ראשי » חליפה עסקית

מותאמים, ממוקדים וחכמים: כך הטיפולים הביולוגיים יצרו מהפיכה בטיפול בסרטן

התרופות הביולוגיות נחשבות לחוד החנית של הטיפול במחלת הסרטן, ובאמצעות בדיקות חדשניות הן מאפשרות טיפול יעיל, מכוון ומותאם אישית, שעשוי לצמצם משמעותית את תופעות הלוואי והפגיעה במערכות הגוף הבריאות. למי הן מתאימות? כל הפרטים

מערכת Infomed בשיתוף רוש | 22/10/2017 14:59
תגיות: סרטן,בריאות
מחלת הסרטן היא שם כולל למספר מחלות בעלות מאפיין מרכזי משותף, במהלכן מתרחשת חלוקה לא מבוקרת של תאים. התאים הסרטניים מתפקדים באופן שונה מאלה הבריאים, מתרבים במהירות רבה יותר ובעלי יכולת לפלוש לרקמות הגוף ולשלוח גרורות לאיברים שונים. כיום מוכרים כ-200 סוגים של גידולים סרטניים, הנבדלים אלה מאלה במאפיינים שונים, בין היתר בקצב התחלקותם, האיבר בו הם מתפתחים, התופעות הפיזיות להן הם גורמים ועוד.
יחצ
יחצ

הטיפול הרווח ביותר בסוגי הסרטן השונים הוא הכימותרפיה, שמהווה ברוב המקרים את החלק המרכזי והסטנדרטי בטיפול במחלה. הכימותרפיה אמנם הוכחה כיעילה בהכחדת התאים הסרטניים, אך ישנם עדיין מקרים רבים יחסית בהם הטיפול אינו צולח. בנוסף, בשל העובדה שהיא אינה מבדילה בין תאי הגוף הבריאים לאלה הממאירים, היא עשויה לפגוע גם באיברים וברקמות הבריאים ויכולה לגרום לנזק משמעותי לגוף.

במשך שנים חקר מחלות הסרטן התמקד במציאת טיפולים יעילים וממוקדים למחלות הממאירות, כאלה שיכחידו את התאים הסרטניים אך ימנעו את הפגיעה באלה הבריאים. חוד החנית של תחום מחקרי זה הם הטיפולים הביולוגיים. הטיפול הביולוגי הוא טיפול מכוון מטרה הפועל כנגד מרכיב ספציפי בתא הממאיר, כמו חלבון או קולטן, זאת כדי לייצר פגיעה במסלול מסוים הקשור בפעילות המחלה.

הטיפול הביולוגי מתמקד בפעילות כנגד תהליכים שונים המתרחשים בתא הסרטני. בשונה מטיפולים קונבנציונליים בסרטן, כמו כימותרפיה, התרופות הביולוגיות ממוקדות ומטרתן היא לפגוע בתאים הסרטניים בלבד. בדרך זו עוצרות התרופות הביולוגיות ברוב המקרים את התקדמות המחלה ואינן משפיעות על התאים הבריאים. התרופות הללו הן בדרך כלל מסוג נוגדנים או חלבונים קטנים הפוגעים באופן ייחודי בתאי הגידול הסרטני ומונעים את התפתחותו. הטיפולים הביולוגיים בסרטן הם חלק מתחום הרפואה המותאמת אישית, שעוסקת במציאת הפתרון המיטבי עבור המטופל המסוים, תוך בחינת סממנים ביולוגיים וגנטיים.


אילו סוגים של טיפולים ביולוגיים ישנם?
קיימים שלושה סוגים מרכזיים של טיפול ביולוגי:

1. קבוצת תרופות מעכבות גדילה סרטנית
בדומה לכל תא, כך גם תאים ממאירים זקוקים לקשר ביניהם כדי לגדול ולהתחלק, המתבצע באמצעות אותות כימיים. תרופה ביולוגית מסוג מעכבי גדילה סרטנית מפריעה לתהליך זה ומעכבת את תהליך הגדילה של התאים הסרטניים. 

2. קבוצת תרופות מסוג מעכבי אנגיוגנזיס (מעכבי יצירת כלי דם)
תרופות אלה אמונות על פגיעה במערכת כלי הדם של הגידול הסרטני. בדרך זו הן מונעות את אספקת הדם והחמצן הדרושה לגידול הממאיר לשם התפתחותו ומורידות את היכולת שלו לשלוח גרורות לשאר חלקי הגוף.

3. טיפולי אימונותרפיה
מטרת טיפולי האימונותרפיה היא לעודד את מערכת החיסון לזהות את תאי הסרטן הזרים בגוף ולגרום לה לתקוף ולהרוס את התאים הממאירים. התרופות האימונותרפיות נחלקות לשתי קבוצות מרכזיות:

• תרופות הפועלות כנוגדנים חד שבטיים (נוגדנים ספציפיים) וכוללות ייצור נוגדנים בתנאי מעבדה ושימוש בהם לטיפול בגידול הממאיר, בדומה לנוגדנים הנוצרים כאשר קיים בגוף זיהום. הנוגדנים מזהים חלבונים מסוימים הנמצאים במעטפת התא הסרטני ונקשרים אליהם. על ידי כך הם "מאותתים" למערכת החיסון בגוף על קיום התאים הסרטניים ומעודדים אותה לתקוף אותם.

• תרופות הפועלות גם הן כנוגדנים, אך נקשרות לתאי המערכת החיסונית ומעודדות אותם לתקוף את התאים הממאירים.

למי מתאים הטיפול הביולוגי?
כיום, עם התפתחות תחום הרפואה המותאמת אישית, ניתן לבחון כל גידול כדי לאמוד על המאפיינים הייחודיים לו ולבדוק אם הטיפול הביולוגי מתאים כנגדו. הבדיקות הגנומיות מזהות את התכונות הגנטיות של התאים הסרטניים ואת המוטציות (השינויים בחומר הגנטי של התא), שגורמות להתרבות ולתפקוד הבלתי תקינים וכך מסייעות בהתאמת טיפול ממוקד.

הבדיקה מתבצעת על דגימה (ביופסיה) שנלקחה מהרקמה הגידולית שבה מזוהות מוטציות ספציפיות. אלה מאפשרות להתאים טיפול מושכל ומכוון לכל חולה, בהתאם לסוג הגידול ומאפייניו. אסטרטגיית טיפול זו היא חלק ממהלך הטיפול במחלות ממאירות רבות, ביניהן סרטן הריאה, סרטן המעי הגס, סרטן השד, מלנומה ועוד. במצבים בהם לא ניתן לקחת ביופסיה מהרקמה החשודה כממאירה, קיימת בדיקת דם הנקראת בדיקת ביופסיה נוזלית באמצעותה ניתן לקבל את המידע אודות הגידול. אם נמצאים סמנים (מרקרים) שמעידים על רגישות לטיפול ביולוגי המכוון נגדו, אז יינתן הטיפול הביולוגי, כטיפול יחיד או בשילוב עם כימותרפיה.

אחת מפריצות הדרך בתחום הרפואה המותאמת אישית בסרטן היא בדיקת FoundationOne. בשונה מבדיקות אחרות בדיקה מקיפה זו אינה מאתרת שינוי גנומי בודד בגידול הממאיר, אלא סורקת יותר מ-300 גנים הקשורים לסרטן במקביל, וכך מזהה את השינויים הגנטיים השונים שהתרחשו בתאי הגידול ועשויים להשפיע על גדילתו. הבדיקה מתאפיינת ברמת רגישות גבוה מאוד ומציגה בפני הרופא המטפל והחולה אפשרויות טיפול נוספות, שחלקן אינן מאותרות בבדיקות גנומיות אחרות.

הבדיקה כוללת מאגר נתונים רחב של למעלה מ-125 אלף מטופלים שביצעו את הבדיקה. ככל שהמידע שהופק באמצעות הבדיקה הוא רחב יותר ומתבסס על מגוון רחב יותר של בדיקות שבוצעו בגידולים שונים, כך המידע שיתקבל באמצעותה יהיה מהימן ומדויק יותר.

באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת של הבדיקה, יכולת הביואינפורמטיקה (חקר המידע הביולוגי באמצעות מחשב) הרחבה ומאגר הנתונים המקיף ניתן כיום לזהות אפשרויות טיפול רבות שיתכן ולא היו מוצעות כלל כחלק מאסטרטגיית הטיפול, ללא האבחון הגנומי המקיף.

• הכתבה מאת מערכת infomed, בשיתוף רוש

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

עוד ב''חליפה עסקית''

כותרות קודמות
כותרות נוספות