מדריך: המשקאות שמכתימים לנו את השיניים
יותר ויותר מחקרים מזהירים בשנים האחרונות מפני הנזק שהמשקאות שאנחנו כל כך אוהבים לשתות מותירים על השיניים שלנו. בין המסוכנים: קולה, תה עם לימון ואספרסו בלוויית סיגריה

למזון ולשתייה שאנחנו צורכים יש השפעות מרחיקות לכת על השיניים שלנו. פגיעה בשיניים לא רק שתפגום בסוד קסמנו, החיוך, אלא גם בכיס שלנו. על כאבים מיותרים אין מה לדבר. כשמתייחסים למזון קיימים שני מנגנונים עיקריים הפוגעים בשן וצריך להבדיל ביניהם. "במנגנון הראשון, האשם הוא בסוכר שעובר פירוק על ידי חיידקים. ככל שהסוכרים נשארים יותר זמן על השן, החיידקים מפרקים אותם יותר", מסביר ד"ר גיל אספרנה, מומחה לשיקום הפה בבית החולים בילינסון.
"הבעיה היא שבתהליך הפירוק נוצרות חומצות שמפרקות את הסידן בשן", הוא אומר, "מידת הנזק שנגרם לשן תלויה באדם עצמו, בגלל השוני בין האנשים ביחס לסביבת החיידקים שמצויה בפה באופן טבעי. כמו למשל אנשים שיש להם חיידקים יותר מזיקים כמו סטרפטוקוקוס מוטנס שגורם יותר למחלת העששת".
במנגנון הזה המזיקים העיקריים לשיניים הם המאכלים המסוכרים והדביקים. לעומת זאת, רוב המשקאות השונים פחות נדבקים לשיניים. אבל למשקאות עלולה להיות השפעה שלילית על השן, במסגרת המנגנון השני, הפגיעה בשיניים נגרמת כתוצאה מחומציות.
בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים עוסקים בקשר שבין חומציות משקאות שונים ובריאות השן. החומציות נמדדת באמצעות מדד ה-PH שנע בין 0ל-14. " ככל שהמספר יותר נמוך, זה יותר חומצי", מסביר ד"ר שלמה ברק, מנהל מכון פה ולסת במרכז הרפואי הלל יפה. "חומציות גוף האדם נעה בסביבות 7.35 ל-7.45 PH. אם שותים משקה חומצי, החומצה מפרקת את השן באופן ישיר, בלי אינטראקציה של חיידקים", מוסיף ד"ר אספרנה, "המשקאות החומציים פוגעים בזגוגית של השן ובעצם יונקים ממנה את הסידן. השן עשויה מחלק מינרלי וגם מחלק אורגני, והזגוגית בעיקר מינרלית. ברגע שהחומצה פוגעת בזגוגית היא הופכת לרכה יותר, ואז כל חיכוך פוגע בה יותר".
החומצה מחלישה את השן, והופכת אותה לפגיעה יותר לנזקים מגורמים שונים. כך למשל שילוב של שתייה חומצית ואכילת מאכלים קשים יגרמו לשחיקה רבה יותר של
שן שלא נפגעה מחומצה, והייתה עם יותר מינרלים הייתה פחות קולטת את הצבעים הכהים. "במחקר שביצע דיוויד ברטלט והופיע במגזין הבינלאומי לרפואת שיניים בשנת 2005 הוא מתאר מספר רב של מקרים בהם בדק שחיקת שיניים", מספר ד"ר אספרנה, "הממצא המעניין היה כי קיים קשר הדוק בין צריכת משקאות חומציים בשילוב שחיקת שיניים - חיכוך או הידוק שיניים, אכילת מאכלים גסים או החזקת גופים זרים בפה - לנזקים בשיניים. בקרב אנשים ששתו משקאות חומציים, הנזקים לשיניים כתוצאה משחיקתן היו חמורים בהרבה וביניהם שיניים קצרות יותר, מראה לא אסתטי ובמצבים חמורים במיוחד צורך בשיקום פרותטי, כמו ביצוע כתרים".

אבל הנזקים מחומציות שונים מאדם לאדם - בזכות הרוק. "הרוק הוא מנגנון מאוד חשוב בפה", מסביר ד"ר אספרנה, "הוא מכיל בתוכו מנגנון שנקרא 'בופר' והוא אחראי לנטרל את החומצה. עוצמת מנגנון זה שונה מאדם לאדם, ויש אנשים בעלי יכולת נטרול חומצה גבוהה מהאחרים. אנשים ששמים לב שיש להם נטייה לפגיעות חומציות צריכים להיזהר כפליים".
קבלו את הרשימה החומצית:
קולה: על פי נתונים שפורסמו בארצות הברית בשנת 2007 במגזין General Dentistry רמת ה-PH שנמדדה לקוקה קולה הייתה 2.525, לפפסי- 2.530 ו-2.387 ל-RC.
"רבים חושבים שמשקאות הקולה הדיאטטיים לא מזיקים לשן כי אין בהם סוכר", אומר ד"ר אספרנה, "אבל כאמור לסוכרים בשתייה השפעה מועטה על בריאות השן והחומצה היא שמסכנת אותה. צריך לזכור שגם משקאות הדיאט הם חומציים, אם כי מעט פחות מהקולה הרגילה".
כך למשל לדיאט קוקה קולה רמת PH של 3.289 ולדיאט פפסי 3.031. "מחקר מאוניברסיטת איווה מצא כי כל המשקאות התוססים, גם הדיאטטיים, הם יותר מסוכנים לשיניים מאשר מיצים כמו לימון או תפוזים", מוסיף ד"ר ברק.
רוב המחקרים על נזק לשיניים כתוצאה ממשקאות בוצעו בתנאי מעבדה וכללו הכנסת שיניים עקורות למשקאות למשך זמנים משתנים ולאחר מכן בדיקת הנזקים לזגוגית השן. אולם קיימים גם מחקרים שמצאו כי גם בתנאי הפה, בו יש רוק טבעי עם השפעה בסיסית שסותרת את חומציות הקולה, נגרמת פגיעה לזגוגית.
"במחקר שבוצע על השפעות קולה על שיניים ופורסם בפברואר השנה בעיתון רפואת השיניים הברזילאי נבדקו 14 מתנדבים שהרכיבו במשך 24 שעות בפיהם פלטה על גבי החיך. על הפלטה הודבקו בלוקים של אמייל (זגוגית)", מספר ד"ר ברק, "שבע מהפלטות הושרו בתמיסות של קוקה קולה רגילה ושבע הושרו בתמיסת קוקה קולה דיאט במשך חמש דקות ביום ואז הוחזרו לפיהם של הנבדקים, במשך 14 ימים. החוקרים מצאו שנוצרה פגיעה ושחיקה של האמייל בכל הדגימות, אולם השחיקה בקבוצת הקולה הדיאטטית הייתה פחות קשה".
משקאות מוגזים: החומרים המשמשים להכנת משקה הקולה הם חומציים בפני עצמם, לדברי ד"ר אספרנה, אבל גם המשקאות התוססים האחרים הם חומציים, אם כי פחות ממנה. הסיבה טמונה בתהליך הקרבוניזציה שבעזרתו מייצרים את הגזים במשקה. כך למשל על פי אותו הפרסום רמת ה-PH בספרייט היא 3.298 ב- 7up - 3.202 ובגרסת הדיאט שלו, 3.706.
בספרות המקצועית מתוארים מקרים רבים של אנשים שנפגעו משתיית משקאות תוססים. כך למשל תואר מקרה של אישה ששתתה ליטר סודה ביום במשך שלוש שנים, ושיניה נרקבו והתפוררו.

מחקרים נוספים הגיעו לתוצאות דומות. "במחקר שפורסם במגזין של האקדמיה הדנטאלית האמריקאית נבדקה רמת ה-PH של משקאות הספורט והאנרגיה. החוקרים הכניסו שיניים לכוסות המכילות משקאות שונים למשך 14 יום ומצאו כי בקרב השיניים שהיו במשקאות הספורט והאנרגיה היו פי 3 עד 11 נזקים לשיניים בהשוואה לקולה. החוקרים הסבירו זאת בכך שקולה מכילה חומצה כימית ואילו משקאות האנרגיה מכילים חומצות אורגניות אשר גורמות לפירוק מהיר של אמייל", מספר ד"ר ברק, "מחקר אחר שפורסם בדצמבר 2007 בעיתון של האקדמיה האמריקאית לרפואת שיניים התריע כי משקאות האנרגיה נצרכים בעיקר על ידי בני נוער וכי אצלם מראש האמייל קצת יותר חלש ופחות מסויד בהשוואה למבוגרים. משום כך הנזק לשיניים שנגרם על ידי משקאות האנרגיה החומציים יותר חמור אצלם".
מיצי הדר: חשבתם שמיצים טבעיים טובים בשביל בריאות השן שלכם? תחשבו שוב. מסתבר שדווקא משקאות העשויים מפירות הדר סחוטים מזיקים לשיניים. "מדובר במשקאות שמכילים הרבה ויטמין C שזה למעשה חומצה ציטרית, ולכן הם פוגעים בזגוגית השן", מספר ד"ר אספרנה. "במחקר שנערך באוניברסיטת פנסילבניה נבדקה השפעת המשקאות השונים על בריאות השן נמצא כי השפעתם של משקאות ציטריים הייתה החמורה ביותר. הנזק הכי חמור נגרם ממשקאות לימון, לאחר מכן בסדר יורד, על פי רמת החומציות, אשכוליות ומיץ תפוזים", מספר ד"ר אספרנה שמדגיש כי הלימונדה היא הגרועה ביותר ולא בגלל הסוכר הרב, אלא כי הלימון הוא חומצי מאוד.
הלימונדה מכילה כחמישה אחוזים חומצה ציטרית ורמת ה-PH שקיימת בלימונדה יכולה להגיע ל-2.3 PH שזה חומצי יותר ממשקאות הקולה. אם כי בניגוד לקולה, לפחות הלימונדה לא מכילה צבע כהה, שעלול לגרום לצביעת השן.
אז כמה נזק באמת נגרם? אין ספק שמשקאות חומציים פוגעים בשיניים, אבל על מנת לדעת יותר על מידת הנזק שנגרם דרושים מחקרים נוספים. "מרבית המחקרים שבוצעו בנושא הם מחקרים בתנאי מעבדה ולא בתנאי גוף", אומר ד"ר ברק, "אין כמעט חוקרים שבדקו את הנזק ממש בתוך פה של בני אדם עקב שתיית משקאות. ברוק יש בסיס שיכול לסתור במידה מסוימת את השפעות החומצה, ולכן להגן מפני נזקים".
בינתיים, רופאי השיניים קוראים לשינוי בתחום. "הגיע הזמן שבפירוט על הרכיבים התזונתיים במשקאות יתחשבו גם בבריאות השן וירשמו גם את רמת ה-PH", אומר ד"ר אספרנה, "כפי שמדינת ישראל הייתה בין החלוצות בעולם שהחליטה לחייב בחקיקה את הרשויות המקומיות להוסיף פלואור למי השתייה עקב מצב תחלואת השיניים המתקדם אצל צעירים בישראל, אני מציע כי כל יצרני המזון יחויבו לציין את רמת חומציות המשקה על הבקבוק בדומה לציון ערך קלורי. בכך תוקטן התחלואה הדנטלית המתקדמת בישראל", אומר ד"ר ברק.

"מחקרים חדשים מראים כי שימוש בחומר CPP-ACP על ידי רופאי השיניים יכול לשפר ההגנה על השיניים ואפילו להחזיר מקצת מהנזק שנגרם לשן", אומר ד"ר אספרנה, "חברות משחות השיניים גם כן הצטרפו למטרה ופיתחו מוצרים שבדרך כלל מציינים "לשיניים רגישות/סנסיטיביות". משחות מסוג זה הן עדיפות על פני משחות רגילות למטרה זו, היות ומקדם שחיקתם נמוך והם מכילים חומרים שאמורים לעזור לשן לקלוט חזרה מינרלים חיוביים".
בעיה נוספת שמעכירה את החיוך שלנו היא שתיית משקאות שצובעים את השן. "מבחינה גנטית לא כולם הם בעלי אותו אמייל בשיניים", מסביר ד"ר אספרנה, "יש אנשים עם שיניים שיותר נוטות להיצבע ויש כאלה שפחות. ככל שהמבנה המולקולרי צפוף וחלק יותר, השן פחות מועדת לצביעה".
אבל מעבר למוטיב הגנטי, יש גם השפעות חיצוניות שגורמות לשיניים להיות יותר מועדות לצביעה, למשל, סדקים בשיניים בעקבות שחיקה, חשיפה לחומצות או טראומה חיצונית.
אז מה צובע לנו את השיניים? בעצם כל המשקאות הכהים, כאשר חלקם יותר מאחרים, במיוחד בשילובים מסוימים.
תה: שמתם לב פעם מה קורה כששותים תה ולא שוטפים את הכוס אחר כך? אותם כתמים שנוצרים ולא ניתן להוריד, זה בדיוק מה שקורה גם על השיניים. התה השחור הקלאסי כמו "ארל גריי" צובע את השיניים במיוחד. "אני רואה אנשים רבים ששותים הרבה תה ונוצרות להם שיניים חומות. זה לא מזיק לבריאות השן, אבל זה בהחלט לא אסתטי", מספר ד"ר ברק.

"מבחינת השיניים השילוב של תה עם לימון הוא מזיק במיוחד, במיוחד כשלוגמים אותו לאט", אומר ד"ר אספרנה, "החומציות של הלימון גורמת לשן להיות פגיעה יותר לצביעה. ראוי לציין כי השפעת משקאות כגון תה וקפה עיקרה צביעה כהה ולא אסתטית של השיניים והשילוב של משקה חומצי ושתייה מכהה מביא לפגיעה אסתטית מהירה יותר".
יין אדום: גם יין אדום צובע מאוד את השיניים. אבל ד"ר ברק מסביר כי ליינות אדומים ולבנים יש גם תכונות חומציות ולכן בשתייה מרובה גם הם עלולים לגרום לשחיקה של האמייל בשן.
במחקר שפורסם בעיתון רפואת השיניים האוסטרלי ב-1998 דווח על אנשים שמקצועם טועמי יין, שבודקים כ-20 יינות ליום ואצלם נתגלו נזקים קשים לשיניים. אבל לא רק טועמי היין בסיכון. פגיעה בשיניים נמצאה גם אצל אנשים השותים לפחות כוס יין אחת ליום ונוהגים לגרגר את היין בפה.
קפה: קפה עלול לצבוע את השיניים, בעיקר קפה שחור ואספרסו. הנס והקפה ההפוך צובעים קצת פחות את השן בגלל החלב שהוא בסיסי. לעומת זאת, שילוב קטלני במיוחד לצבע השיניים הוא של סיגריות ואספרסו, "הסיגריות יוצרות יובש וכאשר חושפים אותן לאספרסו הנזק לשן נוצר בקלות", מסביר ד"ר אספרנה.
• שתו עם קש - כששותים משקה עם קש הנוזל בא במגע פחות ישיר עם השיניים.
• הוסיפו בסיס לחומצה - כששותים שייק פירות שמכיל הרבה חומצה ציטרית כמו פירות הדר, אפשר להשתמש בחלב במקום מים, כדי להוסיף בסיס לחומצה. לעומת זאת, שילוב של משקה ציטרי (כמו לימונדה) ומוגז יחד, הוא המסוכן ביותר לשן. חלב גם יכול לעזור בהפחתה של צביעת השיניים אם מוסיפים מעט ממנו לקפה.
• אחרי משקאות שצובעים את השיניים או אחרי שתיית משקאות מתוקים, כדאי מאוד לצחצח שיניים, על מנת להפחית את הנזק. אבל ד"ר אספרנה מסביר כי אחרי שתיית משקאות חומציים זו דווקא שגיאה לצחצח שיניים. מה שכן, אפשר לשטוף את הפה עם מים.
• ותרו על הלימון במשקה - הוספת הלימון למשקה עלולה להחמיר את הפגיעה בשן.
• בדקו על האריזה אם הוספה חומצה ציטרית למשקה - משקאות ספורט ואנרגיה, למרות שהם נותנים הרגשה בריאה, מכילים לפעמים תוספת של חומצה ציטרית, היות שהחמיצות נותנת תחושת רעננות.
• אל תשתו לאט - כמו בכל דבר, משך החשיפה של החומר משפיע על הנזק שנגרם. לכן יש להגביל את משך החשיפה לחומצה וללגום את המשקאות החומציים בשלוקים גדולים, כך גם לגבי משקאות שעלולים לצבוע את השן.
• הגבילו כמויות - ההמלצה אינה להימנע ממשקאות מסוימים, אלא לצרוך אותם בצורה מבוקרת.