מחלוקת הסויה
מחקר התזונה עדיין לא קבע האם תזונה עשירה במוצרי סויה מועילה לנשים בגיל המעבר
במחקר התזונה קיימות עדויות לכך שתזונה עשירה בפיטואסטרוגנים מועילה לתסמיני גיל המעבר, כמו גלי חום. צריכה מוגברת של פיטואסטרוגנים רווחת בתרבויות שהתזונה שלהן מבוססת על מזון מן הצומח, ובעקבות כמה מקרים עלתה ההשערה שהנשים בחברות אלה סובלות פחות מתסמיני גיל המעבר.

הפיטואסטרוגנים מצויים בראש ובראשונה בסויה ובמוצריה (טופו, חלב סויה, פולי סויה, מיסו, טמפה, תחליפי בשר ועוד), בזרעי פשתן ובדגנים מלאים, וכן במשפחת הקטניות, אספסת, תלתן אדום, ליקוריץ וירקות ממשפחת המצליבים.
השכיחות הנמוכה של סרטן בקרב תושבי אסיה העלתה את הסברה שהסויה עשויה לעזור בהפחתת הסיכון לכמה סוגי סרטן. ממחקרים שהושוותה בהם צריכת סויה בין אנשים שאובחנו כחולי סרטן ובין אנשים בריאים עלה שהסויה מקטינה את הסיכון לסרטן. מחקרי מעבדה העלו שהפיטואסטרוגנים יכולים גם לחסום את השפעות האסטרוגן בגרימת סרטן השד, או לדכא את גדילתם של תאי סרטן הערמונית בגברים.
במספר מחקרים נמצא כי רוב ההגנה שסיפקה הסויה מפני סרטן השד נבעה מצריכת סויה לפני גיל הבגרות המינית או במהלכו. בגיל זה השפיעה הסויה על אופן ההתפתחות של רקמות השד. אם נשים מתחילות לצרוך סויה מאוחר יותר בחייהן, היתרונות מוגבלים יותר. לפי שעה, ברוב
מנגד, יש חוקרים שמשערים כי תזונה עשירה בסויה עשויה להזיק לנשים הנתונות בסיכון גבוה לסרטן. במחקרים שנעשו על חיות נמצא שרמות גבוהות של סויה, בצורתה הטבעית או כתוסף מזון, יכולות לעודד שינויים בהתפתחות גידולים סרטניים, בעוד אכילה מזדמנת של סויה איננה מזיקה.
רוב החוקרים מסכימים שנשים בסיכון, בייחוד נשים בעלות היסטוריה משפחתית של סרטן השד, צריכות להימנע מסויה כתוסף מזון. בכל מקרה, ברור שנדרשים מחקרים נוספים על מנת להגדיר את השפעת מוצרי הסויה בנוגע לסיכון לחלות באוסטיאופורוזיס ובסרטן.
ארוחת בוקר: משקה חם לא ממותק. דגני בוקר מועשרים בסיבים (קראו בתוויות המזון), כף פשתן טחון + חלב סויה או חלב מועשר בסידן.
ארוחת ביניים: פרי או יוגורט או פרוסת לחם מלא + משולש גבינה מותכת או פרוסת גבינה צהובה דלת שומן.
ארוחת צהריים: טופו וירקות מוקפצים בסגנון סיני, על מצע אורז מלא או קינואה, וסלט ירקות בתיבול שמן זית (לגוון בצבעי הירקות ולא לקלוף אותם).
או: מנת דג סלמון בגריל בתוספת בטטות, נבטים וסלט ירקות עם אגוזי מלך או שקדים.
או: מנת אורז בסמטי עם עדשים, תבשיל ברוקולי או שעועית ירוקה וסלט שומר וכדומה.
ארוחת ביניים: מעדן סויה או יוגורט או פרוסת לחם מלא עם גבינת ריקוטה 5%, ירק ומשקה.
ארוחת ערב: שתי פרוסות לחם חי, סרדינים או ביצה, ירקות חתוכים וכף טחינה משומשום מלא.
נסו לאכול בזמנים קבועים ולא לאכול שעתיים לפני השינה. הקפידו על שתייה מרובה. הקדישו 40 דקות שלוש פעמים בשבוע לספורט כמו הליכה, רכיבה באופניים ואימון משקולות. תרגול כזה יעזור לכן להגביר את צפיפות העצם ולשפר את זרימת הדם.
איילת דבי היא דיאטנית קלינית M.Sc R.D, ב"מכבי שירותי בריאות" מחוז המרכז