יין אדום זה בריא?

האם המצווה היהודית לשתות ארבע כוסות יין בליל הסדר תורמת לבריאות? בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שאיתרו יתרונות לצד חסרונות בשתיית המשקה האדום. זה הזמן לעשות סדר במחקרים

דן אבן | 8/4/2009 10:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המצווה היהודית לשתות ארבע כוסות של יין בליל הסדר זוכה לתמיכה ממחקרים רבים שהתפרסמו בשנים האחרונות. אלא ששתיית יין מרובה טומנת בחובה גם נזקים רפואיים. אז מה כדאי לעשות?

על תועלות היין, ובייחוד היין האדום, הצטברו בשנים האחרונות עדויות רבות. אם נבחר להסתכל על חצי הכוס המלאה, חוקרים מדברים בשבחו של היין האדום, המכיל רכיבים נוגדי חימצון (אנטי אוקסידנטים) המכונים "פולי-פנולים", שיש בכוחם לסייע במניעת גורמי התמותה המובילים - סרטן ומחלות לב.
הרמת כוסית ראשונה.
הרמת כוסית ראשונה. צילום: אדי ישראל


מעט יותר מחקרים עסקו ביין הלבן ותיארו את התועלת שברכיבים נוגדי החימצון שהוא מכיל, אם כי במינון נמוך בהשוואה ליין האדום.

- במאמר שהתפרסם החודש, סקרו מדענים מסין אוסף של מחקרים שנעשו אודות הפוליפנולים, וגילו כי יש ביכולתם לחסום התפתחות של גידולים סרטניים בבעלי חיים או בדגימות מעבדה של תאים סרטניים ממקור אנושי. סוג מסוים של נוגדי החימצון זוהה כמעכב את פעילותו של הארומטאז, אנזים בעל תפקיד בהתפתחות סרטן השד.

- חוקרים מהטכניון פרסמו לאחרונה מאמר בכתב העת המדעי "ביופקטורס" המתחקה אחר פעולתם של נוגדי החימצון גם כנגד מחלות לב וכלי דם.

- חוקרים מהולנד תיארו בדצמבר האחרון את הפרדוקס הצרפתי, המתייחס לאריכות הימים שמציגים לעיתים תושבי צרפת הנוהגים לשתות כמויות גדולות של יין מדי יום. בשנת 1992 תוארה לראשונה התמותה הנמוכה ממחלות לב בצרפת בהשוואה למדינות צפון אירופה ובייחוד בריטניה, זאת למרות תזונה עשירה בגבינות שמנות. את האחריות להטבה הבריאותית הציבו בידי היין האדום, המכיל נוגדי חימצון שמקורם גם בקליפות הענבים וגם בנוזל המופק מהענבים עצמם. התברר כי צריכת מתונה של אלכוהול ובייחוד יין אדום מדי יום מפחיתה ב-20 עד 40 אחוז את התחלואה והתמותה ממחלות לב וכלי דם, בהשוואה להימנעות מאלכוהול.

- מאמר שפורסם בכתב העת המדעי לרפואה פנימית בשנת 2006 וסקר מחקרים שבוצעו בקרב יותר ממיליון איש, קבע כי בחישוב סטטיסטי, שתייה של 1-2 כוסיות אלכוהול ליום לנשים ושתיית 2-4 כוסיות ליום בגברים מפחיתה ב-17 אחוז את הסיכון הכללי לתמותה.

ותועלת נוספת ליין: מחקר ישראלי שנערך באוניברסיטת בן-גוריון ופורסם לפני שנתיים מצא כי יין אדום אינו מעלה את רמות הסוכר בגוף, כפי שנוטים לחשוב, אלא דווקא תורם להפחתה ברמות הסוכר בדם. חולי סוכרת שהקפידו על שתיית 150 מ"ל יין אדום מדי יום למשך שלושה חודשים אובחנו עם ירידה מבורכת של 15 אחוז ברמות הסוכר בדם בתום המחקר, וגם דיווחו על הקלה ביכולת להירדם בלילה.
הבעיות מתחילות בהגזמה

אולם לצד כל אלה, מחקרים מתריעים מפני צריכה מופרזת של יין, שעלולה לגרום לנזקים מעבר לחשיפה של הכבד לפגיעה רפואית, שמתרחשת כתוצאה משתייה של כל משקה אלכוהולי.

- יין בכמויות גבוהות דווקא עלול להאיץ את התפתחותם של גידולים סרטניים, בהם גידולים בדרכי הנשימה העליונות ומערכת העיכול.

- חוקרים בריטיים מאוניברסיטת אוקספורד קבעו בחודש מארס כי גם שתייה מתונה של אלכוהול מעלה בשכיחות נמוכה את הסיכון לחלות בסרטן בקרב נשים.

מחקר שהקיף מדגם ענק של מעל ל-1.2 מיליון נשים בגיל המעבר, העלה כי שתיית כל כוס של יין מעלה

בייחוד את הסיכון לסרטן השד, סרטן בחלל הפה וסרטן החלחולת.

- מחקר מאוסטרליה המתפרסם החודש בכתב העת המדעי "גסטרואנטרולוג'י" מצא כי שתייה ממוצעת של יין במינון של עד תשע כוסות בשבוע מפחיתה את הסיכון להתפתחות גידול סרטני בוושט בהשוואה לאלו הנמנעים מאלכוהול, אולם שתייה של כמות גבוהה יותר מעלה את הסיכון לסרטן הוושט.

מחקר שנערך באוניברסיטת הארוורד ופורסם לפני שנה מצא כי צריכת יין מעלה את לחץ הדם, והנפגעים העיקריים הם גברים: שתיה של מעל לכוס אחת בלבד ביום בגברים ומעל לארבע כוסות יין בנשים מעלה את לחץ הדם.

אז מהי השורה התחתונה? האם צריך לשתות בייסורים או בהתלהבות? "בליל הסדר, מכיוון שמדובר בארוחה גדולה, לשתיה יש תרומה לעיכול", קובעת ד"ר ניבה שפירא, תזונאית בכירה בעמותת הדיאטנים הקליניים "עתיד".

"עם זאת, לא מוכרחים לגמור את כל ארבע כוסות היין, ולנשים הייתי אולי ממליצה ללגום מכוסות קטנות יותר. אבל זו שגיאה להתייחס לבריאות רק לפי לילה חד-פעמי של הסדר.

"אנחנו התזונאים לא מפחדים מנשים ששותות יין פעם בשנה. חשובה יותר ההתנהגות התזונתית לאורך זמן. ובאופן כללי, בגלל הסיכון המוגבר לפתח סרטן בנשים ששותות יין בקביעות, מומלץ לנשים לשתות כוס יין אדום אחת ביום, ולגברים – שתי כוסות.


"בנוסף לכך, את המולקולה האדומה נוגדת החמצון של היין האדום אפשר למצוא גם בתה ירוק, קקאו כהה, מרווה ותבלינים נוספים".

באגודה למלחמה בסרטן ממליצים לשתות את היין בשיטת השילובים. "מצד אחד, חומרים נוגדי חימצון המצויים ביין יכולים לסייע בעיכוב תהליכי התפתחות סרטן, ומצד שני, שתייה מופרזת של משקאות אלכוהוליים מעלה את הסיכון לסרטן, ולכן מומלץ לשלב מיץ ענבים בין ארבעת כוסות בפסח", אומר פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, "המלצת האגודה היא לא לעבור על כמות של מנה אחת ליום, כלומר לא יותר מכוס יין של 200 מ"ל".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים