עור ועצמות
בתכם החליטה להיות צמחונית? אל תהיו אדישים: חוקרים ודיאטנים מזהירים כי התנזרות מבשר, במיוחד בגיל הנעורים, עלולה לגרום להפרעות אכילה. מתי מדובר בצמחונות בריאה, ומתי באיבוד שליטה?
השלכותיה המיידיות של הצמחונות על הגוף הינן ברורות: הדוגלים בהימנעות מבשר, צורכים כמות קטנה בשליש של שומן רווי וכמחצית הכולסטרול מאוכלי בשר. טבעונים הנמנעים מביצים וחלב לא צורכים כולסטרול כלל, ויש גם מצב ביניים של "פסאודו-צמחונות" - אנשים שנמנעים מלאכול בשר אדום, אבל אוכלים עוף. אגב, במחקר אוסטרלי כבר הוצגה ה"פסאודו-צמחונות" כאורח חיים "צמחוני לייט", שניתן להתמיד בו לאורך זמן, ולכן הוא מועדף על חולות אנורקסיה.

סוד הקסם של הצמחונות הגיע למערב בעשרות השנים האחרונות ולימים אף כיכב כטרנד בריאותי. בשנים האחרונות חלה עלייה בשיעור הצמחונים בעולם המערבי בקרב עירונים וכפריים, בעיקר במתבגרים ובצעירים שבהם.
שמונה אחוזים וחצי מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל, מגדירים את עצמם כצמחונים או טבעונים, כך לפי סקר התזונה של משרד הבריאות. האחוז הגבוה ביותר של צמחונים וטבעונים נמדד בקרב נשים יהודיות בגילאי 35 עד 54 (כ-12.7 אחוז), והנמוך ביותר אותר אצל גברים ערביים בני 35 עד 64 (אחוז וחצי).
עוד נמצא כי 11.6 אחוז מהמתבגרות מגדירות עצמן כצמחוניות, נתון שצריך לשמש נורת אזהרה, מתברר. "כשנערה בגיל העשרה מצהירה שהיא צמחונית, אני מציעה
- האם הטענה כי צמחונים הם אנשים בריאים יותר, היא עד כדי כך מופרכת?
"הפחתת הבשר כשלעצמה, אינה ערובה לתפריט בריא. נוטים לחשוב שצמחונים הם אנשים בריאים מאוד, אבל צריך לזכור שהם לרוב שומרים על הרגלי חיים בריאים ועל משקל תקין, לא מעשנים ומבצעים פעילות גופנית, כך שלא ניתן לזקוף את בריאותם רק לזכות הרגלי האכילה".
רבים מייחסים לצמחונים גם רזון וקלילות גוף, מה שאינו בהכרח נכון: "גם צמחוני יכול לאכול תותים בשמנת וגבינות בעלות 30 אחוזי שומן", מבהירה פורז.
יותר ויותר מחקרים שנערכו לאחרונה מעידים על קשר מסוים בין צמחונות לאנורקסיה - הרעבה עצמית, וגם לבולימיה - אכילה כפייתית המלווה בהתקפי הקאות. הפרעת האכילה מופיעה לרוב לאחר שנה של צמחונות.
על פי מחקר שבוצע במרכז הרפואי "רמב"ם", 96 אחוז מהנערות הישראליות שמפתחות אנורקסיה נרווזה נמנעות מאכילת בשר אדום ו-75 אחוז נמנעות מאכילת עוף ובשר לבן - פי עשרה יותר משיעור הצמחונים בקרב המבוגרים הבריאים. "בבולימיה אנו מוצאים מגמה דומה, אם כי לא בטוטליות כזו", מדווחת ד"ר לצר, עורכת המחקר, שפרסמה אותו לאחרונה בביטאון "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית עם ד"ר אביבה אלופי מהמכון הארצי למידע בהרעלות.
כאחוז אחד מהנשים במדינות המערב מאובחנות כיום כאנורקסיות, אצל 85 אחוז מהן התפרצה המחלה בגיל ההתבגרות. הטיפול ממושך, ורק 45 אחוז מהחולות מחלימות לגמרי. נמצא שנערות דתיות נוטות פחות לפתח אובססיה לרזון.
בנוסף, במחקר שנערך בטורקיה בשנה שעברה בקרב 1,200 צעירים בני 17 עד 21, נמצא כי מתבגרים צמחוניים הם בעלי נטייה מוגברת לפתח גישות לא נורמליות לאכילה, דימוי עצמי נמוך, חרדת בחינות וחרדה חברתית, לעומת מתבגרים שאינם צמחונים.

"לקשר בין צמחונות להפרעות אכילה יש הסבר גופני", מבהירה ד"ר יעל לצר, מנהלת המרפאה להפרעות אכילה ב"רמב"ם". "בגיל ההתבגרות מובילה אי אכילת בשר למחסור באבץ, שמשמש רכיב חיוני לתהליך הצמיחה והגדילה. הפחתת כמות האבץ מובילה לעיתים לחוסר תיאבון, וכך מתפתח מעגל קסמים שמוביל להפחתת המזון ובהמשך להפרעת אכילה".
מרבית המומחים מספקים לתופעה גם הסבר נפשי: "הרעיון בבסיס אי אכילת הבשר הוא מחשבה דמונית, לפיה המשך אכילת בשר עלול לגרום להשמנה, כי הבשר הרי מורכב משומנים", מפרטת ד"ר לצר. "הימנעות מבשר מעניקה לנערות מתבגרות תחושת שליטה בגוף, שהיא סימן היכר בולט לאנורקסיה נרווזה"
עינת צוברי, מנהלת היחידה להפרעות אכילה במרפאת הנוטרים ברעננה של המרכז לבריאות הנפש "שלוותה", מקבוצת "שירותי בריאות כללית", מצביעה על נקודה נוספת: "יש תיאוריות פסיכולוגיות לפיהן אכילת בשר מצביעה על דחף לתוקפנות וקניבליזם, וחלק מבני הנוער שמפתחים הפרעות אכילה מכוונים את התנהגותם להפחתת התוקפנות והדחף המיני. מחקרים הראו שפסילת מזון גורם השמנה כמו בשר אדום הוא אחד הסממנים הבולטים של אנורקסיה, לצד שימוש בתרופות משלשלות".
הטיפול הטוב ביותר בהפרעות אכילה שנגרמות מצמחונות הוא קודם כול מניעה, ובעיקר מעקב מצד ההורה אחרי התפריט של ילדו המתבגר. "פעמים רבות ההורים תופסים את ההחלטה לפצוח באורח חיים צמחוני כגחמה של גיל ההתבגרות ומבקשים לתמוך בילד, אבל צריך לשים לב שלא מדובר במסר בעייתי ולהיות מודעים לכך שהצמחונות עלולה להידרדר לכדי הפרעת אכילה קשה", מזהירה ד"ר לצר.
"השאלה החשובה ביותר היא מה המניע של הילד להיות צמחוני. אלה שמפתחים הפרעות אכילה, מחשיבים פחות את האידיאולוגיה ואת ההתנגדות להרג חיות שנשמעת לפעמים מילדים בני שמונה, ונוטים להישען על סיבה בריאותית או אסתטית -'בקר זה לא בריא' או 'הבשר מגעיל אותי'. רק בהמשך עלולים הצידוקים לקבל גוון אידיאולוגי, כדי לכסות על רצון לשליטה בגוף".
בנוגע לטיפול בהפרעת אכילה שנגרם מצמחונות - ישנן גישות שונות, שהחדשנית שבהן היא לכפות על החולה אכילת בשר, במסגרת אשפוז. "אנחנו לא מאמינים בצמחונות תוך כדי ההליך הטיפולי, ומאפשרים בחירה בין שלוש אופציות: מנה יומית של דג, עוף או בשר בקר", אומרת ד"ר לצר. "אנחנו מחייבים לאכול בשר כי במצבים של הפרעות אכילה כמו אנורקסיה ובולימיה, הבשר הוא כמו תרופה.
"המטופלות כמובן מגיבות בכעס, אבל זו התגובה שלהן לכל פריט מזון שהן נדרשות לאכול ונתפס אצלן כמשמין, כמו פחמימות או דברי מתיקה. כשיש נחישות מצד הצוות המטפל וההורים, הנערות נרגעות ואפילו נאנחות לרווחה שמישהו לוקח אחריות על הרכב התפריט היומי שלהן".
- האם אי אפשר להסתפק בתוספי מזון או בתחליפים?
"כשמחייבים אותן לאכול בשר, אין צורך לתת להם תחליפים תזונתיים כמו חמישה אגוזים וארבעה צימוקים, שגורמים להתעסקות יתר באוכל".
במרפאות האמבולטוריות (הלא אשפוזיות, ד"א), קשה יותר לחייב מטופלים בהפרעות אכילה לדבוק בתפריט בשרי, "אבל הדיאטניות אצלנו מתעקשות על תפריט הכולל ביצים, דגים ולפחות מנת עוף אחת לכמה ימים - שניצל או פולקע עוף", מעדכנת צוברי.
ויש גם סיפורי הצלחה מעודדים: צוברי מספרת על אחת המטופלות בשנות ה-20 לחייה , עם רקע של שני אשפוזים קשים, שהחלה לאכול בשר לאחר שש שנות אנורקסיה: "בהתחלה היא טענה שהבשר מגעיל אותה ומכאיב לה בבטן. בשנה האחרונה, כחלק מתהליך ההבראה והיכרות עם גבר שהתאהבה בו, היא חזרה באופן ספונטני לאכול בשר. כיום היא כבר לא צריכה לאכול לפי שעון, והיא אפילו סיפרה לי שאכלה מיוזמתה סטייק פילה, מה שלא עשתה מאז גיל 15".
דיאטנים רבים, אם כן, לא ימהרו להמליץ לכם כיום על תפריט צמחוני. "יש צמחונים", אומרת פורז, "שנמנעים רק מבשר, אבל אוכלים דגים, ביצים ומוצרי חלב, ולפי מחקרים זהו מצב שככל הנראה טוב לבריאות, למעט הנטייה למחסור ברכיבים שניתנים להשלמה כתוספי מזון. יחד עם זאת, ההמלצה היא לשלב בתפריט מוצרי בשר. גם בדיאטה חשוב לברר מה הערך הקלורי של המוצרים, ולהתאים אותם לאורח החיים של המטופל מבלי להימנע לחלוטין ממוצר כזה או אחר.
"אני מאמינה שצריך לאכול מאוזן, מגוון, ובמינון נכון. כשמסתכלים על מבנה גוף האדם, צורת העצמות ומערכת העיכול, רואים שתוכננו לאכול בשר, לכן גוף האדם אינו מעכל סיבים צמחיים. תזונה מאוזנת צריכה לכלול הכול".