כורכום נגד סוכרת

תבלין הכורכום, שכבר ידוע כבעל השפעה חיובית על דלקות, כאבים ואפילו אלצהיימר, עשוי להפחית גם מהסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. מחקר אמריקני

יעל גלר | 26/6/2008 8:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הכורכום כבר זכה לפרסום ברפואה ההודית והקונבנציונלית בתור תבלין שמזרז החלמה מדלקת, משכך כאבים, מסייע בתהליכים של ריפוי פצע ואפילו מגן מפני אלצהיימר. אבל מחקר אמריקני חדש מעלה שהוא עשוי למנוע גם את התפתחותה של סוכרת מסוג 2. 

את המחקר ערך ד"ר דְרוּ טורטוריאלו, אֵנְדוֹקְרִינוֹלוֹג וחוקר מהמרכז לחקר הסוכרת שבאוניברסיטת קולומביה, ארצות-הברית, וממצאיו – שהוצגו בכנס השנתי של הועדה האנדוקרינית בסן-פרנסיסקו – עתידים להתפרסם בכתב-העת Endocrinology.

השפעותיו של הכורכום על המערכת המטבולית נבדקו במחקר בעזרת שתי קבוצות עכברי מעבדה: עכברים שמנים (ממין זכר) שניזונו מדיאטה עתירת-קלוריות; ועכברות שמנות, שהוּנדסו גנטית כך שמהמערכת המטבולית שלהן ייעדר ההורמון לֶפְּטִין – אותו 'הורמון ההרזיה' המעורב בויסות התיאבון וחילוף החומרים.
תבלינים
תבלינים 


שתי קבוצות העכברים נמצאו בסיכון גבוה להתפתחות סוכרת מסוג 2, ושתיהן הושווּ לקבוצת ביקורת אחת – עכברי-פרא רזים שניזונו מדיאטה דלת-קלוריות ודלת-שומן.

בשני המודלים של עכברי המעבדה בדק ד"ר טורטוריאלו את השפעתה של דיאטה עשירה בכורכום. מזונן של שתי קבוצות העכברים (השמנים והשמנות) הועשר בכמויות כורכום משמעותיות.
מוקדם מדי להפריז

המחקר העלה כי השימוש בכורכום הפחית מהסיכויים של עכברי המעבדה לחלות בסוכרת מסוג 2, חרף היותם שמנים ולמרות הדיאטה עתירת הקלוריות והשומן שניתנה להם. בנוסף, הכורכום נמצא קשור ברמות נמוכות יותר של דלקת ברקמות השומן וברקמות הכבד.

ההסבר שמציעים החוקרים לממצאיהם הוא  שה'כּוּרְכּוּמִין' (Curcumin) – החומר נוגד הדלקת ונוגד החמצון שבכורכום – גורם לירידה בתנגודת לאינסולין ומפחית מהסיכוי להיווצרות סוכרת סוג 2 על ידי ריסון התהליך הדלקתי שהופך מזורז בזמן השמנה.

לפני מספר שנים, התהליך הדלקתי שקשור בהשמנה אופיין ככזה שמעורבת בו פעילותם של תאים ממערכת החיסון המכונים 'מַאקְרוֹפַגִ'ים'. המאקרופג'ים שוכנים ברקמות שונות של הגוף, ובין היתר נמצאים גם ברקמות שומן, ומפרישים שם 'צִיטוֹקִינִים' – חלבונים קטנים שאמוּנים על התקשורת הבין-תאית במערכת החיסון.

הפרשת הציטוקינים מעודדת תהליך דלקתי ברקמות שונות, למשל בלב או בתאי-לבלב, ובמקביל מעלה את התנגודת לאינסולין בשריר ובכבד. החוקרים משערים שעל-ידי דיכוי מספר ופעילות המאקרופג'ים (בעזרת הכורכום או לחילופין בעזרת תרופה שתחקה את פעילות הכורכום), יהיה ניתן

למתן את אותו תהליך דלקתי שמעודדים המאקרופג'ים של רקמות השומן, וייתכן שכך יתאפשר למנוע חלק מהשפעותיהּ של ההשמנה. בנוסף, החוקרים מציעים את האפשרות שצריכת כורכום קשורה גם לירידה קלה במשקל הגוף ובאחוזי השומן בו.

"עדיין מוקדם לומר האם העלאת כמות הכּוּרְכּוּמִין בדיאטה (באמצעות העלאת כמות הכורכום) באנשים שמנים וחולי סוכרת מסוג 2, אכן תראה השפעה דומה לזו שנראתה במעבדה", אמר ד"ר טורטוריאלו והוסיף כי על אף שהכמות היומית של כורכום שיש לצרוך כדי להשיג את ההשפעה שהושגה היא כמות די מופרזת שאינה פרקטית כרגע, בהחלט יש מקום להניח שגם מינונים נמוכים של כורכום יכולים להוסיף לטיפולים המקובלים, כטיפול משלים טבעי ובטוח.

נכון לעכשיו, מסקנת הביניים של החוקרים היא שהכורכום, ובפרט המרכיב הנוגד-חמצון שבו (הכורכומין), יכול להשפיע לטובה על חלק מהתהליכים הדלקתיים והמטבוליים הקשורים להשמנה, ולשפר את השליטה ברמות הסוכר בדם. שילוב הכורכום בדיאטה היומית במידה שאינה מופרזת (בכמויות של פחות מ-10 גרם ליום, לכורכום אין כל השפעה טוקסית על בני-אדם) עשוי להיטיב אפוא עם המצב המטבולי ובפרט עם משק הסוכר בדם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים