לומדים למבחן? מספר דרכים לשיפור הזיכרון
מחסור ברכיבי תזונה בסיסיים עלול להביא לפגיעה ביכולת המוחית ולהפרעות נפשיות. כדי להתמודד עם זה, כמה המלצות פשוטות ליישום

כידוע, סוגים שונים של מאכלים משפיעים על תפקוד המוח. לדוגמא: אכילת פחמימות יכולה להעלות את ריכוז הסרוטונין, ההורמון הקשור בתחושה גופנית טובה. מחסור בוויטמין B12 עלול לגרום לפגיעה במערכת העצבים, לאובדן שקט וריכוז ואולי אף לדיכאון.
חומצות שומן אומגה 3 חשובות למבנה ולתפקוד תקין של המוח. לאחת החומצות, DHA, תפקיד מבני בתאי המוח בעוד שהשניה, EPA, קשורה להעברת מסרים ולתפקודים תקינים. חומר חשוב נוסף שנמצא במוח נקרא פוספוטידיל סרין.
מדובר ברכיב תזונתי חשוב ומוזנח, שמהווה חלק ממספר מועט של מזונות בטבע. הוא נחקר בעבר בהקשר לשימור תפקודי המוח.
החומר הבולט המקושר לזיכרון, הוא פופוספטידיל סרין שנמצא בכמויות גדולות בתאי עצב במוח ומעורב במספר רב של תהליכים עצביים ומשפר את התקשורת הבין תאית במוח. ריכוז החומר יכול להגביר את יכולת הלמידה והזיכרון, ועם העלייה בגיל אנו רואים ירידה בריכוזו. הפוספוליפידים הנמצאים בגוף מעלים גם את היכולת להתמודד עם סטרס על ידי הורדת רמות הקורטיזול.
בעולם המודרני, אנשים חווים בעיות רבות הקשורות למערכת העצבים והמוח כמו נדודי שינה, מצבי רוח, בעיית איבוד זיכרון וערנות. בהתאם לכך, קיימת חשיבות רבה לרכיבי התזונה הקשורים בבריאות המוח.
אומגה 3, תה ירוק, פוספוטידיל סרין, לציטין, גוארנה,
אחד מתוספי המזון שתופסים את תשומת לב המדע והמדיה בהקשר של תפקודי מוח, הוא רכיב הפוספוטידיל סרין עם חומצת השומן אומגה 3 DHA . בוסף לכך, רכיבי תזונה שיש לתת את הדעת עליהם הם תיאמין (B1), ריבופלאבין (B2), קרוטין (פרו ויטמין A) וברזל.
אומגה 3 הוא אחד הרכיבים המובילים והנחקרים בשנים האחרונות ויש עדויות להשפעתו על תפקוד המוח. השימוש באומגה 3 מתחיל כבר בהיריון ובפורמולות לתינוקות, בזמן גדילה והתפתחות המוח ורשתית העין.
חומצות שומן מסוג אומגה 3 חשובות בממברנות של תאים בכלל ושל תאי עצב בפרט. הן משפיעות על מידת גמישותם וחדירותם של התאים, וגורמת לשיפור התקשורת הבין עצבית ולהעברת מסרים במוח. חסרים של חומצות שומן אלו מקושרות למצבים בריאותיים רבים.
כדי להעלות את כח המוח, יש לשים לב למשק הנוזלים. חשוב לספק למוח מים במידה מספקת. כדאי לשקול גם צריכת תה ירוק או תה שחור לא ממותק. התייבשות, ולו הקלה ביותר, יכולה להעלות את הורמוני הסטרס שיכולים להזיק לאורך זמן.
דרך נוספת היא הגבלה קלורית. מתברר שאנחנו אוכלים יותר מידי. במחקרים מעבדתיים נראה שהגבלה קלורית יכולה לעזור לתפקוד המוח וגם לתוחלת החיים. אכילה מרוסנת תעזור גם לשמירה על משקל והפחתת תחלואה. כמו כן, בגלל ההגבלה הקלורית חשוב לתת את הדעת מה מכילה כל קלוריה ולדאוג לתזונה בריאה ונכונה המכילה את כל הרכיבים החיוניים.
יש לצרוך שומנים טובים הנמצאים בדגי אוקיאנוס (אומגה 3) שתורמים לייצור ותפקוד ממברנות התאים. בכל הקשור לאנטיאוקיסדנטים, יש מספר מחקרים המראים שצריכת אנטיאוקסידנטים מפירות וירקות מפחיתה באופן משמעותי את הנזקים של רדיקלים חופשיים שעלולים להביא להתדרדרות המוח עם השנים. ויטמינים כמו E ו-C ובטא קרוטן נחשבים לאנטיאוקסידנטים חזקים.
כדאי גם להפחית בצריכת אלכוהול ולהקטין את רמות ההומוציסטאין. צריכה מוגברת יכולה לשנות את דפוסי השינה וכך להשפיע על מצב הרוח ופעילות המוח. רמה גבוהה של חומצת האמינו הומוציסטאין מקושרת לסיכון מוגבר למחלות כלי דם. ויטמיני B ובמיוחד חומצה פולית B12 ו-B6 מסייעים בהורדה.
הכותבת היא דיאטנית ויועצת לממוריגארד