לא כל דג זהב: בחר את דגך לחג

דג זה בדרך כלל בריא, אבל רק חלק מחברי להקת הדגים שמככבים על הצלחת הישראלית בראש השנה מכילים רווחים תזונתיים מובהקים. בטונה יש שומנים טובים, הסלמון מכיל חומצת שומן מסוג אומגה 3 וגם כולסטרול, ונסיכת הנילוס? לא משהו. כל הדגים - בפנים

מיכל שוב | 25/9/2008 16:21 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הדגים הם מקור עיקרי וראשי לחלבונים בתרבויות רבות, ולהזכירכם, החלבון הוא חומר הבניין של התא ובלעדיו אין לנו חיים, כי רוב רובו של הגוף בנוי מחלבון – שרירים, עצמות, איברים ואפילו שערות.

בארצות המזרח הרחוק, שגידול בשר בקר לצורך מאכל זר להן, בעיקר בשל חוסר בשטחי מרעה, משתמשים כמעט אך ורק בדגים כמקור לחלבונים. הדגים מהווים היום כ-16 אחוז מהחלבונים המנוצלים בתפריטים ברחבי העולם ועבור יותר ממיליארד בני אדם, זהו מקור החלבונים היחידי.
הכר את דגך

צריכת הדגים בישראל נמצאת בשנים האחרונות בעלייה, אך יחסית למדינות אחרות בעולם, נותרים אצלנו לא מעט דגים ברשת שלא מגיעים לשולחן. בישראל, הצריכה הממוצעת לנפש עומדת על 11 ק"ג דגים לשנה, באירופה צורכים 20 ק"ג לשנה בממוצע לנפש.

בארצות הים התיכון (איטליה, ספרד, יוון) הצריכה הממוצעת לנפש מגיעה ל-30-35 ק"ג לשנה, ובראש אוכלי הדגים מובילים היפנים ותושבי מזרח אסיה, שם הצריכה השנתית לנפש עומדת על 65 ק"ג, אם מביאים בחשבון פירות ים ואצות.

הדגים, אם כן, מהווים מקור לחלבון מהחי אך מכילים מעט קלוריות ומעט שומן מהחי, שהוא השומן "הרע". לאחרונה גילתה קבוצת מחקר אוסטרלית כי נבדקים שסבלו מהשמנת יתר וצרכו שמן דגים הצליחו להפחית במשקלם גם ללא דיאטת הרזיה.

דגים,

בעיקר דגי ים, עשירים באומגה 3, חומצת שומן בלתי רוויה, שהוכח מדעית כי היא קשורה להורדת רמות "הכולסטרול הרע" ולהעלאת רמות "הכולסטרול הטוב". בין המומלצים יותר שוחים: מקרל, הרינג, טונה, אנשובי, סלמון וסרדינים. בנוסף, נבדק הקשר בין חוסר באומגה 3 לבין מצבי דיכאון ובעיות קשב וריכוז בעיקר אצל ילדים.

דגים גם עשירים במינרל יוד, שמשפיע לטובה על פעילות בלוטת התירואיד, האחראית, בין השאר, על חילוף החומרים בגוף. הם מכילים גם ויטמינים מקבוצת B ובעיקר B12, בעל חשיבות לפעילותה התקינה של מערכת העצבים. דגי הים הופכים לנדירים יותר ויותר, אך כדאי לדעת שערכם התזונתי גבוה יותר מזה של דגי הבריכה, שלא נדבר על הטעם.

הנה רשימת נתונים חלקית על דגים:

פורל (טרוטה, דג שמך)

דג טורף שגדל במים מתוקים ב-12 עד 14 מעלות. נפוץ בנחלי צפון אירופה ואמריקה, משקלו כ-200 עד 400 גרם ואורכו כ-30-20 ס"מ.
 

פילה פורל על עלי גפן
פילה פורל על עלי גפן יחצ
דג פופולארי במחוזותינו (גדל בבריכות דגים בקיבוץ דן בגליל העליון). בעבר נחשב לדג רווי שומנים אבל גידולו עקב השינוי בתזונתו בבריכות הדגים פחתו אחוזי השומן. מכיל מעט חומצות שומן מסוג אומגה 3.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 132 קלוריות, 21.51 גרם חלבון, 3.4 גרם שומן, 2.2 גרם חומצות שומן לא רווי, 56 מ"ג כולסטרול.

סלמון (אלתית)

דג טורף ימי, משקלו מגיע עד 12 ק"ג ואורכו נע בין 60 ל-80 ס"מ. הסלמון נמצא בסכנת הכחדה בשל זיהומים תעשייתיים.

פילה סלמון בחמאה
פילה סלמון בחמאה יחסי ציבור
דג זה נודד מרחקים עצומים בים במטרה להגיע למקום שבו הושרץ ולרוב מדובר בנהר מים קרים ומתוקים, שם הוא גם מתרבה, אך בשנים האחרונות, בשל הזיהום בנהרות, הוא מפסיק להתרבות ולכן החלו לגדל אותו בכלובים ימיים.

הסלמון מיובא לישראל מנורבגיה ומקנדה, מכיל חומצות אומגה 3, אך גם כמות גבוהה של כולסטרול.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 182 קלוריות, 25.44 גרם חלבון, 8.13 גרם שומן, 5.95 גרם חומצות שומן לא רווי, 71 מ"ג כולסטרול, ויטמין B6 ,B12.

אמנון (מושט)

דג שחי באזורים חמים במים מתוקים, מוצאו באגמים ובנהרות של אפריקה, משקלו כ-1.5 ק"ג.

דג מושט
דג מושט אופיר ג'ובאני
בישראל משווקים כמה סוגי אמנון, ביניהם: אמנון הכנרת (אמנון הגליל) אמנון היאור ואמנון הירדן (שמקורם בבריכות ובנחלים).
האמנון אוכל הכול, ומזונו כולל דגים מתים ואצות. כיוון שדג זה אינו גדל במים קרים, אין בו חומצות שומן מסוג אומגה 3 והוא נחשב לדג שמן.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 171 קלוריות, 18 גרם חלבון, 7.3 גרם שומן.

טונה

דג שניזון מדגים טורפים אחרים, חי באוקיינוסים ובימים. דג טונה יכול להגיע למשקל 500 ק"ג ולאורך 2.5 מטרים. מדובר באחד הדגים המומלצים למאכל בשל חומצות השומן הרב הבלתי רוויות שהוא מכיל והיותו דל בכולסטרול.
 

טונה צרובה בקייג'ון עם סלט תרד, ג'עלה וקרמל ענבים
טונה צרובה בקייג'ון עם סלט תרד, ג'עלה וקרמל ענבים דניה ויינר
ערכו התזונתי נשמר גם בקופסאות שימורים לאחר תהליך המלחה ושימור במי מלח או בשמן.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 184 קלוריות, 29.91 גרם חלבון, 6.28 גרם שומן, 3.9 גרם חומצות שומן לא רווי, 49 מ"ג כולסטרול.

דניס

הדג המוביל בגידולים ימיים בישראל (גדל בכלובים ימיים בים סוף). מדובר בדג ימי טורף, שמשקלו המרבי הוא כשני ק"ג והוא נפוץ באזורים חמים ובלגונות מים רדודים. נחשב לדג שמן אך עם זאת עשיר בחלבון ובחומצות שומן בלתי רווי ובוויטמינים, כלומר עשיר מבחינה תזונתית.
 

פילה דניס
פילה דניס אמיר יגודה
ערך תזונתי ל-100 גרם: 182 קלוריות, 17 גרם חלבון, 17 גרם שומן, 5.95 גרם חומצות שומן לא רווי, 71 מ"ג כולסטרול, ויטמין B6, B12.

נסיכת הנילוס

דג טורף, משקלו מגיע עד 50 ק"ג ואורכו כ-1.5 מטרים. נסיכת הנילוס נחשב לדג שמן יחסית, אין בו חומצות רב בלתי רוויות כיוון שהוא גדל באזורים חמים, אין בו יוד כיוון שהוא דג מים מתוקים ולכן מדובר בדג ללא ערך תזונתי רב.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 187 קלוריות, 17.5 גרם חלבון, 9.4 גרם שומן.

קרפיון

הדג הפופולארי בישראל, מקורו במים מתוקים וקרים בצפון אירופה, בישראל גדל בעיקר בבריכות.

 קרפיון ממולא
קרפיון ממולא יחצ
אורכו נע בין 20 ל-60 ס"מ ומשקלו מגיע עד חמישה ק"ג. דג מלא עצמות, עשיר בכולסטרול ושומן, ללא אומגה 3, עדיף לאכלו מבושל, משום שאז הוא מכיל כחמישה אחוזי שומן.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 162 קלוריות, 22.8 גרם חלבון, 7.1 גרם שומן, 4.81 גרם חומצות שומן לא רווי, 84 מ"ג כולסטרול, ויטמין B6, 12B.

הכתבה פורסמה לראשונה במוסף תזונה נכונה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים