הבדיקה שתגלה אם אתם שמנים בריאים

סובלים מעודף שומן? בדיקת דם פשוטה שפותחה בישראל שבוחנת את רמות ההורמון "אדיפונקטין" קובעת אם מצב ההשמנה מסוכן, או שמדובר דווקא בשומן בריא שעשוי להגן על כלי הדם ולמנוע שבץ וטרשת עורקים

דן אבן | 29/3/2009 9:39 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשהשמנה הופכת למגפה עולמית, כשרוב הישראלים ‭62)‬ אחוז) סובלים מעודף משקל, ולאחר שהשומן מקושר זה זמן רב למחלות לב וכלי-דם, מחקרים חדשים חושפים דווקא אחרת. "פרדוקס ההשמנה" - כך מכונה במחקרים שנערכו בחודשים האחרונים הגילוי כי לעתים השמנה מסוימת יכולה דווקא להגן על הגוף מפני מחלות, בעיקר בקרב מבוגרים. מחקר ישראלי חדש, שנערך במרכז הרפואי "וולפסון‭,"‬ איתר בדיקת דם פשוטה של הורמון, אשר מסוגלת לאבחן אם ההשמנה מגנה על הגוף מפני מחלות או מעלה את הסיכון להם.
 
עודף משקל.
עודף משקל. צילום: Josh McGinn, BY CC

בדיקת הדם הפשוטה בוחנת את רמות ההורמון המכונה "אדיפונקטין‭,"‬ והיא מאפשרת לחזות מראש באיזו מידה אנשים שמנים נמצאים בסיכון להצטברות שומנים בכלי הדם ובסיכון לפתח חסימת עורקים שעלולה להוביל להתפתחות אירוע לבבי או שבץ מוחי.

אדיפונקטין הוא הורמון המופרש מרקמות השומן בגוף ונחשב לאחד מההורמונים המועילים לגוף. כשרמתו גבוהה, הוא מגן על הגוף מפני הצטברות שומנים בכלי הדם והתפתחות חסימות, בדומה ל"כולסטרול הטוב‭,"‬ אלא שברמות נמוכות של ההורמון ההגנה פוחתת.

במחקר הנוכחי נבדקו 47 מטופלים מ"וולפסון" הסובלים מהשמנת יתר, שסבלו מעודף משקל של כ-20 ק"ג בממוצע. לנבדקים בוצעו בדיקות לרמות ההורמון בדם, בדיקות אולטרה-סאונד של כלי הדם (צנתור וירטואלי) ובדיקת גמישות העורקים.
ההורמון קובע

התברר כי ל-45 אחוז מהם יש רמה גבוהה מעל הממוצע של ההורמון אדיפונקטין. ל-14 אחוז הייתה רמה גבוהה במיוחד, אשר מגוננת מפני הצטברות שומן בכלי הדם. לעומתם, 36 אחוז סבלו מרמה נמוכה במיוחד של ההורמון ולכן הם נמצאים בסיכון גבוה.

"ככל שרמת האדיפונקטין הייתה נמוכה יותר, כך המצב בכלי הדם היה חמור יותר, הן באבחון סתימות קיימות והן בגמישות העורקים‭,"‬ הסבירה ראש צוות החוקרים ד"ר מרינה שרגורודסקי, מנהלת המרפאה להשמנת יתר בוולפסון ומומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה.

לדבריה, "כשמאתרים אדם עם עודף משקל ורמות אדיפונקטין נמוכות, מומלץ להתייחס אליו יותר מאשר לאדם שמן רגיל, ולהקפיד לאזן את גורמי הסיכון כמו כולסטרול, סוכר ולחץ דם, למנוע עישון ולעודד פעילות גופנית‭."‬

בדיקת האדיפונקטין אינה כלולה כיום בסל הבריאות, אינה מבוצעת באופן שגרתי בבתי החולים, ועלותה עד

300 שקל. מחקרים מקבילים בעולם גילו כי רמה נמוכה של אדיפונקטין נחשבת למסוכנת גם בחולי סוכרת.

כיום אין טיפול תרופתי המאפשר להעלות את רמות האדיפונקטין, לכן הטיפול המומלץ לאנשים עם מחסור הוא הקפדה על איזון גורמי הסיכון המוכרים למחלות לב. המחקר התקבל לאחרונה לפרסום בכתב העת הבינלאומי להשמנת יתר, והוא יוצג בכנס השנתי של האיגוד האירופי ליתר לחץ דם ובכנס העולמי לטרשת עורקים בבוסטון.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים