עשיר כקרח: יתרונותיו של קרטיב
בשנים האחרונות עברו רוב הקרטיבים התאמות בריאותיות, והפכו לאופציות דיאטטיות יחסית. תחליף לפרי זה עדיין לא, אבל לחטיף? בהחלט כן

מבדיקה שערכנו עולות תוצאות מפתיעות: חלק גדול מהקרטיבים (שלגונים על בסיס קרח) הנמכרים היום בשוק עברו בשנים האחרונות התאמה למגמת הבריאות הכללית, והפכו לאופציה דיאטטית טובה ולא מזיקה.
מבחינת הערך הקלורי, רוב הקרטיבים מכילים כ-80-70 קלוריות ליחידה (משקלם של רוב הארטיקים נע בין 70 ל-100 גרם, פרט לקרחונים קטנים כמו ננסים של שטראוס). בשוק גם יש היום קרטיבים דיאטטיים המכילים מעט מאוד קלוריות, כמו גלידל פרי סורבה דיאטטי (פלדמן) המכיל 19 קלוריות בלבד ליחידה. מובן
"מה שמאפיין את הקרטיבים הוא שכל הקלוריות שהם תורמים מקורן בסוכר", אומרת מריאנה אורבך, דיאטנית בכירה בשירותי בריאות כללית. "קרטיב הוא בעצם תחליף למים וסוכר. בקרטיב ממוצע יש כשלוש כפיות סוכר, אבל זה עדיין טוב יותר מרוב המשקאות הממותקים".
רובם הגדול של הקרטיבים אינם מכיל חלבונים ושומנים כלל. לכן קרטיב שעל העטיפה שלו מצוין שהוא מכיל אפס אחוז שומן (כמו למשל פרילי של נסטלה) מטעה במידת מה את הצרכן, העלול לחשוב בטעות שהקרטיב הזה דיאטטי יותר מאחרים (בעוד שדווקא פרילי, למשל, מכיל 104 קלוריות ליחידה).
בשוק קיימים היום מגוון של קרטיבים שמכילים גם כמות בלתי מבוטלת של ויטמינים שונים.
למשל, קרחון שרבט ויטמינצ'יק (של נסטלה) מכיל כשישית מהצריכה היומית המומלצת לילדים של ויטמין B3, כלומר 3.91 מ"ג, כרבע מהצריכה היומית המומלצת של חומצה פנתוטנית, הנקראת גם ויטמין B5 (או 1.45 מ"ג), כמחצית מהצריכה היומית המומלצת לילדים של ויטמין B6, כלומר 0.44 מ"ג, כמעט שליש מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין B12, כלומר 0.6 מק"ג, ופחות משליש מהצריכה היומית המומלצת של חומצה פולית, שהוא 84 מק"ג.
עם זאת, לא כדאי להתבלבל: מדובר בכל זאת במוצר מעובד שאינו יכול לשמש תחליף לאכילת פירות וירקות. סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית חולים בילינסון, מדגישה שהבעיה מתחילה כשההורים בוחרים חטיפים המכילים ויטמינים, ופוטרים את הילדים מאכילה של ירקות ופירות, בעוד שהתוספות הללו לא יכולות בשום אופן להחליף את הדבר האמיתי.
הצרכן הלא מיומן עלול לחשוש מפני חומרים שאינם מוכרים לו המצוינים בעטיפה, אבל למעשה לא מצאנו באף קרטיב רישום המעיד על קיומם של חומרים מזיקים.
גם החומרים המייצבים והמתחלבים, כגון E466 ,E410 ,E471 ו-E407 המופיעים בחלק גדול מהקרטיבים (למשל איילנד סורבה של גלידות פלדמן, בוב ספוג של נסטלה וננסים של שטראוס) בטוחים לשימוש, ולא ידועות תופעות לוואי כלשהן בהקשרם.
עם זאת, בחלק מהקרטיבים (כמו גומיגם של נסטלה, ננסים של שטראוס או קרחון דובדבן של פלדמן) מצוינים חומרי טעם וריח. אין דרך לדעת בוודאות אם מדובר בחומרים טבעיים (הדבר אינו מצוין בעטיפה), אבל יש להניח כי התשובה שלילית.
בשנים האחרונות צבעי המאכל הלא טבעיים כמעט יצאו משימוש. הרוב הגדול של הקרטיבים שקיימים היום בשוק מכילים צבעי מאכל טבעיים בלבד או אינם מכילים צבע מאכל כלל (כמו אסקימו אננס של שטראוס).
הקרטיבים מקבלים את צבעם העז מתרכובות שונות, למשל: לונגי של שטראוס מסלק אדום וכורכומין (כורכום), קרחון מנתה של פלדמן מתמצית של כלורופיל (E140) וכורכומין , ואפילו "רמזור" המרתיע מעט בגלל שלל צבעיו, מכיל צבעי מאכל טבעיים בלבד (כורכום וכלורופיל). תתפלאו לשמוע, אבל גם קרחון ה"קולה" המושמץ אינו מכיל צבע מאכל כי אם קרמל.
יש לא מעט שלגונים שמכילים מחית פרי, אבל בקרטיבים ההיצע קטן יותר. אחוזי הפרי במוצרים מגיעים עד ל-30 אחוז לפי הצהרת היצרן, אבל היתרונות הבריאותיים של הפרי אינם משמעותיים בגלל כמותו הקטנה (בפרילי למשל יש 23.4 גרם פרי, לעומת כ-150 גרם, משקלו של פרי ממוצע).
בנוסף , למרות התדמית הדיאטטית של הקרטיבים המכילים פרי, הערך הקלורי שלהם גבוה מעט יותר: בפרילי (נסטלה) 104 קלוריות ליחידה, ובאסקימו פרי תות (שטראוס) 92 קלוריות ליחידה.
"אם היינו מסתכלים על רשימת הקרטיבים לפני עשר שנים, זו לא התמונה שהיינו מקבלים", מסכמת אורבך. "אז היו הרבה מאוד קרטיבים מזיקים לבריאות, שהיום כמעט לא רואים. ברור מאוד שהיצרנים מנסים לספק את הדרישות של הקהל, שנעשה מודע יותר ויותר".
"אם מתייחסים לקרטיב כתחליף לחטיף, זו בחירה לא רעה", מוסיפה פרישמן. "אבל קרטיב לא צריך לשמש תחליף לשתייה או לפרי".