סיפתח לא משהו
בקניון החדש במודיעין הסוחרים מודאגים, אין חורף, אין לקוחות ויש מיתון. פאר נדיר, מנכ"ל קבוצת קניוני עזריאלי מנסה להרגיע: זאת רק ההתאקלמות, האנשים עוד יגיעו. בינתיים צפו למבול של מבצעים ופעילויות, העיקר שתקפצו

קניון עזריאלי שבמודיעין חגג השבוע חמישה חודשים לפתיחתו, אולם במקום חגיגות ותושבים מרוצים שהרי לקניון הזה ציפינו יותר מעשור, ביקור בקניון מעלה תמונת מצב עגומה.
הדר, תושבת מודיעין שבעלה עובד בחברת הייטק גדולה, מספרת שהיא וחברותיה לא ממהרות לבקר בקניון, מהפחד שהארנק יישלף מהר מדי. "אנחנו חיים עכשיו באי ודאות כלכלית. אני לא יכולה להרשות לעצמי להסתובב בקניון ולהוציא 150-200 שקלים על חולצה לא מתוכננת. אני לא יודעת מה יהיה מחר ואני לא יכולה להוציא סכומי כסף על בגדים או נעליים שמבחינתי הם מותרות".
ואילו תושבים שכן מגיעים לקניון מתלוננים על המחירים הגבוהים: "אני רגילה ללכת לקניונים ולהוציא סכומי כסף לא מבוטלים על בגדים", מספרת שרון, "אבל בקניון פה זאת שערורייה, המחירים לא מתאימים לאוכלוסיה, הם גבוהים מדי".
רובם המוחלט של בעלי החנויות בקניון עימם שוחחנו סירבו להזדהות בשמם. "לא רוצים להסתבך עם הנהלת הקניון", הם אמרו. לדברי הסוחרים, המסר המועבר להם הוא ש"מי שלא טוב לו - יכול לקחת את עצמו ולעזוב, יש אחרים שישמחו לתפוס את מקומך".
"הקניון בנוי לתת שירות לחצי מיליון תושבים", מסביר אבי (שם
או קיי, העיר גדלה, ובהמשך יגיעו תושבים נוספים, אבל מה לגבי אלה שכבר מגיעים לקניון?
"לא תראי פה אנשים עמוסים בשקיות אחרי מסע שופינג מפרך. האנשים שמגיעים לקניון עושים סיבוב, הם באים כדי לשרוף את הזמן, יש מזגן, זה מקום נחמד לראות ולהיראות".
אז איפה בעצם הבעיה? בתושבים?
"אין תרבות קנייה בעיר, עדיין. אני חושב שזה ישתנה בקרוב. כלומר אם עד היום קניתי בגדים, ספרים אופטיקה וכו' בתל אביב, אני צריך לשנות את הדיסק בראש ולהבין שכל המותגים נמצאים פה מתחת לבית".
אך הטענה של אבי היא לא רק כלפי התושבים שצריכים לשנות הרגלים אלא גם לגבי תמהיל החנויות בקניון, שלדעתו שגוי. "המינון של החנויות לא טוב. יש פה ארבע חנויות אופטיקה וחמש חנויות תכשיטים. המצב הזה לא יכול לאפשר לחנויות להתפרנס בכבוד.כמה אפשר לקנות תכשיטים?".
רפי (שם בדוי), זכיין של חנות אופנה בקניון, מסכים עם דבריו של אבי ומוסיף כי הוא חושש מתחלופה גבוהה של סוחרים בחנויות. "הבן אדם יתעייף ויביא מישהו במקומו", חוזה רפי, "זה אומר שאנשים לא מרוויחים ולא רוצים להישאר במקום העבודה. זה מראה על מקום לא בריא". חשש נוסף שמעלה רפי הוא מנטישת סוחרים והיווצרות עיר רפאים: "בעלי החנויות יבואו להנהלת הקניון ויגידו 'אין כסף לשלם שכירות ולכן אני נאלץ לסגור את החנות' ואז יהיו במקום סניפים סגורים".
לדעתך, הקניון יכול להפוך לפיל לבן?
"בהחלט. לכן צריך לחשוב איך מוצאים פתרונות. צריכה להיות חשיבה משותפת של ההנהלה ושל הסוחרים כאחד. אני לא פוסל אופציה שמנכ"ל הקניון יכנס את הסוחרים ויסביר על המיתון, ונעשה ביחד סיעור מוחות. אם אני הייתי מנכ"ל הקניון הייתי עושה מפגש כזה. לכל אחד יש את הניסיון המינימלי של הפעלת חנות. אם נשב 60 סוחרים ונחשוב איך לוקחים קניון ומעלים לגבהים יש סיכוי שנגיע לפתרונות. אי אפשר לשבת ולקטר, כך לא נגיע לשום מקום. כדי שמטוס ימריא צריך לתת לו אנרגיה אדירה וכוח עצום וכשהוא באוויר יש לו כבר את האנרגיה שלו, אותו הדבר עם הקניון".
צביקה לוינסון, מבעלי המותג דפנה לוינסון, דווקא נשמע רגוע ולא בא בתלונות להנהלת הקניון. לוינסון תולה את ההאטה בפעילות במשבר הכלכלי, ולא בקניון החדש: "אנחנו קיבלנו תגובות מצוינות מהקהל של מודיעין, תגובות מאוד אוהדות. יש לי מיקום מצוין והחנות עומדת ביעדים".
אתה לא מרגיש הבדל בין החנות במודיעין לשאר הסניפים שלך?
"יש האטה ומיתון, אבל זה בכל הארץ. אני מודע לבעיות של בעלי חנויות לידי אבל אני פחות מרגיש כיוון שהקהל שלי הוא בחתך סוציו-אקונומי יותר גבוה. אם קליינטיות שלי היו רגילות לקנות ארבעה-חמישה פריטים בכל קנייה, הן ירדו לשניים. זה קורה בכל הארץ בגלל המצב לא רק בקניון במודיעין".
מתברר שהפדיון הנמוך בקניון הוא לא פרי דמיונם של הסוחרים. בשבוע שעבר התייחס לכך גם דוד עזריאלי עצמו במסגרת דברים שנשא בוועידת הקניונים השנתית, שם אמר כי הפדיונות החלשים בקניון מודיעין אינם באשמת הקניון, אלא בגלל השוכרים.

"זה לא תלוי בקניון אלא בשוכר", הצהיר עזריאלי, "עם פתיחת כל קניון זה קורה. גם בקניונים המוצלחים ביותר. בשנה-שנתיים הראשונות יש תחלופה של כמה סוחרים שחשבו שיוכלו להצליח בהתחלה ולפעמים היו ממונפים מדי, לא הבינו את השוק ולא הביאו את הסחורה הנכונה. זה לא אומר שהקניון לא טוב".
אבי לא לוקח את העלבון באופן אישי. "אני לא מלין על השכירות שעזריאלי גובה, אני חושב שזה בסדר גמור", הוא אומר. "אני כן מלין על כך שאין מספיק אנשים וצריך לפעול כל הסוחרים יחד יעם הקניון ולהביא אוטובוסים שיסתובבו בעיר ויאספו אנשים לקניון. צריך להביא אנשים".
פאר נדיר, מנכ"ל קבוצת קניוני עזריאלי, נרתם להבהיר את דבריו של עזריאלי. "הכוונה בדבריו הייתה שהסוחרים בחנויות צריכים להתאים את הסחורה לאוכלוסיה במודיעין", אומר נדיר. "זה עניין של לימוד וזה לוקח זמן, אבל כמו שחנויות באותה רשת אופנה שונות מבחינת הבגדים שלהם בתל אביב ובירושלים, והם למדו מה מתאים יותר לתושבים בשתי הערים, כך יקרה גם במודיעין. זה עניין של הכרת הלקוחות המקומיים וזה לוקח זמן".
נדיר מסביר כי זמן הוא מצרך חיוני בהתאקלמות של הקניון החדש בעיר וכי אין מה להתרגש מהריקנות שבקניון: "המגמה של קניון מודיעין היא בדיוק כמו המגמה של שאר הקניונים שפתחנו, קניון איילון, מלחה ועוד. כולם התנהלו בדיוק באותה הדרך, שנתיים ראשונות הן ההתאקלמות של הסוחרים ועיצוב תמהיל החנויות. כשמשווקים קניון חדש, לפי הניסיון שלי, תמיד דברים משתנים. בדרך כלל עשרה אחוזים מהחנויות משתנה בשנתיים הראשונות".
אבל נראה שהקניון לא מצליח להתרומם, הסוחרים מתלוננים והלקוחות לא מגיעים.
"אנחנו בתקופה פחות טובה בגלל המיתון, אומנם המשבר משפיע יותר מבחינה פסיכולוגית מאשר כלכלית, אבל בכל זאת יש השפעה. דבר נוסף שמשפיע הוא החורף שלא התחיל, זה משפיע היות ששמונים אחוז מהעסקים בקניון אלה חנויות אופנה וכרגע לא קונים".
אז מה עושים? יש פתרונות?
"קודם כל קניון מודיעין נמצא בעדיפות ראשונה אצל קבוצת עזריאלי, אנחנו מודעים למצב ומשקיעים מאמצים ומשאבים. גם אני באופן אישי, בנוסף לאנשים שפועלים בקניון ודואגים ליצור פעילויות באופן שוטף. נעשה זאת גם בהמשך על ידי מכירות מיוחדות ופעילויות לילדים שימשכו את התושבים לקניון".
מה לגבי הפחד שהקניון יהפוך לפיל לבן ריק מחנויות?
"הקניון לא יהפוך לפיל לבן. האוכלוסיה בעיר גדלה משמעותית והקניון בנוי לתת תשובה לשנים הבאות. העיר צפויה להגיע ל-120 אלף תושבים, והקניון שגודלו 20 אלף מ"ר מסחרי, הוא בהחלט ראוי ונכון".