מנגו, אבטיח ומשמש: פירות הקיץ מזינים - אבל במה הם מסייעים?

המנגו מסייע בהסדרת תהליך העיכול, האבטיח פועל לפינוי יעיל יותר של פסולת מהמעיים, המשמש טוב לגוף במצבי אסתמה ולאפרסק טמפרטורה קרירה והוא יעיל במצבי עצירות. חמשת הפירות הנפוצים בקיץ בראי הרפואה הסינית והנטורופתיה

שלומית הוך-גרונוול | 23/6/2010 11:49 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הם מרעננים, עשירים בסיבים תזונתיים ובעלי אינדקס גליקמי נמוך באופן יחסי לחטיף חלווה או שוקולד. הפירות אפילו יסייעו לכם בהגברת תחושת השובע, מניעה של אכילה מיותרת ובלימת הרצון למתוק ולפחמימות.
מהפירות האהובים ביותר - מנגו
מהפירות האהובים ביותר - מנגו צילום: abcdz2000, sxc

סוכר פירות הנחשב למזין יותר מסוכר לבן, הוא חד סוכר שמתפרק מהר מאוד בגוף ולא פועל לגירוי ייצור האינסולין בלבלב. הפרוקטוז מנוצל בכבד וזו גם הסיבה לאינדקס הגליקמי הנמוך שלו. בניגוד לגלוקוז, הגוף לא נדרש לייצר אינסולין כדי לספוג פרוקטוז וזו הסיבה מדוע הוא נחשב לפחמימה איכותית יותר מגלוקוז או סוכרוז, במיוחד עבור חולי סוכרת.

אבל גם בכל הקשור לפירות אליה וקוץ בה. הם מכילים כמות גבוהה של סוכר בניגוד לירקות, ולכן ההמלצה היא לצרוך מנה קצובה, במיוחד במקרים של עודף משקל, סוכרת, שומנים בדם, כבד שומני ואי סבילות לפרוקטוז.

איה הוד, מנכ"ל נטורופתיה ורפואה משלימה ומו"ל ירחון נטורוטבע, מעודדת אכילת פירות למרות כמות הסוכר הרבה ומסבירה מהם היתרונות של חמישה פירות קיץ מוכרים על פני הגלידות והארטיקים.

מנגו - מהפירות האהובים ביותר. פרי טרופי-אקזוטי עשיר בוויטמין A, C ואשלגן. למנגו נהוג לייחס סגולות של שיפור זיכרון וסיוע במצבים סרטניים. העובדה שהוא עשיר בסיבים תזונתיים מסייעת להסדרת תהליך העיכול ואיזון רמות הכולסטרול.
משמש לטיפול בעור

אבטיח - מהפירות המייצגים של הקיץ. קשה להתעלם מתכולת הנוזלים הרבה שבאבטיח שמרווה את הצימאון ומסייעת בצינון הגוף בחום. האבטיח מסייע בפינוי פסולת מיותרת מהמעי, מכיל ויטמין C, ויטמיני B, ליקופן ובטא קרוטן. ליקופן הוא נוגד חמצון המוכר מהעגבנייה בעיקר לאחר תהליך הבישול, והוא פועל למניעת סרטן הערמונית, סרטן מעי ומחלות לב וכלי דם.

ענבים - מאחר שקשה לשלוט בכמות הנצרכת של ענבים, יצא להם שם רע כשמדובר בעודף משקל. ענבים עשירים בפקטין (סיב תזונתי) שמסייע רבות בפעולת העיכול ובאיזון רמות הכולסטרול. הם עשירים במגנזיום, ויטמין C ו-B ומשפרים את זרימת הדם.

הענבים מכילים גם כמות רבה של נוגדי חמצון דוגמת לוטאין, החשוב לשמירה על בריאות

העיניים ומניעת קטרקט ורסברטרול - נוגד חמצון רב עוצמה שמצוי בעיקר בקליפת הענב ומחקרים מצאו שהוא בעל יכולת להאט תהליכים סרטניים.

משמש - משופע בחומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים הממירים עור יבש וחסר חיוניות לעור זוהר וגמיש. מדובר בפרי בעל פיגמנט כתום, מכיל בטא קרוטן המומר בגוף לוויטמין A שמסייע בזמן מצבים סרטניים, בעיות עור ומחלות עיניים.

אפרסק - מכיל ברזל, אשלגן, סידן, בטא קרוטן וויטמין C. אפרסקים מסייעים במצבי עצירות, ויש שנעזרים בהם להרגעת שיעול טורדני וטיפול בדלקת הקיבה. הם מיטיבים במיוחד עם העור, מתוקים, מרגיעים ומזינים ביותר. בשל היותם דלים בנתרן ועשירים באשלגן הם יסייעו רבות כחלק מטיפול במצבי לחץ דם גבוה.

לא לסחוט

לדברי הוד, כל הפירות עשירים בסיבים, ויטמינים, מינרלים ובעלי פעילות נוגדת חמצון שמגנה מפני מחלות רבות כמו סרטן, מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים והזדקנות מוקדמת. הפירות מספקים אנרגיה זמינה ועדיף לצרוך אותם בעיקר בשעות הבוקר בלי לערבב מזונות נוספים.

עוד מסבירה הוד, כי רצוי להימנע מסחיטת הפרי. מיצים הם נטולי סיבים ולכן האינדקס הגליקמי שלהם עולה. העדיפו רק פירות טריים והגבילו את אכילתם - ההמלצה לאנשים המוגדרים בריאים היא לא לצרוך למעלה מארבע מנות פרי ביום.

העדיפו את האפרסקים, המשמשים והשזיפים בזכות האינדקס הגליקמי הנמוך שלהם, ודעו שאם משקלכם מהווה בעיה ההמלצה היא להיצמד לתפוחים, אגסים, פירות יער, פומלות ואשכוליות.

לצד הנטורופתיה, הרפואה הסינית מתייחסת למזון שלנו כאל תרופה לכל דבר. במערב מקובל להמליץ על תזונה נכונה על פי פירמידת המזון, ואילו בסין המזונות מחולקים לפי השפעתם על הגוף והטמפרטורה שלהם: קרים, חמים או נייטרלים.

ההנחה הבסיסית ברפואה הסינית היא שאותם כוחות הקיימים בטבע נמצאים גם אצל בני האדם, ושלא קיימת הפרדה בינו לבין הסביבה. אקלים חיצוני יכול להשפיע על אקלים פנימי, דבר שכולנו חשים בו ביום יום.

טמפרטורה קרירה

אסף פלדמן, מטפל מוסמך ברפואה סינית ומנהל שירות רפואה סינית במחלקת השיקום במרכז הרפואי סוראסקי ת"א (ביה"ח איכילוב), מסביר כי ברפואה הסינית נהוג לחלק את המזונות לפי טעמים (חמוץ, מר, מתוק, חריף, מלוח) ולפי הטמפרטורה שלהם (חם, חמים, נייטרלי, קריר, קר).

ענבים ירוקים
ענבים ירוקים יוסי אלוני

הטמפרטורה מתייחסת לאיכות האנרגטית של המזון ולא לחום בו הוא מוגש, אלא לריאקציה לה יגרום המזון בגוף. מאכלים קרים יכניסו קור לגוף, וחמים יכניסו חום. מלבד זאת, גם לטעם המזון יש משמעויות טיפוליות.

תזונה נכונה מותאמת לכל אדם על פי המזג האישי שלו וגם על סמך העונה שבחוץ. לדוגמה, במידה שהאדם בעל אופי חם יהיה עליו להימנע ממזונות מחממים כמו בשר, אוכל מטוגן ותבלינים חריפים. הוא ייאלץ להשתדל לבחור בתזונה מקררת הכוללת ירקות טריים, סויה ופירות. על אותו אדם להקפיד על תזונה זו בעיקר בחודשי הקיץ, שכן החום החיצוני עלול להחריף את החום הפנימי שלו.

מרבית הפירות נחשבים על פי הרפואה הסינית למזון בעל טמפרטורה קרירה, ואכן ניתן לראות כי פירות מהווים מזון עיקרי באיזורים חמים בעולם. הפירות עשירים בנוזלים, ועל פי המסורת מקובל להשתמש בהם במחלות שפוגעות במאזן הנוזלים בגוף.

אפרסק לכאבי מחזור

פעמים רבות ניתן לחוש את ההשפעה המקררת והמעשירה בנוזלים כשאנחנו נוגסים בפרי ביום חם. פירות מסוימים הם חלק מרפואת צמחי המרפא הסינית, ויש שימוש בפירות עצמם, בזרעים שלהם וגם בקליפות המיובשות למטרות רפואיות.

ההמלצה לגבי אנשים עם רגישות במערכת העיכול ונטייה לקור, היא לאכול מעט פירות ותמיד על בטן ריקה. כך או כך, ההעדפה היא לפירות שלא הוצאו מהמקרר אלא כאלו בטמפרטורת החדר. כמו כן, ניתן לאדות פירות, במיוחד אפרסקים, וליהנות מקינוח בריא ומתוק.

ענבים - לענבים טמפרטורה נייטרלית וטעמם חמוץ מתוק. הענבים, ובמיוחד האדומים, נחשבים על פי הרפואה הסינית למחזקי דם ואנרגיה, ומסייעים במצב של חולשה ודלקת פרקים. לענבים יש יכולת טיהור לדם ולשתן ולכן ישמשו במצבים של אגירת נוזלים ולדלקות בדרכי השתן.

אפרסק - קריר וחמוץ מתוק. מעשיר בנוזלים את הריאות והמעיים, משמש גם למצבים שונים המערבים יובש. מסייע בהורדת לחץ הדם ועוזר גם במקרים של עצירות. ברפואת הצמחים הסינית החרצן שבגלעין האפרסק נחשב למזרז זרימת דם והוא מופיע במרשמים נפוצים להמרצת דם, טיפול בכאבי מחזור ובמצבים גניקולוגיים שונים.

אבטיח לטיפול בעצבנות

מנגו - פרי טרופי שאינו מומלץ לסובלים מליחה. עשיר בנוזלים, מתוק וחמוץ. טוב לשיעול יבש, מרווה צמא, משתן, מיטיב עם הקיבה ומרגיע בחילות. מפסיק דימום מהחניכיים ועשיר בוויטמין A ו-C.

אבטיח - לא לחינם הוא הפרי הפופולרי בישראל בחודשי הקיץ. על פי הרפואה הסינית האבטיח נחשב לקר מבין הפירות. מטפל במצבים של חום בגוף, עצבנות, בונה נוזלי גוף, משתן ומעשיר בנוזלים את המעיים.

טוב גם לטיפול בצמא, קושי במתן שתן, בצקות, כיבים ואף דיכאון. האבטיח לא מומלץ לאנשים עם קשיים בעיכול, אנמיה והשתנת יתר. זרעי האבטיח משמשים לטיפול בעצירות ובהורדת לחץ דם. החלק הלבן של הפרי משמש גם הוא לטיפול בסוכרת ובלחץ דם.

משמש: טמפרטורה נייטרלית, חמוץ ומתוק. כמו רוב הפירות המשמש מיטיב עם נוזלי הגוף, מטפל בגרון יבש ואף טוב לאסטמה. מכיל מינרלים חשובים רבים וטוב לחיזוק הדם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים