הכדורגל טוב לכולם: קשישים, נשים ועצלנים
מזדקנים? נחלשים? זה הזמן לכדורגל. סדרת מחקרים חדשה מוכיחה: המשחק משפר את המצב הבריאותי

אבל מתברר שלכדורגל יש יתרונות נוספים: כפעילות פנאי ואימון גופני, במיוחד לחובבים, הכדורגל תורם לחיזוק השרירים, ליציבה, להפחתת הכאבים והפגיעות בגב התחתון ועוד. במיוחד ניכרת התרומה החיובית בבריאותם ובכושרם הגופני של נשים וגברים מבוגרים.
כל מי שמוותר על הספונג'ה אחר הצהריים של יום שישי לטובת התרוצצות במגרש עם החבר'ה, ישמח בוודאי לשמוע שהחוקרים מצאו שמבחינת התרומה לבריאות הגוף עולים יתרונות הכדורגל על פני אימוני ריצה והרמת משקולות. וחדשות טובות גם למרזים: בכדורגל שורפים יותר עודפי שומן מאשר בג'וגינג.
סדרת מחקרים מדעיים בנושאי הבריאות הנוגעים לכדורגל, שאותם ניהלו 50 חוקרים בתחומים שונים משבע מדינות - תתפרסם החודש בכתב העת הסקנדינבי לרפואת ספורט תחת הכותרת "הכדורגל למען הבריאות".
את סדרת המחקרים, שמציגה את הכדורגל באור חדש, ריכז פרופ' פיטר קרוסטרופ, מומחה לביו-רפואה מהמחלקה לאימון גופני ומדעי הספורט באוניברסיטת קופנהגן, בשיתוף המרכז הרפואי ביספבריג בבירה הדנית.
החוקרים מצאו שהמשחק הפופולרי מגדיל את מסת העצם ואת צפיפות המינרלים, משפר משמעותית את היציבה ושיווי המשקל ומגדיל את כוח השרירים. השילוב של כל אלה מקטין את הסיכון לנפילות ולשברי עצמות, בעיות שהולכות ומחמירות עם הגיל.
ואף שכדורגל מיוחס מסורתית לגברים, מתברר שיש לו השלכה חיובית גם על בריאותן של נשים. "הסיכון לנפילות, מעידות וכתוצאה מכך לשברים, גדל עם הגיל, עקב היחלשות העצמות, הירידה בשיווי המשקל ועוד", מסביר פרופ' קרוסטרופ. "אבל הסיכונים האלה פוחתים, תודות לשיטות אימון יעילות בכדורגל והשתתפות במשחק עצמו, וייתכן מאוד שכך הדבר גם לגבי משחקי כדור אחרים, כמו כדורעף, כדוריד וכדורסל".
לצורך המחקר גויסו נשים בגילאים 47-20, עדיין בגיל הפריון, שלא התאמנו קודם לכן. במשך 14 שבועות הן התאמנו פעמיים בשבוע, אימון שכלל גם משחקים. בתוך
לאחר 16 חודשי אימון, השיפורים ניכרו עוד יותר בכל עצמות הגוף ובצפיפות המינרלים שמרכיבים אותן. האימונים הדגימו את היתרונות הבריאותיים הרבים שהשיגו תודות לכדורגל. "הגילוי המעניין ביותר הייתה התרומה הגדולה של אימון הכדורגל לעומת זו שהושגה בקבוצת ביקורת בהרכב ובגיל דומה, שעסקה באימוני ריצה בלבד או מול קבוצה שכלל לא התאמנה", מסרו החוקרים.
פרופ' קרוסטרופ מסביר שבאימוני כדורגל ובמשחקים השחקנים מבצעים ספרינטים רבים, ריצות למרחק משתנה, פניות גוף, פיתולים, בעיטות, קפיצות ותיקולים. לצירוף הזה של פעולות ותנועות גוף מגוונות יש השפעה חיובית משתנה שתורמת לתמרוץ התהליכים הקשורים במינרלים, אותם חומרים כימיים שבונים את העצם.
גם אצל גברים היה שיפור משמעותי. במשך 12 שבועות השתתפו גברים שלא התאמנו קודם, בגילאי 40-20, באימוני משחק, מה שהוביל לעלייה משמעותית במסת השרירים ובמסת עצמות הרגליים, ולשיפור ביציבות ובשיווי המשקל.
הדבר ניכר היטב בהשוואה לקבוצת ביקורת, שלא עסקה בפעילות גופנית. החוקרים הדגישו שבקבוצות קטנות, שבהן משחקים חמישה מול חמישה, התרומה לבריאות הייתה בולטת יותר מאשר בקבוצות המסורתיות של 11 שחקנים, כיוון שבקבוצות הקטנות ההשקעה באימון הגופני הייתה נמרצת ביותר.
החוקרים בחנו גם את ההשפעה ארוכת הטווח של אימונים וכדורגל על גברים. הם הבחינו בשיפור גדול לאחר 64 שבועות של אימונים, אבל ההשפעות החיוביות ניכרו גם כשקבוצת המתאמנים החלה להפחית במספר אימוניה: לאחר 12 שבועות ראשונים מספרם ירד ל-1.3 בממוצע בשבוע. כלומר, האפקט המועיל של האימונים נמשך לאורך זמן.
לאחר 12 שבועות של אימון השילו משתתפי הניסוי בממוצע 3.5 קילוגרמים ממשקל השומן שלהם, אבל העלו יותר משני קילו במסת השריר. מתאמני ג'וגינג, לעומתם, הפחיתו באימוני ריצה שני קילו שומן בלבד, ולא חל שינוי במסת השרירים הכללית שלהם.
החוקרים הדנים שמו דגש מיוחד על גברים בני 75-65. הם בחרו קבוצת מחקר עם עבר ארוך של אימונים ומשחקים, והשוו אותה לקבוצת גברים בני 30 שמעולם לא התאמנו. "בני ה-70 פלוס שהתמידו להתאמן ולשחק כדורגל הציגו כושר גופני כללי טוב יותר משל בני ה-30. אצל הלא מאומנים היו יותר מפי שניים נפילות ומעידות, והם לא עמדו במבחני שיווי המשקל, כמו עמידה על רגל אחת, לעומת הקשישים שהתאמנו", מסרו החוקרים.
המדענים הדנים מצאו עוד קודם כי אימוני הכדורגל תורמים לשרפה יעילה של עודפי שומן, מסייעים להפחתה בסיכון למחלות לב, מורידים את לחץ הדם ואת רמות הכולסטרול, ולכן המליצו שאימוני כדורגל יהיו חלק מתוכנית אימונים שמיועדת להפחתה בעודפי המשקל.
"לכדורגל תרומה חיובית והשפעה משמעותית על המערכת הקרדיו-ואסקולרית, לצריכת החמצן של הגוף, לאיזון הרגיש מאוד של רמת האינסולין. הוא תורם באופן חיובי לתפקוד הלב - הרבה יותר מאימוני כוח והרמת משקולות", קבעו הדנים.
במחקרי המשך, שאותם יממנו קרן המחקרים הרפואיים של פיפ"א, התאחדות הכדורגל האירופית אופ"א, משרד התרבות הדני, הפדרציה של איגודי העובדים, האיחוד האירופי ואחרים, ישתתפו בקרוב גם חוקרים ומתנדבים בניסויים שייערכו במדינות אירופיות שונות, בארצות הברית, וגם בקניה ובאיראן.