צרבת: למה זה קורה ואיך נמנעים?
כ-30 אחוזים מהציבור סובל מהתופעה, אבל לא ממש יודע למה. החל ממסטיקים, דרך פיצות ועד לכדורי הנגד. דרכים להימנע מהכאבים

הצרבת נגרמת מעליית חומצה מן הקיבה אל חלקו התחתון של הושט וגירוי הרירית העוטפת אותו. במצב תקין, חובקת טבעת חזקה של שרירים את קצהו התחתון של הושט (פי הקיבה) ומונעת ממיצי הקיבה לעלות.
צרבת היא הסמן העיקרי של החזר קיבה ושט. תסמונת זו מאופיינת בחזרת תוכן הקיבה אל תוך הושט ולעתים אף ללוע ולדרכי הנשימה העליונות. הגורם העיקרי לתסמונת הוא תפקוד לקוי של הסוגר הושטי התחתון.
עד כמה שכיחה תופעת הצרבת בקרב הציבור?
תופעת הצרבת שכיחה בקרב נשים וגברים כאחד ובכל הגילאים. מסקר שנערך בישראל בשנת 2006 עולה, כי כ-30% מהציבור הבוגר בארץ סובלים מצרבת בדרגות שונות. רובם חווים צרבת בתדירות של פעם בשבוע עד פעם בחודש. כ-13% מהם סובלים מצרבת בתדירות של פעם בשבוע או יותר.
כיצד מטפלים בצרבת?
קיימים מספר שלבים לטיפול בצרבת בהתאם לתדירות וחומרת התופעה. במקרים של צרבת קלה, יש לפעול לשינוי בתזונה ובאורח החיים (הפחתה במשקל, הפסקת עישון והימנעות ממאכלים מסוימים הגורמים להרפיית הסוגר הוושטי התחתון).
כמו כן, הסובלים מהתופעה יכולים ליטול תרופות סותרות חומצה (המבוססות על אלומיניום ומגנזיום או על קלציום קרבונט) מספר פעמים ביום. תרופות אלה מטפלות בצרבת באמצעות נטרול החומצה למספר שעות.
אלה הסובלים מצרבות כרוניות, יכולים ליטול תרופות המפחיתות את הפרשת החומצה. במקרים קלים נהוג לקחת תרופות שמונעות
תרופות אלה, הכוללת תרופות המבוססות על מולקולת האומפרזול, כגון אומפרדקס-Z שאינה מצריכה מרשם רופא, מונעות הופעת צרבת עד ל-24 שעות, וזאת על ידי נטילת כדור פעם אחת ביום.
כיצד ניתן להקל על הצרבת או לפעול למניעתה?
שנו את אורח החיים שלכם: רדו במשקל, הפסיקו לעשן, הרבו בפעילות גופנית והימנעו מלחצים, ממשקאות מוגזים וממאכלים כגון: שוקולד, מאכלים מתובלים ועתירי שומן, קפה ומשקאות אלכוהוליים. כמו כן, השתדלו להימנע מאכילה לפחות שעתיים שלוש לפני השינה.
מהם המזונות שמעודדים או מונעים צרבת?
מסטיקים גורמים לצרבת. כשלועסים מסטיקים בולעים אוויר. לאחר הלעיסה, האוויר עלול לצאת החוצה מהקיבה אל הושט אז גם כמות מסויימת של חומצה עלולה לעבור ולגרום לתחושת צרבת.
משקאות תוססים - כששותים משקאות תוססים בולעים את בועות הגז יחד עם המשקה. בשעות שלאחר השתיה הגזים עלולים להתחיל לצאת, אז גם כמות מסויימת של חומצה עלולה לעבור לושט ולגרום לתחושת צרבת.
פיצה - בחלק מהפיצריות הזולות מערבבים את הגבינה הצהובה האיכותית עם גבינות ברמה נמוכה ועשירות בשומן. אכילה של גבינות אלה עלולה להחמיר מאד את תחושת הצרבת לאחר הארוחה בשל אחוזי השומן הגבוהים ואיכות החלבון הנמוכה.
ספגטי ברוטב שמנת - כמות גבוהה של שומן עלולה לגרום לסגירה חזקה של הפתח המוביל מזון מהקיבה למעי ולעודד כיווצים חזקים של הקיבה במטרה לפרק את הכמות גבוהה של השומן. אנשים שלא רגילים לאכול כמויות גבוהות של שומן עלולים לחוש צרבות וכאבי בטן חדים לאחר ארוחה יחסית פשוטה המכילה הרבה שמנת כרוטב למנה.
חלב - החלב לא מסייע במניעת תחושת צרבת. לא תמיד ניתן למנוע אותה על ידי שינויים תזונתיים למרות שהפחתה של מזון שמן, חריף, מתובל ומשקאות תוססים יכולים בהחלט להקל על הבעיה. אנשים רבים סבורים שחלב בעת צרבת הינו הפיתרון האידיאלי להרגעה. עם זאת, למרות התחושה הראשונית של הרגיעה המגיעה לאחר שתית החלב, עלולה להיות דווקא החמרה במידת הצרבת.
החלב הבסיסי סותר את החומצה הנמצאת בקיבה וגם את זו הגולשת לאזור הושט וגורמת לתחושת הבערה. למרות הסתירה הראשונית שיוצרת תחושה נעימה, הקיבה חייבת לשמור על רמות חומציות של PH 2-3 ולכן כתגובה לשתית החלב עלולה להיות הפרשה מוגברת של חומצה בקיבה שרק תחריף את הבעיה.
העצות באדיבות יעל דרור סרוסי, דיאטנית קלינית המשמשת כיועצת מקצועית לחברת התרופות דקסל פארמה (דקסון) וד"ר מנחם מושקוביץ, גסטרואנטרולוג מהמרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי