חשיפה: שליש מהפירות והירקות בשוק - מזוהמים
קוקטייל של כימיקלים: בדיקת מעריב ו"אמינובלאב" לאיתור חומרי הדברה העלתה ממצאים מטרידים: ב-30% מהפירות והירקות שנרכשו בשווקים נתגלו חריגות של מאות אחוזים מהתקן, וגם חומרים שאסורים לחלוטין לשימוש. 8 כימיקלים נמצאו על אשכול ענבים אחד. הנחמה: ברשתות השיווק המצב הרבה יותר טוב
- רקע: הנזקים מאכילת חומרי הדברה
הסקר נערך עבור מעריב, על ידי מעבדת אמינולאב - אחת מהמובילות בישראל בתחום בדיקות המזון. בכל מקום נדגמו 5 פריטים: פלפל אדום, חסה, פטרוזיליה, ענבים ואפרסק. בסך-הכל נדגמו 60 פריטים- 30 בשווקים הפתוחים, ו-30 ברשתות השיווק.

הפערים שהתגלו בין שני המגזרים מובהקים: מתוך 30 הפריטים שנקנו בשווקים, ב-9 (30%) התגלו חריגות. ברשתות השיווק, לעומת זאת, התגלו רק 2 חריגות מתוך 30 פריטים (6.66%), אחת בכל רשת.
החריגות נחלקות לשני סוגים: שאריות חומרי הדברה במינון העולה על המותר בתקן, ונוכחותם של חומרי הדברה שאסורים לשימוש באותו גידול. במילים פשוטות: על-פי תוצאות המדגם, הסיכוי להיתקל בירק או בפרי המכילים שאריות חומרי הדברה במינון אסור גדול כמעט פי 5 כשעושים קניות בשוק.
גם בין השווקים השונים התגלו פערים גדולים. התוצאות הבעייתיות ביותר התקבלו בשוק רמלה ובשוק מחנה יהודה בירושלים, בשניהם התגלו חריגות ברוב הפירות והירקות שנרכשו - 60%. באשכול הענבים שנקנה בדוכן בשוק ברמלה התגלה קוקטייל של לא פחות מ-8 כימיקלים, 3 מתוכם - סיפרמתרין , למבדה סיהלותרין ובוסקאליד - בריכוזים החורגים מהתקן.
התקן מתיר שאריות של בוסקאליד בריכוז של עד ppm 2 ( חלקים למיליון). בענבים הרמלאיים ריכוז הבוסקאליד היה גבוה כמעט פי 2.5, כלומר, 4.9 ppm - חריגה של כמעט 250% מהתקן . בפטרוזיליה שנרכשה בשוק ברמלה התגלה חומר שאסור לחלוטין לשימוש - טולכלופוס מתיל, שנמצא בריכוז גבוה במיוחד- ppm 9.71. גם בשוק מחנה יהודה התגלתה כמות מדאיגה של חריגות, ואילו בקוטב השני ניצב שוק תלפיות בחיפה, עם אפס חריגות.
עשבי התבלין והחסה עוברים באופן מסורתי ריסוס כבד, ולכן לא מפתיע לגלות שהפטרוזיליה עומדת בראש טבלת החריגות: בשני שלישים מהשווקים היא הכילה חומרים שאסורים לשימוש, או שנמצאו בה שאריות בריכוז גבוה מהתקן. ברשתות השיווק מצב הפטרוזיליה טוב בהרבה - לא התגלו חריגות כלל.
אחרי הפטרוזיליה "צועדת" החסה - 25% חריגות , ולכאן מצטרפות גם רשתות השיווק, שבשתיהן חסה היתה הפריט היחיד שבו התגלו חריגות. בסניף שופרסל ביג באשקלון התגלה בחסה טולכלופוס מתיל בריכוז ppm 0.11 ( הרמה המותרת היא 0), ואילו בסניף דיזנגוף סנטר של מגה התגלה החומר האסור לשימוש נובלורון בריכוז ppm 0.09.
במקום השלישי נמצאים הענבים -
גם במגה אמנם עומדים כמעט תמיד בתקן, אבל בירקות ובפירות של הרשת נמצא ברוב המקרים מספר גדול הרבה יותר של חומרי הדברה. באשכול ענבים ממוצע שנמכר במגה אותרו שאריות של תמהיל המונה 4.33 חומרי הדברה מסוגים שונים, לעומת 3.66 בלבד באשכול ענבים של שופרסל;
הפטרוזיליה והפלפל האדום

בשורה התחתונה, מספר חומרי ההדברה שזוהו בפירות ובירקות של מגה כמעט כפול מזה שאותר בשופרסל.
דירוג הגידולים, לפי אחוזי חריגות מהתקן:
פטרוזיליה: בשווקים - 66.6%, ברשתות השיווק - 0.
חסה: בשווקים - 16.6%, ברשתות השיווק - 33.3.
ענבים: בשווקים - 33.3%, ברשתות השיווק - 0.
פלפל אדום: בשווקים - 33.3%, ברשתות השיווק - 0.
אפרסק: בשווקים - 0, ברשתות השיווק - 0.
דירוג השווקים:
רמלה ומחנה יהודה: 60% חריגות
באר שבע, שכונת התקווה והכרמל: 20% חריגות
תלפיות חיפה: 0% חריגות
תגובתשופרסל: "לפני כשנתיים הודיעה שופרסל על מהפכה צרכנית, וזאת בשיתוף פעולה עם משרד החקלאות, חברת "דרך המעבדה" ומאות חקלאים מובילים. התוכנית הנ"ל כוללת פיקוח הדוק של אגרונומים על עבודת החקלאים, משלב גידול התוצרת ועד שיווקה בחנויות הרשת. בנוסף, מבצעת שופרסל אלפי בדיקות בשנה להימצאות חומרי הדברה, בתוצרת מוכנה המיועדת לשיווק."
תגובת משרד הבריאות: "שירות המזון במשרד הבריאות עורך בדיקות לנוכחות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית טרייה הנמצאת בדרכי השיווק, ומשרד החקלאות בודק את התוצרת בשדה. בפעילות משותפת בין־משרדית, שבמסגרתה נבדקו ירקות, נמצאו שאריות של חומרי הדברה בעיקר בירקות העיליים (כגון פטרוזיליה.( דרכי הטיפול נידונו בין המשרדים."
תגובת משרד החקלאות: "פיקוח על הימצאות שאריות חומרי הדברה בירקות ובפירות מבוצע בכמה רבדים, המאפשרים למשרד לכסות את כל צינורות השיווק האפשריים שמהם מגיעה תוצרת לשווקים ולרשתות השיווק. באשר לבדיקה שנערכה בשווקים, יש 2 תוצאות, מתוך ה-9 שהוצגו כחריגות, שאינן נחשבות חריגות בשימוש בחומרי הדברה: סיפרודיניל ברמה של 0.01 וכלורפיריפוס ברמה של 0.03 נחשבות רמות נמוכות וזניחות (מתחת ל-.(0.05 חריגות אלה עלולות היו להיווצר כתוצאה מזיהומים סביבתיים המאפיינים את השווקים יותר מאשר את רשתות השיווק, ולא בגלל חריגה אמיתית בשימוש בחומרי הדברה."
תגובת הרבוע הכחול: "בניגוד לכל רשתות השיווק הגדולות, הרבוע הכחול מלווה ומעורבת בכל תהליך גידול התוצרת החקלאית הנמכרת ברשתות, משקיעה משאבים של ממש כבר משלבי הגידול הראשונים, באופן שכמות ההדברה תצטמצם - ולטובת בריאות קהל לקוחותינו."
כל הדגימות שתוצאותיהן מופיעות כאן נלקחו במהלך שבוע אחד באמצע אוגוסט, על מנת לבטל את ההשפעה האפשרית של תנאי אקלים שונים. הדוגמים רכשו ירקות ופירות ב-6 שווקים: שוק מחנה יהודה בירושלים, שוק באר שבע, שוק רמלה, שוק הכרמל בתל-אביב, השוק בשכונת התקווה בתל-אביב ושוק תלפיות בחיפה, וב-6 סניפים של רשתות שיווק: 3 של מגה (אשקלון, כרמיאל ודיזנגוף סנטר בתל-אביב) ו-3 של שופרסל (שופרסל ביג בצומת סילבר באשקלון, שופרסל דיל באזור התעשייה מעלה כמון בגליל ושופרסל שלי ברחוב ארלוזורוב בתל-אביב).
מעבדת אמינולאב מוסמכת על-ידי האיחוד האירופי, ומוכרת על-ידי משרד החקלאות לביצוע בדיקות של שאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית טרייה. המעבדה מבצעת בדיקות כאלה באופן שוטף עבור לקוחות רבים, בהם משרד הבריאות וחברת אגרקסקו, המייצאת לאירופה חלק ניכר מהתוצרת החקלאית הישראלית.