ראשי » חליפה עסקית

מעלים הילוך: טכנולוגיות הרכב שיהיו פה עד שנת 2020

אם הכל יתקדם כמתוכנן, עד שנת 2020 אולי תשבו מאחורי ההגה של מכונית חכמה. בעצם מכונית גאונה. אה, וגם לא בטוח שתצטרכו ממש לשבת בתוכה

יוני הלוי | 19/9/2017 9:48
פעם זה היה יותר פשוט. כדי להגיע ממקום למקום עם המכונית הפרטית שלך היית צריך רק להיכנס אליה, לוודא שהאחרון שהשתמש בה לא התעצל לתדלק, לכוונן את מושב הנהג והמראות במקרה הצורך, להתניע ולצאת לדרך. מקסימום, אם היה ממש קר, נאלצת לתת לה "להתחמם" כמה דקות לפני ששחררת את בלם היד (אלו מביניכם שהרימו גבה למקרא המשפט הקודם יכולים לברר עם אבא שלהם, הוא כבר יאשר). נהיגה הייתה אופרציה מכאנית לחלוטין, שבמסגרתה קופסת פח מלאה בגלגלי שיניים, רצועות, ברגים והמון המון גריז, הייתה תלויה לחלוטין בכישורי הנהיגה שלך. אבל כאמור, זה היה פעם.

נכון, גם היום המכונית שלכם לא תגיע רחוק אם אתם לא יודעים לנהוג, אך בשנים הקרובות אנו צפויים להתחדש בכמות מתגים, כפתורים ופיצ'רים חכמים שאמורים לשפר את סיכויינו לצלוח בשלום את העלייה לכביש, ואפילו ליהנות ממנה תוך כדי. הטכנולוגיה שמשתלטת על כל האספקטים האחרים בחיינו זולגת גם לאספלט השחור – מפסי הייצור של חברות הרכב הגדולות נפלטים עוד ועוד דגמים שהחלל הפנימי שלהם מזכיר יותר קוקפיט של מעבורת חלל ממכונית משפחתית תמימה, וכדי ללמוד את כל מערכות הבטיחות שמתחבאות בפנים תצטרכו לשנן המון ראשי תיבות באנגלית. מכירים את זה שבתערוכות הרכב, היצרניות הגדולות תמיד מקפידות להציג 'רכב קונספט' מופרך לחלוטין, רק כי למהנדסים והמעצבים שלהם שעמם קצת במפעל? אז עד שנת 2020 חלק לא קטן מהקונספטים האלה ישייטו לידכם באיילון או ייכנסו אחריכם למנהרת השטיפה. למעשה, כבר היום אנו חיים בעידן שבו המוסכניק השכונתי משתמש במסכי מגע דיגיטליים באותה תדירות בה הוא מחזיק מפתח שבדי, ונראה שלא ירחק היום שבו הפעולה היחידה שתיאלצו לעשות בעצמכם היא לחדש את ביטוח החובה וצד ג' של המכונית שלכם. טוב, אבל בואו תוודאו שאתם חגורים, ונצא לנסיעה קצרה לכיוון העתיד, כדי שתדעו מה מחכה לכם.

פרויקט מתנפחים
תחום כריות האוויר ברכב לא התחדש המון בשנים האחרונות, אבל יכול להיות שהמצב הזה הולך להשתנות. מספר יצרניות רכב בשוק בוחנות את האפשרות להוסיף כריות אוויר, אבל מחוץ למכונית. הרעיון הוא להתקין כרית אוויר גדולה מתחת למכונית, שתתנפח אוטומטית כדי לעזור לבלמים להאט את המכונית, ברגע שמחשב הרכב יזהה מצב של תאונה וודאית. חוץ מזה, מספר יצרניות עדיין משחקות עם הרעיון של כריות אוויר חיצוניות שיופעלו כדי לרכך פגיעה בהולכי רגל, במקרה של התנגשות בלתי נמנעת.
 

המפתחות בפנים. או בבית
להתניע מכונית בלי לתקוע מפתח בשום חריץ זה לא דבר חדש. כבר כמה שנים שמסתובבות בשוק מכוניות שמאפשרות לכם להישאר עם המפתח בכיס ועדיין להתחיל נסיעה. דגמים אחרים מגיעים עם כפתור START גדול ובולט כדי להצית את דמיונם של חולי ההגה הקשים, אבל בשביל הקסם הבא תצטרכו רק לוודא שלא נכנסתם למכונית עם כפפות: כפתור התנעה ביומטרי. פשוט מניחים את האצבע על מסך המגע במרכז לוח השעונים, המערכת תסרוק את טביעת האצבע הייחודית שלכם, וזהו בעצם. אה, ותצטרכו גם להגדיר מראש את האצבעות של שאר המשפחה שאישרתם להם לקחת סיבוב, אבל באמת שזהו.

מאמי, לקחתי את האמבולנס
טוב, לא ממש אמבולנס, אבל בהחלט צעד קטן בכיוון. חברת פורד למשל, כבר שוקדת על פיתוח מערכת המנטרת באופן רציף את בריאותו של הנהג, משקללת את הנתונים ואפילו מזעיקה עזרה אם צריך. איך בדיוק? ובכן, בעזרת חיישנים שיוטמעו בהגה ובחגורת הבטיחות של הנהג, ויהיו רגישים מספיק כדי לוודא ששום דבר חריג מדי לא קורה. זאת אומרת, פחות בכיוון של להתריע על חוסר בברזל או בויטמין C, ויותר בכיוון של לזהות אם האוחז בהגה בדיוק חווה התקף לב. אם הכל יעבוד כמו שצריך, המערכת תדע ממש לעצור במקומכם בצד הדרך, ואפילו להזמין לכם אמבולנס. טוב, לא לכם, כי אתם בכושר שיא כמובן, אבל הבנתם את הקטע.

מצב תצוגה
אם אתם נוהגים במכונית יוקרה חדישה, אתם אולי כבר מכירים את השטיק הבא: תצוגה דיגיטלית על השמשה הקדמית. בשנים הקרובות תיתקלו יותר ויותר במכוניות שיודעות להציג על השמשה הקדמית מפת ניווט קטנה, בה כל הפניות הרלוונטיות מוארות ומודגשות כדי שלא תפספסו אותן, או חמור יותר – תגיעו אליהן במהירות גבוהה מדי. זה אולי מסוג הפיצ'רים שרק נשמעים מגניב ולא הרבה יותר מזה, אבל האמת היא שמדובר בעוד פטנט שנועד למנוע מכם להסיט את העיניים מהשמשה הקדמית לכל מקום אחר. וזה חשוב. מאוד חשוב. 

 

shutterstock
פ shutterstock


תראי, בלי ידיים!
סוגיית המכונית האוטונומית (ללא נהג) היא אולי ה'חמה' ביותר בכל התחום של טכנולוגיית רכב. ייאמר מיד – לא בטוח שעד שנת 2020 תפגשו בכביש מכוניות נטולות נהג, אבל כן סביר שההתפתחות בתחום זה תימשך. בכלל, כרגע נראה שהאתגרים סביב המכונית האוטונומית יהיו פחות טכנולוגיים, ויותר 'מוסריים'. נגיד, מה המכונית 'תעדיף' לעשות כאשר היא תזהה שהיא עומדת להיכנס במכונית אחרת, אבל אם תסטה הצידה תדרוס הולכי רגל. מסובך, אה? בכל מקרה, עד שיימצאו הפתרונות לסוגיות האלה, מהנדסי הרכב מתמקדים ביצירת מצב שבו נצטרך עדיין לשבת מאחורי ההגה, אבל את כל השאר המערכות החכמות כבר יעשו בשבילנו.

הכתבה בשיתוף חברת תשעה מיליון

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

עוד ב''חליפה עסקית''

כותרות קודמות
כותרות נוספות