(או)מגה ויכוח: המלצות משרד הבריאות נגד תוספי אומגה 3 עוררו סערה
האם האומגה 3, שנמצאת בעיקר בדגים, באמת ראויה לכל השבחים שנותנים לה? האם הישראלים אוכלים מספיק דגים מהים, או שהם זקוקים ל"השלמות" של תוספי תזונה? משרד הבריאות עורר סערה לאחר שקבע החודש כי יעילותה של האומגה 3 אינה ברורה, ושהיא זכתה לתהילה בגלל אינטרסים מסחריים. בינתיים, אתם תחליטו
במאמר שהתפרסם בביטאון ההסתדרות הרפואית "הרפואה", ושעיקריו פורסמו במעריב, קובעים החוקרים כי "ייחוס סגולות לאומגה 3 אינו נובע בהכרח משיקולים של בריאות הציבור, אלא מקודם לעתים על ידי גורמים מסחריים, אשר ששים להציע לקהל הרחב תרופת פלא למגוון גדול של מחלות."
חוקרי משרד הבריאות - מנהלת אגף התזונה, ד"ר זיוה שטל, יחד עם אבידור גינסברג וד"ר אלכס לבנטל - טוענים כי מחקרים רבים על התועלת באומגה 3 אינם עומדים בקריטריונים המקובלים. המאמר קומם על משרד הבריאות חוקרים ומדענים ישראלים בתחום התזונה ודיאטנים וחולל סערה שממאנת לשקוט.
התועלת היחידה של אומגה ,3 לפי מאמרם של חוקרי משרד הבריאות, קשורה בהורדת רמות השומנים בדם. החוקרים קובעים כי ההשפעה החיובית של אומגה 3 על התחלואה והתמותה ממחלות לב וכלי דם איננה ברורה, ההשפעה על איזון רמות הסוכר בדם אינה מובהקת וההשפעה המגנה מפני דלקת מפרקים שגרונתית חלקית בלבד.
לטענתם, העדויות על תועלת באומגה 3 נגד מחלות דלקתיות של המעי מועטות, ההשפעה על מחלות כליה אינה ברורה עדיין, וההשפעה המגנה מפני סרטן תוארה אמנם בבעלי חיים, אך אין תמיכה נרחבת להשפעה זו בבני אדם. גם לגבי התרומה לבריאות הנפש קובעים החוקרים כי "לא ניתן בשלב זה להסיק מסקנות לגבי התועלות הקליניות של אומגה 3 כתוסף לטיפול בהפרעה פסיכיאטרית כלשהי."
לפי בדיקה שבוצעה במשרד הבריאות על סמך סקר התזונה הלאומי, שנערך בשנת,2000 קובעים החוקרים כי צריכת חומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA ו-DHA בישראל תקינה ועומדת על 0.87 אחוז מכלל הקלוריות ליום, בדומה להמלצות המועצה הלאומית למדעים בארצות הברית.
במשרד הבריאות מסיקים כי אין מקום בשלב זה להמליץ לישראלים לצרוך תוספי תזונה מסוג "אומגה ,"3 ובשורה התחתונה מומלצת רק צריכת שני דגים לפחות מדי שבוע, ובייחוד דגים שמנים, כגון הרינג, מקרל, סלמון, סרדינים או פורל, תוך הגבלת צריכת דגים בנשים הרות ותוך גיוון בסוגי הדגים בתפריט.
חוקרי תזונה ודיאטנים בישראל זעמו על רקע פרסום המאמר, ופניות רבות נעשות בימים האחרונים למשרד הבריאות בדרישה לשנות את קביעותיו. לדבריו של פרופ' עמירם רז מהמחלקה לביוכימיה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב, המבצע מחקרים אודות חומצות שומן ובהן אומגה ,3 "רוב המסקנות במאמר מבוססות על מטא-אנליזות שהן כלי סטטיסטי לסקירת מקבץ גדול של מחקרים, לעתים מאוכלוסיות שונות, כדי להסיק מסקנה בנושא מדעי לעתים שנוי במחלוקת.
"בסקנדינביה, למשל, נהוג לאכול דגים שמנים כמעט כל יום. לכן, אם לתושבים שם תינתן תוספת גרם אחד שמן דגים ליום, ספק אם זה יהיה בעל השפעה בריאותית חיובית. לעומת זאת, בארץ, מרבית האוכלוסייה אוכלת דגים לעתים רחוקות, ולכן לתוספת כזאת יכולה להיות השפעה בריאותית חיובית".
מעט סדר במושגים: חומצות השומן "אומגה" נחלקות לשתי קבוצות עיקריות - אומגה 6 ואומגה ,3 כאשר כל קבוצה מכילה חומצות קצרות וארוכות. קבוצת האומגה 6 כוללת את החומצה הקצרה לינולאית 18) פחמנים,( שנמצאת במרבית השמנים הצמחיים (כמו תירס, סויה, חמניות ושומשום) ואת החומצה הארוכה ארכידונית 20) פחמנים,( שנמצאת במוצרים מהחי בלבד.
קבוצת האומגה 3 כוללת את החומצה הקצרה אלפא-לינולאית 18) פחמנים,( שנמצאת בעיקר בשמן פשתן ובכמות קטנה גם בשמן קנולה, ואת החומצות הארוכות 20) EPA פחמנים) ו-22) DHA פחמנים,( שנמצאות בריכוזים גבוהים בדגים שמנים מהים הצפוני ובריכוז נמוך במוצרים מן החי.
לאדם הקדמון, שאכל בעיקר מזון צמחי, הייתה יכולת מוגבלת להפוך את החומצה הקצרה אומגה 3 לחומצות אומגה 3 הארוכות, אולם כיום, כשמרבית המזון שאנו אוכלים עשיר באופן קיצוני בחומצות אומגה ,6 יכולת היצירה בגוף של חומצות אומגה 3 ארוכות מהחומצה הקצרה - קטנה מאוד, ויש צורך תזונתי ובריאותי להעלות את צריכת חומצות אומגה
"צריכה עודפת של אומגה 6 יחד עם חוסר באומגה 3 מהווה גורם סיכון משמעותי לבריאותנו," מתריע פרופ' רז, "אינטרסים מסחריים קיימים במגוון רחב של שיווק מוצרי מזון, ולא תמיד הרכב המוצרים שהיצרנים מנסים לקדם תואם את ההמלצות של מדענים ואנשי תזונה. למשל, כאשר משווקים בארץ חטיפים פופולריים שמכילים כמויות גבוהות של שומן.
"לכן, השאלה החשובה, מעבר לאינטרס הכלכלי, היא אם קיימות עובדות מדעיות מוכחות, שמצדיקות שימוש בתוסף התזונתי לשם שיפור בריאות הציבור? במקרה של תוספי שמן דגים, התשובה היא בהחלט כן, במידה שלא צורכים די דגים".
בכמה מצבים הוכחה, לטענתו של פרופ' רז, יעילות תוספי שמן דגים אומגה 3 במחקרים קליניים - למשל, במניעת מחלות לב חוזרות באנשים עם נטייה למחלות לב או חולי לב שעברו התקף לב וניזונים מתזונה מערבית. בנוסף, הימצאות אומגה 3 מסוג DHA הכרחית בקרומי תאי המוח, הראייה ומערכת העצבים.
"יש צבירה הדרגתית של DHA במוח שעובר במהלך גדילתו ברחם, וכן לאחר לידתו," הוא אומר, "חשוב לנשים לקבל את הרכיב במזון כדי להעבירו לעובר, ובהמשך לתינוק בהנקה. מעבר לזה, אני בהחלט מסכים עם ההמלצה לאכול שתי מנות דגים בשבוע, אך ישראלים רבים לא אוכלים דגים בקביעות, וצריכים לקבל אומגה 3 בתוספים."
בימים אלה משתתף פרופ' רז בפיתוח של ביצי סופר אומגה ,3 המתקבלות מתרנגולות הניזונות מתערובת שמני מזון. לתרנגולת יש אפשרות להפוך אומגה 3 קצרות לארוכות, ולהכניסן הן לביצה והן לבשר העוף. "אנו מנצלים זאת כדי להגדיל את כמות האומגה 3 בביצים ובעופות," הוא מסביר, "כך יהיה ניתן להכין שניצלים וכריכי פסטרמה עשירים באומגה ,3 שיאפשרו לצרכן הישראלי לאכול את התפריט הרגיל שלו."
גם קצפם של דיאטנים יצא על משרד הבריאות. ד"ר ניבה שפירא, דיאטנית בכירה בעמותת הדיאטנים הקליניים עתיד, אומרת כי "לאומגה 3 חשיבות ברמה התזונתית, ושלילתה כתרומה תרופתית אינה אומרת שהיא לא משמעותית לבריאות. חשוב שלא להזניח את החשיבות להיבט התזונתי של אומגה ,3 במיוחד בשלבים בהם היא חשובה כל כך, כמו בגיל הרך ובתקופות היריון והנקה."
לדבריה, יש חשיבות לאומגה 3 בייחוד בארץ. "אנו צורכים הרבה אומגה ,6 המתחרה באומגה ,3 ולכן המחסור עשוי להיות אפילו גדול יותר. ההמלצה היא, כמובן, לאכול שני דגים בשבוע, אבל בארץ לא אוכלים הרבה דגים, ורוב הדגים המשווקים כאן גדלים בחוות ולא בים, ולכן מקורות האומגה 3 אצלנו מאוד נמוכים," אומרת ד"ר שפירא. בחודש פברואר דיווחה ד"ר שפירא בכתב העת המדעי לחקלאות וכימיית התזונה כי ניתן להעלות את רמות האומגה 3 בדגי אמנון הגדלים בבריכות דגים בישראל.
גורמים מסחריים מחו, כצפוי, על הפרסום של משרד הבריאות. סיגל טפר, דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית, והמנהלת המדעית של חברת "טעם טבע אלטמן," יצרנית "אלספה" המוצר המוכר בישראל כמכיל אומגה ,3 ששיווקו מלווה במסע פרסום נרחב, קבעה במכתב שהפנתה למשרד הבריאות כי "ניכר שהכותבים יוצאים מגדרם כדי להראות שאין המלצות חד-משמעיות לנטילת אומגה ,3 בה בשעה שהם מצטטים ארגונים רבים בעולם ובישראל שגיבשו המלצות לצריכת אומגה .3
"לאחר סקירת ההמלצות בעולם, מאשימים הכותבים גורמים מסחריים בכך שמציעים לקהל הרחב תרופת פלא. ניסוח מקומם זה מעורר תהיה בדבר אובייקטיביות הכותבים. להרגשתי, הדרך הקלה ביותר היא לשלוף את שפן ההיבט הכלכלי בדיון חשוב זה. האם כל הארגונים הבינלאומיים שנתנו דעתם על תוספים מונעים משיקולים מסחריים."?
דומה כי המילה האחרונה על אומגה 3 טרם נאמרה. בינתיים, במשרד הבריאות עומדים איתנים בעמדתם, ומשיבים למבקרים במלוא העוז. מאגף התזונה במשרד הבריאות נמסר בתגובה לטענות המובאות בכתבה כי "מסקנות המחברים של סקירות דומות מסויגות בהרבה ומדגישות כי ההשפעה של חומצות שומן אומגה 3 על תמותה ותחלואה ממחלות לב וכלי דם אינה ברורה.
"המאמר מתבסס על סקירות ומטא-אנליזות שהתייחסו למחקרים ממדינות רבות בעולם, וגם על אוכלוסיות שבהן צריכת הדגים אינה גבוהה. משרד הבריאות מצדד בהמלצות לצריכת דגים כחלק מהרגלי תזונה נבונה, בדומה להמלצות של רשויות בריאות רבות בעולם.
"בראייה של בריאות הציבור, ההמלצה לצרוך דגים אינה עומדת בפני עצמה, אלא כוללת המלצות נוספות כמו הגברת הצריכה של פירות וירקות והמעטה בצריכת שומן רווי ומזונות עשירים בסוכר ובמלח. לעתים, מידע רפואי מקודם על ידי בעלי אינטרסים מסחריים, למשל בפרסומות. בניגוד לכך, מטרת המאמר היא סקירת הספרות העדכנית ומבוססת העובדות. הפניות בנושא המאמר למשרד הבריאות מקבלות מענה באופן ממוקד על פי אופיין".