למה לי לאכול סטרול צמחי?
את הסטרולים הצמחיים כדאי תמיד להחזיק קרוב לפה, כי הם עוזרים להכשיל את הספיגה של הכולסטרול במעיים, וההיכרות איתם מסייעת להבין מה ההבדל בין שמן זית לקנולה. הנה הרשימה המלאה של המזונות שעשירים ברכיב המומלץ
הסטרולים מהווים רכיב במבנה הממברנה של צמחים. הם זהים לכולסטרול בבעלי החיים, אך שונים במקצת מבחינה כימית: הם בעלי קבוצהאו שתיים נוספות של מתיל או אתיל.

ברוקולי. צילום: SXC
סטרולים צמחיים במזון מתחרים עם הכולסטרול במעיים על הספיגה. בין השאר הם גורמים לירידה במסיסות של הכולסטרול, וכתוצאה מכך - רמתו בגוף יורדת.
לפי הנחיות אגודת הלב האמריקנית, סטרולים צמחיים מורידים את רמות ה-LDL, הכולסטרול "הרע" בגוף, עד ל-15 אחוז, ולכן הם מהווים אפשרות טיפולית לאנשים עם רמות גבוהות של כולסטרול, בנוסף לתזונה נכונה ולשינוי באורח החיים. האפקט הגבוה ביותר נצפה בנטילת 2 גרם סטרולים צמחיים מדי יום.
לאן נעלם הכולסטרול?
מזונות עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות (כמו שמנים צמחיים) ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים (כמו ירקות ולחם מקמח מלא), עשירים גם כן בסטרולים צמחיים. לכן, עולה ההשערה כי הירידה בכולסטרול נובעת למעשה מנוכחות הסטרולים, יותר מאשר מהרכב חומצות השומן והסיבים התזונתיים.
מחקר שפורסם ב-2008 הצביע על עלייה בהפרשת כולסטרול וירידה בספיגת כולסטרול בצריכת שמן קנולה בהשוואה לשמן זית, באנשים שעברו ניתוח
סגירת סטומה. הרכב חומצות השומן של שני השמנים הוא כמעט זהה, אך תכולת הסטרולים הצמחיים בשמן קנולה (668 מ"ג ל-100 גר') גבוהה משמעותית מזו שבשמן זית (154 מ"ג ל-100 גר').
מחקרים אפידימיולוגיים מצביעים על כך שאפילו שינוי מינורי, כמו החלפת רכיב מזון דל בסטרולים צמחיים לרכיב מזון עשיר בסטרולים צמחיים, עשוי להשפיע משמעותית על בריאות הציבור.
הנה רשימת המזונות העשירים בסטרולים צמחיים:
דגנים: לחם מקמח חיטה מלא או שיפון מלא, סובין חיטה
ירקות: ברוקולי, כרוב ניצנים, כרובית.
פירות: פסיפלורה, תאנים, תפוז, אננס.
מקורות חלבוניים: קטניות, ביצים.
שמנים: שמן תירס, שמן קנולה, שמן פשתן, שמן סומסום, שמן סויה, שמן חמניות, נבט חיטה, שקדים, זרעי פישתן, פיסטוקים, שומשום, גרעיני חמניות.
איך משפיעים על מאזן הסטרולים? אפשר להחליף את הלחם הלבן הרגיל בלחם שיפון מקמח מלא, לשנות את הממרח על הלחם מחמאה או שמן זית לממרח על בסיס שמן תירס או קנולה, לנסות לצרוך שעועית יבשה מספר פעמים בשבוע, לשנות מאגוזים ובוטנים כחטיף או כתוספת לסלט, לשקדים או פיסטוקים, להוסיף כל יום כף נבט חיטה לדגני הבוקר או היוגורט. שינויים אלה יכולים להעלות את צריכת הסטרולים הצמחיים במאות מיליגרמים ליום.
- הכתבה המלאה פורסמה באתר The Medical
על הכותבת
יעל היינמן-ברמן היא דיאטנית קלינית במרפאה הקרדיולוגית של שירותי בריאות כללית במחוז שרון-שומרון