מזג אוויר תל אביב 25° | ירושלים 22° | חיפה 25°

המילים חלשות מדי: על השיבה לחיפה

השיבה לחיפה הוא מחזה משובח שזכה לשחקנים נהדרים ולבימוי הולם. חייל ישראלי, שהוא בעצם פלסטיני שננטש על ידי הוריו ב-1948 וגדל אצל ניצולת שואה, פוגש בעברו, שהוא במידה רבה העבר של כולנו

יונית נעמן | 31/7/2008 11:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ארז כהנא, נורמאן עיסא ומירה עווד, השיבה לחיפה
ארז כהנא, נורמאן עיסא ומירה עווד, השיבה לחיפה צילום: משה שי
"השיבה לחיפה", מחזה שכתב בעז גאון על פי הנובלה "שב לחיפה" של ג'סאן כנפאני, מטפלת בסוגיית השיבה בכלים עדינים ומתוחכמים, ומאירה את הפנים האנושיות שמאחורי הסעיף שנדחק לשולי המשא ומתן. סעיד וספייה, שהקרבות שהתחוללו ב-1948 הבריחו אותם מביתם שבחיפה, שבים אליו אחרי שנפתחים הגבולות ב-1967. חיפה היא לא אותה חיפה, והשניים, שהעפילו אליה מאחד הכפרים שליד רמאללה יראים את המפגש הצפוי עם הבית ועם יושביו היהודים.

גאון כתב מחזה מרתק, קולח ורצוף דיאלוגים אמינים ומעוררי מחשבה. הצגת מחזה כזה על במה ישראלית אינה מובנת מאליה, שכן הוא מציג את התקומה הישראלית כעוולה שהולידה עקירה וגירוש. הבמה הישראלית סופגת את כאבם של העקורים הפלסטיניים אולי משום שהוא מעומת עם כאבה של ניצולת שואה. נכון, התיאור הזה עולה בקנה אחד עם האתוס הציוני, אבל המחזה של גאון אינו מגויס ואינו חותר דווקא ללימוד זכות על הצד הישראלי.
רוזינה קמבוס וארז כהנא, השיבה לחיפה
רוזינה קמבוס וארז כהנא, השיבה לחיפה צילום: משה שי

המקרה של סעיד וספייה הוא יוצא דופן, משום שבסאון הלוחמה השאירו השניים תינוק ישן בבית שננטש. הבית, שכמו בתים פלסטיניים רבים אויש עם שוך הקרבות על ידי יהודים, כפה על מיישביו את זיכרון בעליו המקוריים באמצעות תזכורת חיה ונושמת: תינוק מיילל. ניצולי השואה היהודים-פולנים, מרים ואפרים גושינסקי, שילדם נרצח בפולין על ידי הנאצים, מחליטים לגדל את התינוק הפלסטיני, וקושרים בכך את גורלם עם העקורים, עם מעשה הגירוש ועם אפשרות תלויה ועומדת של שיבה.

הילד שנולד כחלדון (בערבית: הנצחי) וגדל כדוב, הוא בעת השיבה של הוריו לחיפה חייל ישראלי שהשתתף במלחמת ששת הימים. המפגש בינו לבין הוריו הביולוגיים, בנוכחותה של האם שגידלה אותו הוא שיאו של מאבק על בעלות ועל זכויות ויש בו כדי להדגים את הכאבים שנפערים בהבדל שבין הולדה להורות, בתחרות שבין פליטות לפליטות, בתחושת האשם על הגזל והפחד לאבד את מה שמעגן אותנו כאן. 

סוגיית השיבה, אשר על פי רוב נפקדת מהתודעה הישראלית, צצה ומתגלה בעיקר בהקשר של הסכמי שלום מדומיינים, שהתממשותם מעוכבת לכאורה בגינה. האיבה המתמשכת ומצב הלוחמה בין ישראל לפלסטין, ובעיקר הפחד הממאיר, שרק צד אחד יכול להיות כאן, שזה עַם אחד על חשבון השני, הופכים את רעיון השיבה לרעיון עוועים. שיבה של פלסטינים לבתים שננטשו בערים ובכפרים, לאדמות ולנופי פלסטין נתפסת בקרב ישראלים כמחיר גבוה מדי, כהתאבדות, ועצם המשא ומתן על הזיה שכזו מלבה יצרים לאומניים.

העובדה, שהפקתו של מחזה עם השתמעויות שנחשבות רדיקליות, התאפשרה בתיאטרון רפרטוארי נעוצה, אולי, דווקא באיזון שמתהווה בו בין קינה ומכאוב שאין לו תכלה לבין הומור וסיטואציות קומיות. כך, מעשה הייהוד של הבית, המכבש הציוני של שלילת הגולה המגולמים בשם המשפחה המעוברת "גושן"– כולם ספוגים בהומור שנון ולא מתחטא. המשחק המצוין של מירה עווד, נורמאן עיסא ורוזינה קמבוס, שהגישה עיבוד נוגע ללב של סטריאוטיפ האם הפולנייה, הצליח לעורר פרצי צחוק, התרגשות ואף התקווה, שעתיד משותף על אותה אדמה אפשרי, התגנבה אל הלבבות.

נורמאן עיסא, רוזינה קמבוס ומירה עווד, השיבה לחיפה
נורמאן עיסא, רוזינה קמבוס ומירה עווד, השיבה לחיפה צילום: משה שי
גאון, כאמור, לא מזניח את המימדים המבדחים במפגש בין בעלת הבית לבעליו הביולוגיים של הבית. כך, כשמרים מספרת לסעיד ולספייה על מקורותיו ההיסטוריים של חג פורים  היא מסכמת את הסיבה למסיבה בכך שבסופו של דבר "היהודים שחטו את כל האנטישמים"; ספייה מספרת למרים שאביה תמיד אמר שהשמש תבריח מהארץ את כל היהודים ומה שיישאר זה רק תריסי הפלסטיק הכעורים; פקיד העלייה טוען שדוב הוא "שתי טיפות מים פרוייקה" ומרים מצידה מעידה עליו שהוא צבר ברמ"ח איבריו: "קוצני מבחוץ ורך מבפנים".

"המילים חלשות מדי", אומרות כל אחת בתורה האמהות של ח'לדון-דוב. שהרי אין בהן כדי להביע את הכאב התהומי של האובדן, את התסכול,
הייאוש והפחד. אבל הדיאלוגים המצוינים שכתב גאון והבימוי המוצלח של סיני פתר מגישים לצופה תובנות חדות על המקלעת האנושית המורכבת בתוכה פועלים ניצולת השואה, זוג הפלסטינים והחייל הישראלי, שמגלה לפתע שיש לו שני אחים ביולוגיים, אחד מהם להוט לצאת להילחם למען המולדת האבודה.

בסצנת הסיום נראה ילד המריבה שוכב על אדמת המריבה בתנוחת עובר. שני אבותיו – המת והחי, היהודי והפלסטיני, מדובבים אותו – איש איש, והביוגרפיה המדממת שלו. כששתי האמהות יורדות מחדר השינה עם כסתות וכרים בשביל האורחים מרמאללה, שני הנרטיבים מקבלים מעמד שווה, כאילו הייתה כל אחת מהאמהות מנסה ליישן את הנצחי בזרועותיה.

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
הכי נקרא
הכי מדובר

סקר

מתכוננים לחנוכה