לחיי חיים בריאים יותר: בעלי מוגבלויות בחדרי הכושר
בעזרת מאמן טוב ומוטיבציה לנצח, גם אנשים בעלי מוגבלויות יכולים להתאמן אפילו בחדר כושר רגיל

תנועות לא רצוניות, רעד בשרירים וקושי בהפעלתם בפעולות פשוטות, כמו הליכה, כתיבה ודיבור, הם רק חלק מסממני המחלה שתקפו את מ', וגרמו לו להבין שאימון רגיל אינו אפקטיבי מבחינתו. "הרגליים מפסיקות להישמע לי", הוא מסביר, "אני נתקל במדרכה, מאבד תחושה ביד, ונתקל בחפצים.
הפחד הגדול ביותר מבחינתי הוא נפילה, לכן עבודה על יציבות ועל שיווי משקל היא קריטית מאוד מבחינתי. בהתחלה רציתי להתאמן בחדר כושר לבד, אבל מהר מאוד הבנתי שבעקבות המחלה הליקויים הגופניים שמהם אני סובל מצריכים התייחסות מיוחדת מבחינת האימון עצמו".
לדבריו של עודד גבעון, מאמן כושר ופיזיותרפיסט במרכז לפיזיותרפיה בצהלה, "הדגש המרכזי באימון אנשים בעלי מוגבלויות פיזיות הוא בצורך בהתייחסות ספציפית לגוף, שבעקבות הלקות פועל אחרת", הוא מסביר, "מערכת העצבים המוטורית משדרת למערכת השרירים מידע עצבי שאינו תקין, ועקב כך מתבצעת עבודה לא תקינה של מערכת שלד-שריר".
מאחר שכל מחלה יוצרת סוג אחר של ליקוי, התאמת תוכנית האימונים צריכה להיות אישית וספציפית לאותו אדם ולאותה מוגבלות. "לאנשים הסובלים
אבחנה נוספת בנושא מתייחסת לאימון נכים קטועי גפיים, הדורשים התייחסות שונה. "במצב של קטיעת איברים, איזון הגוף משתנה", מסבירה נטע נעמן-לוינהוף, מאמנת כושר המתמחה באימון אוכלוסיות מיוחדות, "לכן, יש ללמוד איך לעבוד עם האיברים התקינים באופן שווה, נכון ומאוזן, תוך מציאה מחדש של שיווי המשקל בגוף".
לרוב, קביעת מטרות האימון אינה שונה מזו של אנשים בריאים, שרוצים לרדת במשקל ולבנות שרירים, אבל הדגש אצל אנשים מוגבלים הוא בראש ובראשונה במניעת הידרדרות המצב הגופני, ובמקביל ביצוע אימון המשפר את היכולות הפיזיות המסייעות בתפקוד היומיומי.
"הצלחה בביצוע פעולות יומיומיות עושה את ההבדל בין אדם בעל מוגבלות המסוגל לתפקד עצמאית, לבין אדם הזקוק לסיוע תמידי", אומרת נעמן-לונהוף, "לפיכך, על האימון להיות פונקציונלי ולהתמקד במה שמכונה EDL, Every Day Living.
את האימונים אפשר לבצע בחדרי כושר ייעודיים, כמו מרכז הספורט לנכים של אילן ברמת גן או באחד מסניפי בית הלוחם, המספק נגישות ומכשור המותאם לכל אדם בעל מוגבלות, אלא שלמרבה הצער מיועד רק לנכי צה"ל.
למרות הנוחות שמספקים חדרי כושר אלו, חלק מהנכים מעדיפים להשתלב בחדרי הכושר הרגילים. "כבר מהתחלה היה לי ברור שאינני רוצה להיות בחברת אנשים נכים או מוגבלים", אומר מ', " אנשים מוגבלים שיקפו לי את מצבי, ולא רציתי לראות מה צופן לי העתיד. אימון עם אוכלוסייה בריאה עודד אותי מאוד ברמה הנפשית".
הצורך בתחושת הנורמליזציה המושגת באימון בחדרי כושר בסביבה של אנשים בריאים, הוא רק נדבך אחד בתהליך הנפשי שעוברים אנשים בעלי מוגבלויות. "כחלק מתהליך ההתמודדות מתעורר רצון עז בהשגת הצלחות", מסביר ליאור זך מאור, פסיכולוג ספורט ויועץ מנטלי, "רובם רוצים להוכיח לעצמם ולאחרים שלמרות המגבלה הם מצליחים להשתלב בפעילויות המאופיינות עם החברה הבריאה. אחת הדרכים להשגת תחושת הצלחה היא התמודדות עם אתגרים פיזיים, לכן עיסוק בענפי ספורט המוגדרים כאקסטרים שכיח בקרב האוכלוסייה המוגבלת.
"לפני מספר שנים אימנתי באוסטרליה בחור הסובל משיתוק מוחין עם הפרעות פיזיולוגיות, קשיים בדיבור ורעד שרירי. לאחר מספר חודשים של אימונים אישיים הוא החליט שהוא רוצה להשתלב בשיעורי הספינינג. מלבד עזרה בכיוון האופניים וסיוע בעלייה עליהם ובירידה מהם, הוא הסתדר בעצמו ולא נזקק לעזרתי. תחושת האושר שהציפה אותו כשהצליח לסיים מרתון ספינינג בן ארבע שעות, כשסביבו פורשים אנשים בריאים, גרמה לו תחושת ניצחון, עלייה במוטיבציה והעלאת הדימוי העצמי".
הבעיה המרכזית שמקשה על אנשים מוגבלים להשתלב בחדרי הכושר הרגילים היא היעדר נגישות למכשור בחדר כושר, והיעדר מדריכים שמתמחים בעבודה עם אוכלוסייה זו. "היום ברוב מועדוני הכושר יש מעלית המגיעה עד פתח המועדון", אומר ירון סלע, מנכ"ל רשת מועדוני הכושר "גרייט שייפ", " בסניף שלנו בכפר סבא ביצענו את ההתאמות הנדרשות, ואף בנינו מלתחה מיוחדת לנכים. למרות זאת, לא הייתי אומר שהנגישות לכל המכשירים היא אידיאלית".
גם נעמן-לוינהוף מבינה את הצורך בנגישות אופטימלית של המכשירים בחדר הכושר לבעלי מוגבלויות, אבל טוענת שאפשר להתמודד עם הקשיים גם בלעדיה. "נגישות למכשירי הכושר היא חשובה", היא אומרת, "אבל בהדרכה מקצועית של מאמן המוסמך לעבודה עם אנשים מוגבלים, ומודע לכל ההיסטוריה הרפואית של המתאמן, אפשר להתגבר על מחסור במכשיר כלשהו, ועדיין להשיג את התוצאות הרצויות בחדר הכושר. לא פעם אני מבצעת התאמות של המכשיר למטופל, כשאני מושיבה אותו על כרית כדי להגביה אותו, או כשאני חובשת את היד אל המכשיר כדי שהוא יוכל לבצע נכון את הפעילות, בלי להיות מוטרד מהעובדה שהוא לא מצליח לאחוז במכשיר לאורך זמן".