אליה סוחרים, ולהיפך. היא אזור פתוח, אני סגור. אין לי מתחרים באזור בסופו של דבר".

אז אומנם המרכזים המסחריים השכונתיים לא בליגה של פיק, אבל הוא מגלה שדווקא ישנן חנויות שהוא מאוד רוצה אצלו בקניון. בדיוק לשם כך יש לו עובד ייעודי, שתפקידו להביא חנויות, ובעיקר נותני שירותים, אליו לקניון.

"אני רוצה שהקניון יתן את כל השירותים האפשריים ללקוח, ולכן יש לי בחור שהולך למרכזים המסחריים, ומביא חנויות לקניון. בעיקר מדובר על שירותים כמו מכבסה, תחנת מוניות שפתחתי פה לאחרונה, ספרייה לקהילה האנגלוסכסית. יש לי גם משרד פירסום קטן שמי שרוצה להדפיס פליירים יכול לעשות זאת במקום. כך אנחנו עובדים וכך זה צריך להיות".

אתם משתלטים על כל התחומים - אתה חושב שזה נכון שהכול יהיה מרוכז תחת קורת גג אחת?
"זאת תפיסת העולם שלי. קניון שהוא בפריפריה הוא משהו שונה לגמרי מקניון עזריאלי בתל אביב. אי אפשר להשוות. אבל קניון בפריפריה זאת האבן השואבת של כל התחומים. בקניון יש לי מזרקה ואני תמיד משווה את המזרקה הזאת לבאר של הכפר מלפני 200 שנה, לשם היו באות האמהות לשאוב מים, הזקנים היו באים לרכל והילדים באו לשחק. 200 שנה אחרי והקניון הזה הוא בדיוק הבאר. נכון, לא נעים שאומרים שאנחנו דורסניים אבל אנחנו עושים את העבודה שלנו".

מה מצב התפוסה של הנכסים אצלך?
"יש לי 67 דירות וכולן מושכרות. כמו כן, יש לי פה מעל 14 אלף מ"ר למשרדים, שיותר מ-90 אחוז מהם מושכרים. יש לי כאן תמהיל של הכול:  משרדי נדל"ן, שלוש מכללות, צילומי שיניים, כללית סמייל, קופת חולים כללית, קופת חולים מכבי, קופת חולים מאוחדת, ועוד. אנחנו מרכז המשרדים הגדול ביותר באזור".

מה עוד חסר בקניון?
"עדיין יש צורך לבצע שינוי בתמהיל של  החנויות. לדוגמא, יש לנו יותר מדי חנויות ג'ינסים שפונות לקהל הפחות רלוונטי בעיר. עוד מעט ההסכמים יסתיימו ונכניס משהו אחר. אולם עינן יהפוך גם הוא למרכז תרבותי עם הצגות, מופעים והרצאות. אנחנו כל הזמן פועלים ונמצאים עם יד על הדופק ועוקבים אחר רצון התושבים".

להערכתך, החזון של דוד עזריאלי התממש?
"להערכתי כן".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/local/jerusalem/ -->