פיתוח: עכבר מעבדה עמיד להשמנה
חוקרים ביצעו מניפולציה במוחם של עכברי מעבדה שגרמה להם להישאר באותו משקל גם כשהם אוכלים שומן
המחקר נערך בבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד ובמרכז הרפואי "גבאי בית ישראל", וממצאיו פורסמו במגזין Nature Neuroscience.
המחקר שייך לתחום הפיקוח המוחי על הומואסטזה של האנרגיה – כלומר, על האיזון בין כמות האנרגיה הנצרכת לבין מהירות השריפה שלה בגוף.
המדענים מסבירים כי המחקר הנוכחי הוא בין הראשונים שהתמקדו בנוירוטרנסמיטורים (מעבירים עצביים) הנמצאים במוח, שלהם מיוחס תפקיד חשוב בשליטה ובפיקוח על הגוף. ליתר דיוק, הם התרכזו במעביר עצבי שנקרא GABA (קיצור של Gamma aminobutyric acid), חומצת אמינו המשתחררת מההיפותלמוס, מקבוצת עצבים בשם AgRP (קיצור של Aguti related protein).
החוקרים השתמשו בשתי קבוצות של עכברי מעבדה. בקבוצה הראשונה הם ביצעו מוטציה, שנטרלה את היכולת שלהם לשחרר את חומצת האמינו. הקבוצה השניה היתה קבוצת ביקורת.
בשלב הראשון הם הזינו את שתי קבוצות העכברים בתפריט רגיל. משקל הגוף של בשתי הקבוצות לא השתנה. לאחר מכן, הזינו אותם בתפריט עשיר בשומנים. התוצאות הראו כי בקרב זן העכברים שנשאו את המוטציה, העלייה במשקל היתה מזערית.
"מצאנו שאצל העכברים שבמוחם נוטרל ה-GABA התרחשה הוצאה מוגברת של אנרגיה", הסביר ד"ר קוינגצ'ון טונג, המחבר הראשי של הדוח, יחד עם מוביל המחקר, פרופ' ברדפורד לואוול. החוקרים משערים כי קבוצת נוירונים הממוקמת אף היא בהיפותלמוס ונקראת POMC, מקבל את האיתות של ה-GABA מקבות העצבים AgRP.
"אנחנו משערים שתפקיד ה-AgRP , הוא להבטיח רזרבת אנרגיה לצורך 'תחזוקת החיים'" הדגיש ד"ר טונג. "כלומר: אם לבעל חיים אין מספיק
פרופ' ג'וליו ליצ'יניו, מומחה לפסיכיאטריה ומדעי ההתנהגות מבית הספר לרפואה ע"ש מילר באוניברסיטת מיאמי, כינה את המחקר "טור דה פרנס טכנולוגי". "המחקר מדגיש את החשיבות של המעביר העצבי GABA לשם ויסות היחס בין צריכת מזון להוצאת האנרגיה על ידי הגוף. עכשיו אנחנו מבינים הרבה יותר טוב את תפקידו המאד-רלוונטי שלGABA בתופעת השמנת היתר. קודם לכן לא העריכו אותו די".