גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


אין קול ויש עונה: תופעת הצרידות בקרב מורים

בעוד כשבועיים יחזרו מורי ישראל אל הכיתות, עם גרון רגוע. איך דואגים שלא לשבש את הקול? עם מעט לחישות והרבה מים

אלה הר-נוי | 16/8/2009 16:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"לקראת פתיחת שנת הלימודים, עולה בעיה המטרידה את כל המורות והמורים - צרידות, שנחשבת למחלה תעסוקתית מוכרת הנוצרת בעקבות מאמץ קולי", מתאר ד"ר יעקב שבירו. "הסיבה השכיחה ביותר לכך הוא יבלות ופוליפים על מיתרי הקול הנגרמים עקב גירוי מתמשך של המיתרים בשליש הקדמי שלהם, שהוא המקום הרגיש ביותר. נגעים אלה מונעים את סגירת המיתרים בהפקת הקול ולכן נוצרת צרידות".
 
בלי מאמץ.
בלי מאמץ. צילום: יוסי אלוני. עיבוד מחשב

"מאמץ קולי רב יכול לגרום גם לשטפי דם על המיתרים, דבר המצריך מנוחה קולית לזמן ממושך. התופעות השכיחות נוספות לאחר מאמץ קולי הן רגישות בגרון, צרידות מתגברת בסוף השיעור, יובש בגרון ואי יכולת להרים את הקול. חשוב לציין שישנם גם הרגלים ומחלות שמגבירים את הצרידות, כגון עישון והחזר ושטי (רפלוקס). במקרים אלה יש צורך הן להפסיק לעשן והן לעבור בירור לגבי ההחזר הוושטי ולהתאים טיפול תרופתי להורדת החומציות בקיבה.

"מה עושים? אני ממליץ למורות ולמורים הסובלים מצרידות או מרגישות במיתרי הקול לאחר מאמץ קולי להיבדק על ידי רופא אף-אוזן-גרון, רצוי עם התמחות בתחום מיתרי הקול. זאת כדי לאבחן את הסיבות לצרידות ולרגישות, ובהתאם לאבחון להמליץ איך להתנהג ומה לעשות כדי לא להחמיר את הבעיה. בל נשכח שאמנם צרידות אצל אנשי הוראה נגרמת בעיקר עקב ממצאים שפירים, אך לעתים הבדיקה של רופא אף-אוזן-גרון מיועדת גם לשלול ממצאים לא שפירים.

"במקרה של יבלות על מיתרי הקול בשלב ראשון מומלץ לבצע תרגילי דיבור על ידי קלינאית תקשורת, לתקופה של 6-12 שבועות. לאחר מכן, אם אין שיפור ואם לא נמצאה בעיה של החזר ושטי, יש לשקול טיפול כירורגי להסרת היבלות. במידה ומדובר בפוליפ, ציסטה, צלקת או חוסר סגירה של מיתרי הקול, הטיפול המועדף הינו כירורגי - הכל בהתאם לממדי הבעיה.

בשורה התחתונה: מבחינת התנהגות המורים, במיוחד לקראת פתיחת שנת הלימודים, חשוב להדגיש את הצורך בשתייה מרובה, גם במהלך השיעורים. מומלץ לדבר ברור ולאט עם נשימות בזמן הדיבור ולהימנע מכחכוחים. כשמורגשת צרידות קלה או שינוי בקול תוך כדי שיעור, מומלץ להפסיק בדיבור ולשתות. לאנשי הוראה מומלץ לא להרבות בדיבור שלא לצורך, ולהימנע מלחישות ושריקות. חשוב לדעת שגם מתח נפשי יכול לפגוע בהפקת הקול. לכן, לפני תחילת הלימודים יש להקפיד על מנוחה כדי להיות ערניים ורגועים בזמן השיעורים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

תוספת סיכון

כל מה שצריך לדעת על הסכנות והאתגרים הגופניים והנפשים שמחכים לכם במקום העבודה

לכל הכתבות של תוספת סיכון
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים