בואו נדבר על זה: איך מטפלים בעצירות וגיהוקים?

כולנו סובלים מתופעות גופניות מטרידות אך מעדיפים להצניע את קיומן. בדיוק בגלל זה נספק לכם פתרונות יעילים למניעה והתמודדות עם גיהוקים, עצירות, צרבת או ריח פה בעייתי. מורה נבוכים

אלה הר-נוי | 6/9/2009 9:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
 צילום: גטי אימג'ס
שוב הצרבת תוקפת? ואיך ריח הפה שלכם? בקרב אנשים בריאים תופעות לא נעימות כמו גזים, צרבת או עצירות קשורות פעמים רבות לתזונה, ושינוי בתזונה יעזור למנוע אותן, או לפחות להקל על התסמינים. המומחים מהתחומים השונים מספקים את כל ההמלצות להתמודדות עם התופעות המעיקות.

צרבת צרבת היא ביטוי של חזרה של תוכן הקיבה החומצי לוושט (רפלוקס), מדובר בתופעה נפוצה שפוגעת בצורה זו או אחרת בקרב כ-30 אחוז מהאוכלוסייה.

הצרבת יכולה להופיע לעתים נדירות או קרובות. כאשר היא מופיעה באופן יומיומי יש לפנות לרופא על מנת לקבל טיפול תרופתי ולעשות הערכת מצב, מכיוון שלצרבת עלולים להיות סיבוכים. במקרים שהצרבת מופיעה לעתים קרובות עלולה להיווצר דלקת בוושט.

כאשר התהליכים הדלקתיים נמשכים זמן רב, רירית הוושט יכולה להתחלף ברירית דמוית מעי (ושט ע"ש ברט), שזה מצב טרום ממאיר. "לא כל מקרה בו רירית הוושט נפגעת מסתיים בסרטן, אבל זה עלול לקרות", מסביר פרופ' אלכסנדר פיש, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי סורוקה ויו"ר האיגוד לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד. סיבוך נוסף של צרבת שכיום פחות נפוץ מבעבר הוא היווצרות של צלקות בוושט, הגורמות לקשיים בבליעה.
רק לחם מלא. להביס את הצרבת
רק לחם מלא. להביס את הצרבת ארכיון

הסיבות לתופעה לא מעטות. "צרבת יכולה להיגרם מהרבה דברים, ביניהם מתח, תזונה לא נכונה, השמנת יתר, מצב בו השוער שנמצא בין הוושט לקיבה לא נסגר כפי שצריך או נוכחות גבוהה של החיידק הליקובקטר פילורי בקיבה", מסבירה ד"ר רלי בל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז. "הצרבת נפוצה יותר בקרב נשים הרות, חולי אסתמה, סוכרת, ואנשים הסובלים מבקע בסרעפת או אולקוס".

תהיה הסיבה אשר תהיה, אנשים שסובלים מצרבת לעתים רחוקות יכולים להיעזר בתרופות סותרות חומצה שנמכרות ללא מרשם רופא. פתרון שעשוי להקל על הסובלים מצרבות קשות בלילה הוא הרמת המיטה. "כששוכבים הצרבת עלולה להחמיר בגלל כוח הכובד. הרמת החלק העליון של המיטה על מנת לישון בזווית יכולה לעזור. מומלץ גם לא לשכב אחרי ארוחה", מסביר פרופ' פיש.

ד"ר אבל מספרת כי מאכלים שומניים, מאכלים מקמח לבן ומאכלים מטוגנים כמו סיגרים, בורקסים, מלווח, פיצות וג'חנון, עלולים לגרום לתחושת צרבת. "אכילת מאכלים חריפים בכמויות גדולות כמו רטבים חריפים או סחוג עלולים לגרום לצרבת, כך גם לגבי עמבה, שום, מנטה, קינמון, ציפורן, חלווה, פיצוחים, קצפות, שוקולד, מרגרינה חומץ, שום חי, בצל חי, צ'ילי, מלח, חלב ניגר, תה, משקאות עתירי סוכר, ממתיקים ומשקאות מוגזים".
מטוגנים החוצה. צ'יפס
מטוגנים החוצה. צ'יפס צילום: שרי אנסקי

גם צריכת אלכוהול וקפאין בכמויות גדולות עלולה לגרום לצרבת. אפילו פירות וירקות עלולים להיות חומציים ולגרום לצרבת, וביניהם פירות הדר, עגבניות, חצילים ופלפלים. לעתים אפשר להתמודד עם צרבות כרוניות בשינויי תזונה, ובירידה במשקל. מומלץ גם לעשות בדיקה לנוכחות החיידק הליקובקטר פילורי ובעת הצורך לקבל טיפול.

"חשוב להימנע מארוחות גדולות. עדיף לאכול 4-6 ארוחות קלות שמתעכלות טוב יותר. חשוב גם להימנע מארוחות לילה ולאכול ארוחת ערב לפחות שלוש שעות לפני השינה", מסבירה ד"ר אבל. "מומלץ להימנע ממשקאות חמים או קרים באופן קיצוני. לעומת זאת, אפשר לאכול אבוקדו או תפוח אדמה שמנטרלים את החומציות, ממרח שקדים ללא סוכר שעוזר לשכך את הכאבים ואורז מבושל שיכול לעזור להשקיט את הבטן.

גם תה שומר ותה קמומיל יכולים להועיל. מיצוי של צמח "דרדר כחול" יעיל מאוד נגד צרבות כשהוא נצרך בחליטה. גם חליטה של צמח "ציפורני החתול" טובה להפחתה של ייצור והפרשה של חומצה הידרוכלורית בקיבה, ולכן מפחיתה צרבות ודלקות בוושט.

צמח נוסף בשם שורש ליקריץ' ידוע ביכולתו לסייע בחידוש רירית מערכת העיכול. הליקריץ' מווסת תהליך דלקתי באותו מנגנון שעובדות התרופות הסטרואידיות, אך ללא תופעות הלוואי שלהן". שתייה מרובה מסייעת לשטוף את הוושט ויכולה להועיל. שתיית חלב, שנחשב למשקה בסיסי, יכולה לעזור להקל את הצרבת באופן רגעי, אבל המומחים מסבירים כי האפקט המרגיע יעבור מהר.

"כדי להקל על הצרבת ניתן לאכול לחם, עדיף מלא, שקדים לא קלויים וירקות ירוקים העשירים בכלורופיל, המצננים את הקיבה כשהיא תוססת ובוערת, כמו פטרוזיליה, חסה ומלפפון ירוק", אומר גלעד אדרעי, נטורופת בכיר ב"כללית רפואה משלימה".

"גם קוואקר עוזר להקל על מערכת העיכול, כך גם מעט מיץ מתפוח אדמה חי מהול בכמות שווה של מים מפחית את החומציות, אפשר להשתמש גם באבקת סודה לשתייה בכמות קטנה מהולה בכוס מים ובצמח אלטאה אופישינלי, אותו אפשר לחלוט במים, היוצר שכבת הגנה בקיבה ומקל על הצרבת".

רכזת תחום הנטורופתיה ב"כללית רפואה משלימה", ד"ר אסתר מנחם ממליצה על שתיית מיץ כרוב בבוקר. את הכרוב אפשר לטחון בבלנדר עם מים ולסנן.

"פה יבש יכול להחמיר צרבת מכיוון שברוק יש אלמנט שמקל על הצרבת", מסביר פרופ' פיש שמספר כי סוכריות ללא סוכר או מסטיק יכולים לעזור ליצירת רוק בפה. עישון לעומת זאת מוריד את הפרשת הרוק, ולכן עלול להחמיר את המצב.

כך או כך, בסיום ארוחה ממליצה ד"ר אבל להישמר מאכילת מזונות מתוקים ופירות. "הרמב"ם כתב לא לשתות בסיום ארוחה למניעת צרבת. לא ברור מה עומד מאחורי זה, אבל זה עוזר", מוסיף אדרעי.
מנטרלת ריח רע. פטרוזליה
מנטרלת ריח רע. פטרוזליה יחצ

ריח פה רע

ריח רע מהפה (הליטוזיס) זו בעיה נפוצה, אבל מסתבר שברבע מהמקרים בהם אנשים פונים לעזרה רפואית בשל ריח רע מהפה, אף אחד לא מרגיש בו חוץ מהם. "לרוב הריח נובע מבעיות שקשורות בחלל הפה כמו בעיות חניכיים ושיניים או שאריות מזון. אצל אחוז מסוים הבעיה נגרמת מבעיות של אף אוזן גרון ומערכת הנשימה ורק בכחמישה אחוז מהמקרים המקור לריח יהיה ממערכת העיכול", אומר פרופ' פיש.

בהקשר של מערכת העיכול, גם צום או דיאטות דלות פחמימות כמו אטקינס עלולים לגרום לריח רע מהפה, בגלל שריפה של רקמת שומן. "כדי להפחית את ריח הפה בכלל, אבל בעיקר בצום, מומלץ לשתות הרבה. כל דבר שגורם לירידה בהפרשת הרוק כמו עישון יכול להחמיר את הבעיה. מסטיק יכול לעזור למניעת ריח רע לא רק בגלל המנטה שבו אלא בגלל ייצור הרוק", מוסיף פרופ' פיש.

נשאר במערכת. שום
נשאר במערכת. שום צילום: רובי קסטרו

ישנם מספר מאכלים הידועים כגורמים לריח פה רע. "מאכלים כמו בצל ושום גורמים ריח גם כי הם נשארים בין השיניים, שם הם עוברים פירוק על ידי חיידקים המלווה ביצירה של גזים בחלל הפה. אבל ריחם של מאכלים אלה, גם לאחר שהם נספגים בגוף, עדיין עובר דרך הנשימה, ויכול להחזיק אפילו שלושה ימים בלי קשר לצחצוח שיניים", מסביר פרופ' פיש.

אז מה אפשר לעשות מלבד כמובן לשמור על היגיינת הפה הכוללת גם שימוש במנקה לשון ושטיפות פה? "נטילת Q10 מסייעת למניעת דלקות בחניכיים שגורמות לריח פה רע", ממליצה ד"ר בל, "יש גם צמחי מרפא שמכילים כלורופיל ומנטרלים ריחות שבפה כשלועסים אותם או עושים מהם חליטות וביניהם פטרוזיליה, אלפלפא, מנטה, נענע, מרווה, רוזמרין, ושמן עץ התה".

גם לאדרעי פתרונות בנושא. "כשהריח מגיע מחלל הפה עקב דלקת בחניכיים או בגרון אפשר ללעוס צמחי מרפא שמחטאים את הדלקת כמו עלי אורגנו או עלי זעתר", הוא אומר, "אם הריח מגיע ממערכת העיכול זרעי אניס, קימל או שומר בחליטה יכולים לעזור.

אם מקור הבעיה בסינוסים מומלץ לנסות את צמח "ציפורני החתול" בחליטה או טיפות, או תוספים אחרים כגון פרופוליס שמסייעים לטפל בסינוסים".
מעמיסה. כרובית
מעמיסה. כרובית  שרי אנסקי


גזים
במקרה של הופעת גזים חשוב להבין שיש כמות שנחשבת נורמאלית וטבעית. "ד"ר לוויט, מומחה עולמי בתחום, קבע שאנשים בריאים פולטים בין 500 ל-1500 מ"ל של גזים ביום. מספר הפעמים הממוצע של פליטת גזים הוא עשר פעמים ביום. זה יכול להגיע עד 20 פעמים, ועדיין, נחשב לטבעי ותקין", מספר פרופ' פיש.

אבל יש מצבים בהם קיימת יצירה מוגברת של גזים, והתזונה בהחלט משפיעה. לכל אחד יש מאכלים שעושים להם יותר גזים ממאכלים אחרים, אבל קיימים מספר מאכלים שידועים בגרימתם לנפיחות. "מאכלים שלא מתעכלים טוב עוברים תסיסה על ידי חיידקי המעי ואז נוצרים גזים.

בין המאכלים הנחשבים בעייתיים מבחינת העיכול נמצאות בעיקר הקטניות: שעועית, עדשים, פול, אפונה, סויה, חומוס וכדומה, מכיוון שיש בקטניות סוכר שהגוף לא מסוגל לעכל", מסביר פרופ' פיש, "גם ממתיק בשם סורביטול שהגוף לא מעכל עלול לגרום לגזים. הוא נמצא במסטיקים, משקאות מסוימים וסוכריות. גם אוכל שומני מאט את תהליך העיכול ועלול לגרום לגזים". חלק מהאנשים לא מסוגלים לעכל את הסוכר שבחלב בגלל חסר בלקטוז, מה שעלול לגרום לגזים. גם מתח נפשי יכול לגרום לבעיה.

והרשימה עוד ארוכה: "ירקות ממשפחת המצליבים עלולים לגרום לגזים, וביניהם: כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי, צנון, עלי בייבי, חרדל, לפת, חזרת", מסביר אדרעי, וד"ר  בל מוסיפה כי גם אכילה מהירה עלולה לגרום לגזים. וכך גם פירות וירקות כמו מישמשים, שזיפים, חצילים, חסה ובצל. לעומת זאת, אורז מלא, ירקות מבושלים, דגים וביצה מבושלת הם מאכלים קלים לעיכול ולכן הסבירות שיגרמו לגזים היא נמוכה יותר.
מתעכלים. דגים
מתעכלים. דגים יהונתן שאול

לדבריה כדי להפחית את הגזים ניתן לשתות תה שומר אחרי האוכל ותה קמומיל לפני אוכל. גם תה מליסה ותה טליה יכולים לעזור. כמו כן, ניתן גם לפזר קימל טחון בסלט או במאכל אחר, מכיוון שהוא סופח גזים בצורה יעילה מאוד. פירות מומלץ לאכול בין הארוחות ולא יחד איתן - כדי שהפירות יתעכלו לבד. וכמובן לאכול לאט וללעוס היטב.

אדרעי ממליץ על צמח הפפרמינט שניתן לצרוך בתה, מכיוון שהוא מרפה את מערכת העצבים של מערכת העיכול וגם על פתרון הודי. "בסיום ארוחה ההודים לועסים זרעי אניס, שמכילים אנזימי עיכול שעוזרים למנוע גזים", מספר אדרעי.

גם בשוק קיימים תוספי מזון שמכילים אנזימי עיכול שעוזרים לפרק את החלב או הסוכר שבקטניות. למשל חיידקים פרו-ביוטיים שמגיעים מיוגורט או כתוסף תזונה יכולים לעזור בפירוק וספיגה נכונה של האוכל ולכן במניעת גזים.

"כדי למנוע את הפרת האיזון בין החיידקים הטובים במעיים לאלה שמפריעים לעיכול, כדאי להימנע מאכילה של שמרים וסוכרים בכמויות גדולות", מסבירה ד"ר אבל.

גיהוק

הגיהוק הוא מנגנון שמוציא אוויר מהגוף. המנגנון היחיד שמכניס אוויר לדרכי העיכול העליונות הוא בליעת אוויר. לעתים בליעת אוויר נוצרת ממצבי לחץ, גם לעיסת מסטיק גורמת לבליעת יותר אוויר, כמו גם אכילה מהירה ומשקאות מוגזים.

בנוסף, אותו רפלוקס שגורם לצרבת עלול לגרום גם לבליעת אוויר. "כדי להפחית את הגיהוקים צריך להפסיק לבלוע אוויר, מה שלא תמיד פשוט לביצוע כי זה תהליך לא מודע", מסביר פרופ' פיש.

עצירות

עצירות מוגדרת כקושי ביציאות או מיעוט בתדירות היציאות. "עצירות יכולה להיות ביטוי של חולי", מסביר פרופ' פיש, "אצל אדם מבוגר שינוי בהרגלי היציאה שמופיע באופן פתאומי ונמשך יותר מכמה ימים מעלה חשד למשהו חסימתי, כמו גידול, מה שדורש בדיקות.

לפעמים עצירות יכולה להיות ביטוי של תת פעילות בלוטת התריס או הפרעות הורמונליות אחרות. כל מצב בו יש שינוי ביכולת התנועה כמו אדם חולה שצריך לשכב לזמן ממושך יכול להביא לעצירות. תרופות רבות גורמות לעצירות וגם מתח נפשי יכול לגרום לבעיה.

 צריכה מרובה של סיבים, שתייה מרובה ופעילות גופנית, זה השילוש הקדוש כשסובלים מעצירות". הסיבים התזונתיים מגדילים את נפח הצואה, מגבירים את פעילות המעי ומזרזים את מעבר הצואה במעי הגס. מזונות עשירים בסיבים הם קטניות, חיטה, דגנים מלאים, אורז מלא, כוסמת, קינואה, בורגול, חיטה, פירות ירקות, בעיקר בקליפות.

ד"ר אבל מספרת על מחקר שהשווה בין תזונה של אמריקאים לתזונה של בני כפר מאוגנדה בני אותו גיל. אצל האמריקאים ממוצע הסיבים שנצרכו היה 15 גרם, הצואה הייתה במשקל 100 גרם בממוצע לאדם ליום, וזמן המעבר של הצואה במעי היה 72 שעות. אצל הכפריים המזון הכיל בין 40 ל-60 גרם סיבים, משקל הצואה היה בין 300 ל-500 גרם, וזמן מעבר הצואה במערכת העיכול ארך 36 שעות.

הכפריים גם לא סבלו מעצירות לעומת הקבוצה האמריקאית. "מספר מחקרים הראו כי תוספת של סיבים לטיפול בעצירות עשויה לתרום יותר מלקיחת משלשלים, כשזה בא יחד עם שתייה של 12-10 כוסות מים ביום", מוסיפה ד"ר אבל.

לדבריה, כדי להקל על הבעיה כדאי גם לצרוך מזונות כמו משמש, אפרסק, סלק חי מגורד דק בסלט וקליפות זרעי הפסיליום. "הפסיליום יכול לתפוח פי 14 מנפחו, דבר המשפר את פעולת המעיים והתנועתיות שלהם ללא תופעות לוואי".

תוסף נוסף שהיא ממליצה עליו הוא אצת מים מתוקים בשם כלורלה העתירה בסיבים ובחומרים תזונתיים. הכלורלה גורמת לתנועת מעיים סדירה, מנקה רעלים ומונעת התפתחות זיהומים במערכת העיכול. גם שמן זרעי פשתן וזרעי פשתן טחון שאפשר לשים ביוגורט או סלט יכולים לעזור.

רוזמרין, כתבלין או חליטה, עוזר להתכווצות והתרחבות המעיים ומכאן להקלה בעצירות. לעתים גם תה סרפד יכול לעשות את העבודה. הצמחים מליסה, פרג השדה, טיליה ותמצית מעלי פסיפלורה הם בעלי השפעה מרגיעה למי שסובל מעצירות כתוצאה ממעי רגיז. לעומת זאת, לא מומלץ להשתמש בשמן פרפין כי הוא מוציא ויטמינים מהגוף.

רבים נעזרים בשזיפים ומיצי פירות הדר, אבל מסתבר שהם לא תמיד מהווים פתרון יעיל. "מיצי הדר מתסיסים את הקיבה ולכן עלולים לגרום לגזים וכאבי בטן עזים אם עדיין לא תהיה יציאה לאחר שצורכים אותם", מסביר אדרעי, "אם צורכים שזיפים על בסיס קבוע יוצרים גירוי והתכווצויות במערכת העיכול, מה שעלול לנוון את שריר המעיים.

שרירי המעיים מתרגלים לגירוי, מפסיקים לפעול, ואז צריך להעלות את המינון. לכן לשימוש בפרקי זמן קצרים שזיפים יכולים להועיל, אך חשוב להגביל את משך השימוש. גם צמח שן הארי הוא משלשל, ויכול לעזור, אך לא מומלץ לשימוש ממושך".

שתייה מרובה יכולה להועיל במקרים של עצירות. "מומלץ להימנע מקפה כי הוא מייבש את הצואה", מסביר אדרעי, "לעומת זאת מומלץ לשתות בבוקר על קיבה ריקה שתי כוסות מים חמים שמסייעים בפעילות מערכת העיכול, ותוספת של כמה טיפות לימון וכפית שמן למים יכול להוסיף עוד יותר. דגני בוקר מלאים עם חלב עוזרים, אבל חשוב לבדוק את הערכים התזונתיים על העטיפה. בתקופה בה סובלים מעצירות דגני בוקר המכילים חמישה גרם סיבים לא יספיקו. עדיף לצרוך כאלה המכילים 27-47 גרם סיבים".

שלשול

שלשול יכול להיות ביטוי של חולי כמו מעי רגיש, זיהומים, דלקות, טפילים והרעלות קיבה. "שלשול שנמשך עד שלוש שבועות נחשב חריף, ומעבר לזה מוגדר ככרוני. "גם תרופות עלולות לגרום לשלשול", מסיבר פרופ' פיש, "בעיקר טיפול אנטיביוטי שיוצר במעי סביבה שמעודדת חיידקים מסוימים שאינם מיטיבים עמו".

בשביל למנוע או לטפל בשלשולים לאחר השימוש באנטיביוטיקה ממליצה ד"ר אבל להוסיף לתפריט חיידקים ידידותיים (פרו ביוטיים) באמצעות יוגורט או תוספי תזונה. חיידקים פרו-ביוטיים חשובים לפעילות תקינה של המעיים, ויכולים לעזור מאוד גם אם השלשול לא נגרם מהשימוש באנטיביוטיקה.
"בשלשול לא טוב לצרוך סיבים, ולכן יש להימנע מדגנים, קטניות ומפירות וירקות מלבד בננות, שיכולות לעזור.

יש להימנע גם מקפה, שוקולד, תבלינים מחלב ומוצרים אלרגנים", מסבירה ד"ר אבל שממליצה על אכילת מרק עוף צח עם גזר מבושל ואורז לבן. לדבריה, כל אחד מהרכיבים בפני עצמו הוא טוב ויעיל, אבל ביחד יש להם אפקט מצוין. להמלצות היא מוסיפה גם תה רגיל ומיץ תפוחים, וכן כמוסות שמן אורגנו פראי שנמצאו יעילות לטיפול בשלשול שנגרם מזיהום של המעי.

לדברי אבל חומצה אמינית בשם לגלוטמין, שמזינה ומרפאה את רירית המעי, נמצאה יעילה לטיפול בשלשול הנגרם עקב גירוי במערכת העיכול, ואדרעי מוסיף כי חליטה של לימון פרסי יבש עוזרת לעצור אותו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים