שבעה מיתוסים על תזונת חורף
בחורף לא תמיד צריך לעלות במשקל, ארוחת בוקר היא מרכיב חשוב בתפריט ולא לשכוח לשתות הרבה מים

בחורף תמיד עולים במשקל: לא נכון. מומלץ לשלב בתפריט היומי מאכלים חמים על בסיס מוצרי חלב דלי שומן. במחקרים נמצא כי צריכה של לפחות שלוש מנות מוצרי חלב ביום (חלב, גבינה ויוגורט)קשורה בסיכון מופחת להשמנה.
אפשר לאכול פשטידת ירקות עם גבינות דלות שומן, פסטה אפויה עם קוטג' או ריקוטה ומוצרלה, טוסט עם גבינה צפתית או בולגרית דלת שומן וירקות. את המרקים המוקרמים בשמנת אפשר להחליף במרק פטריות או עגבניות על בסיס חלב דל שומן.
תוספי תזונה כמו ויטמין C, אכינצאה, פרופוליס ואליצין (החומר הפעיל שמצוי בשום) עוזרים כנגד שפעת והצטננות: לא נכון. לתוספים אלה שימוש נרחב, בעיקר בתקופת החורף, מתוך המחשבה שהם עוזרים במניעת מחלות כמו הצטננות ושפעת. בפועל, לא הוכח שוויטמין C בכמויות גדולות אכן מונע הצטננות ואין מספיק מחקרים רפואיים מבוקרים המאשרים את היעילות של תוספי התזונה הללו.
לעומת זאת, מומלץ לאכול מזונות עשירים בנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) כדי לעזור לגוף להתגבר על תחלואי החורף. ההמלצה היא למגוון מזונות, ולא ירק או פרי מסוים. ויטמין C מצוי בפירות הדר, תותים, קיווי, פלפל, עגבניה ובפירות וירקות נוספים.
ויטמין E מצוי בשמנים צמחיים, אגוזים, פירות, ירקות ובשרים. בטא-קרוטן מצוי בפלפל, בטטה, גזר ודלעת. אבץ מצוי בבשר בקר רזה, אגוזים, קטניות ומוצרי חלב.
אכילת מוצרי חלב גורמת לליחה ונזלת: לא נכון. עם בוא החורף מגיעות גם מחלות דרכי הנשימה. אנשים רבים מתחילים, לשווא, להוריד מתפריטם מוצרי חלב. רגע לפני, חשוב לדעת כי אין הוכחה מדעית למיתוס הרווח בדבר הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין מחלות דרכי הנשימה העליונות.
מחקרים קליניים רבים בדקו האם לצריכת חלב ומוצריו השפעה על החרפת סימפטומים אסטמטיים או על הרעה כלשהי בתפקודי הנשימה בקרב מבוגרים וילדים שלא סובלים מאלרגיה למוצרי חלב. במחקרים אלו לא נמצא כל קשר בין התופעות הללו לצריכת חלב.
בחורף פחות חשוב לאכול ארוחת בוקר: לא נכון. במחקר אנגלי, שכלל יותר מ-180 אנשים, נמצא כי אכילת ארוחת בוקר יכולה לעזור כנגד הצטננות ושפעת. במחקר נמצא כי דילוג על ארוחת בוקר קשור לרגישות גבוהה יותר לתחלואת חורף, כמו הצטננות.
האנשים שוויתרו על ארוחת הבוקר היו לרוב עייפים ועצבניים יותר בהמשך היום ולא קיבלו מהמזון את כל רכיבי התזונה והאנטיאוקסידנטים הנחוצים לגוף. דייסה על בסיס חלב בארוחת הבוקר היא פתרון מושלם לארוחה מאוזנת, מחממת ומשביעה, שנותנת אנרגיה להמשך היום. ארוחת בוקר חורפית נוספת יכולה להיות טוסט מחיטה מלאה עם גבינות וירקות.
בחורף קר ולכן פחות חשוב לשתות מים: לא נכון. המים חשובים לוויסות חום הגוף, ולכן טמפרטורה נמוכה מעלה את דרישות הנוזלים בדיוק כמו מזג אוויר חם. בנוסף, אוויר מחומם ויבש, שנוצר מחימום על ידי מפזרי חום ומזגנים, עלול לגרום לעור לאבד מים דרך אידוי, כך שהצורך של הגוף בנוזלים לא נעלם.
חשוב לדעת שכאשר הגוף עובד באופן מלא כדי להילחם בהתקררות הוא מנצל יותר נוזלים. ההמלצות החדשות
בחורף כדאי לשתות משקאות חמים, שלא רק מסייעים בחימום הגוף, אלא גם נספגים טוב יותר. מומלץ לשתות חליטות ותה צמחים, שהם נטולי קפאין.
כוס מיץ פחות משמינה מכוס חלב: לא נכון. כוס מיץ (גם טבעי) מכילה יותר קלוריות מאשר כוס חלב. בעוד שהמיץ מכיל בעיקר סוכר ומספר ויטמינים (בעיקר אם מדובר במיץ סחוט טרי), החלב מכיל יותר רכיבים תזונתיים, ביניהם חלבון, סידן, אשלגן וויטמינים מקבוצה B. כוס חלב או שוקו חם נחשבת בצריכת הנוזלים כמו מים. כדי לגוון אפשר לתבל את החלב החם עם מי ורדים או ג'ינג'ר, ציפורן וקינמון. אפשר להשתמש גם בתערובות מוכנות לצ'אי הודי.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ויועצת למועצת החלב