לא כל דג זהב: בחר את דגך לחג
דג זה בדרך כלל בריא, אבל רק חלק מחברי להקת הדגים שמככבים על הצלחת הישראלית בראש השנה מכילים רווחים תזונתיים מובהקים. בטונה יש שומנים טובים, הסלמון מכיל חומצת שומן מסוג אומגה 3 וגם כולסטרול, ונסיכת הנילוס? לא משהו. כל הדגים - בפנים
בארצות המזרח הרחוק, שגידול בשר בקר לצורך מאכל זר להן, בעיקר בשל חוסר בשטחי מרעה, משתמשים כמעט אך ורק בדגים כמקור לחלבונים. הדגים מהווים היום כ-16 אחוז מהחלבונים המנוצלים בתפריטים ברחבי העולם ועבור יותר ממיליארד בני אדם, זהו מקור החלבונים היחידי.
צריכת הדגים בישראל נמצאת בשנים האחרונות בעלייה, אך יחסית למדינות אחרות בעולם, נותרים אצלנו לא מעט דגים ברשת שלא מגיעים לשולחן. בישראל, הצריכה הממוצעת לנפש עומדת על 11 ק"ג דגים לשנה, באירופה צורכים 20 ק"ג לשנה בממוצע לנפש.
בארצות הים התיכון (איטליה, ספרד, יוון) הצריכה הממוצעת לנפש מגיעה ל-30-35 ק"ג לשנה, ובראש אוכלי הדגים מובילים היפנים ותושבי מזרח אסיה, שם הצריכה השנתית לנפש עומדת על 65 ק"ג, אם מביאים בחשבון פירות ים ואצות.
הדגים, אם כן, מהווים מקור לחלבון מהחי אך מכילים מעט קלוריות ומעט שומן מהחי, שהוא השומן "הרע". לאחרונה גילתה קבוצת מחקר אוסטרלית כי נבדקים שסבלו מהשמנת יתר וצרכו שמן דגים הצליחו להפחית במשקלם גם ללא דיאטת הרזיה.
דגים,
דגים גם עשירים במינרל יוד, שמשפיע לטובה על פעילות בלוטת התירואיד, האחראית, בין השאר, על חילוף החומרים בגוף. הם מכילים גם ויטמינים מקבוצת B ובעיקר B12, בעל חשיבות לפעילותה התקינה של מערכת העצבים. דגי הים הופכים לנדירים יותר ויותר, אך כדאי לדעת שערכם התזונתי גבוה יותר מזה של דגי הבריכה, שלא נדבר על הטעם.
הנה רשימת נתונים חלקית על דגים:
דג טורף שגדל במים מתוקים ב-12 עד 14 מעלות. נפוץ בנחלי צפון אירופה ואמריקה, משקלו כ-200 עד 400 גרם ואורכו כ-30-20 ס"מ.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 132 קלוריות, 21.51 גרם חלבון, 3.4 גרם שומן, 2.2 גרם חומצות שומן לא רווי, 56 מ"ג כולסטרול.
דג טורף ימי, משקלו מגיע עד 12 ק"ג ואורכו נע בין 60 ל-80 ס"מ. הסלמון נמצא בסכנת הכחדה בשל זיהומים תעשייתיים.

הסלמון מיובא לישראל מנורבגיה ומקנדה, מכיל חומצות אומגה 3, אך גם כמות גבוהה של כולסטרול.
ערך תזונתי ל-100 גרם: 182 קלוריות, 25.44 גרם חלבון, 8.13 גרם שומן, 5.95 גרם חומצות שומן לא רווי, 71 מ"ג כולסטרול, ויטמין B6 ,B12.
דג שחי באזורים חמים במים מתוקים, מוצאו באגמים ובנהרות של אפריקה, משקלו כ-1.5 ק"ג.

האמנון אוכל הכול, ומזונו כולל דגים מתים ואצות. כיוון שדג זה אינו גדל במים קרים, אין בו חומצות שומן מסוג אומגה 3 והוא נחשב לדג שמן.
ערך תזונתי ל-100 גרם: 171 קלוריות, 18 גרם חלבון, 7.3 גרם שומן.
דג שניזון מדגים טורפים אחרים, חי באוקיינוסים ובימים. דג טונה יכול להגיע למשקל 500 ק"ג ולאורך 2.5 מטרים. מדובר באחד הדגים המומלצים למאכל בשל חומצות השומן הרב הבלתי רוויות שהוא מכיל והיותו דל בכולסטרול.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 184 קלוריות, 29.91 גרם חלבון, 6.28 גרם שומן, 3.9 גרם חומצות שומן לא רווי, 49 מ"ג כולסטרול.
הדג המוביל בגידולים ימיים בישראל (גדל בכלובים ימיים בים סוף). מדובר בדג ימי טורף, שמשקלו המרבי הוא כשני ק"ג והוא נפוץ באזורים חמים ובלגונות מים רדודים. נחשב לדג שמן אך עם זאת עשיר בחלבון ובחומצות שומן בלתי רווי ובוויטמינים, כלומר עשיר מבחינה תזונתית.

דג טורף, משקלו מגיע עד 50 ק"ג ואורכו כ-1.5 מטרים. נסיכת הנילוס נחשב לדג שמן יחסית, אין בו חומצות רב בלתי רוויות כיוון שהוא גדל באזורים חמים, אין בו יוד כיוון שהוא דג מים מתוקים ולכן מדובר בדג ללא ערך תזונתי רב.
ערך תזונתי ל-100 גרם: 187 קלוריות, 17.5 גרם חלבון, 9.4 גרם שומן.
הדג הפופולארי בישראל, מקורו במים מתוקים וקרים בצפון אירופה, בישראל גדל בעיקר בבריכות.

ערך תזונתי ל-100 גרם: 162 קלוריות, 22.8 גרם חלבון, 7.1 גרם שומן, 4.81 גרם חומצות שומן לא רווי, 84 מ"ג כולסטרול, ויטמין B6, 12B.
הכתבה פורסמה לראשונה במוסף תזונה נכונה