5 העקרונות למנגל בריא (יחסית)
אי אפשר לחמוק מהעובדה שבשר שנצלה על הגריל מכיל חומרים מסרטנים. אבל השרייה, היפוך ונפנוף יקטינו את הנזק. הנה כמה המלצות בריאותיות לחגיגת "על האש" סבירה ביום העצמאות

צלייה בהגדרה אינה בריאה. צילום: SXC
תהליך הבישול בטמפרטורות גבוהות לזמן ממושך וחריכת הבשר על הגריל יוצרים חומרים הפוגעים ב- DNA בתאי גוף שונים. חומרים אלו, גם בכמויות קטנות, עלולים לגרום לתהליכים סרטניים. מחקרים רבים שפורסמו בשנים האחרונות, מצאו קשר בין חומרים אלו לבין הופעת סוגי סרטן שונים.
ד"ר ניבה שפירא, תזונאית קלינית, יועצת האגודה למלחמה בסרטן ומרצה באוניברסיטת ת"א, ואולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) ומפתחת "דיאטת הלחם", מספקות דגשים מרכזיים לחגיגות העצמאות.
- התמקדו בבשר רזה: נסו לשלב בתפריט סוגים שונים של בשר רזה, כמו חזה ושוקיים של עוף, שיפודי פרגיות או הודו. מי שאוהב בקר מומלץ שירכוש סטייקים מסינטה או מפילה. מנגד, כדאי להימנע מסוגי בשר שמנים, כמו אנטריקוט, צלעות, כבש, כבד, קבאבים, והמבורגרים. שומן של בשר שנחרך על גחלים גורם להיווצרות חומרים מסרטנים, כמו בנזופירן.
- השרו את הבשר: מחקר אמריקאי חדש שפורסם לאחרונה ב-Journal of Food and Science מצא כי השריית בשר במרינדות שונות למשך שעה הפחיתה את רמת התרכובות המסרטנות בבשר באופן משמעותי (בין 57% ל-88%).
החוקרים הסבירו כי המרינדות מכילות תבלינים ועשבי תיבול בעלי נוגדי חמצון שמסייעים להפחית את היווצרותן של התרכובות המסרטנות במהלך הצלייה ומנטרלים את ההשפעה שלהן בגוף.
- הפכו את הבשר לעתים קרובות ונפנפו – פעולות אלה יגרמו לכך שהטמפרטורה של הבשר לא תהיה גבוהה בצורה קיצונית, פעולה שנקשרה עם מניעת ההיווצרות של גורמי סרטן.
- הכינו את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו, ולא בתוך להבות של אש גלויה, המגיעה לטמפרטורה גבוהה ועלולה ליצור חומרים מסרטנים בכמות גדולה יותר. אם הבשר נחרך והפך שחור, יש להסיר חלקים אלו ולא לאכול אותם.
- הניחו גם ירקות על האש. ירקות מכילים אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) ופיטו כימיקלים, התורמים להגנה מפני היווצרות חומרים מסרטנים במהלך הצלייה, וכמובן, מועילים לגוף גם אחרי האכילה. ירקות הם גם דלי קלוריות, כך שאפשר לנשנש אותם במשך יותר משעה מבלי להגיע למכסה בעייתית.




נא להמתין לטעינת התגובות