הילד הכי מוצלח שלי: על ילדים יחידים
מה לא אמרו על ילדים יחידים? לצד מחקרים המעידים שהם אינטליגנטים, שאפתנים, ובעלי כושר מנהיגות, יש אחרים המדברים על היעדר כישורים חברתיים, סף תסכול נמוך וקושי בזוגיות. סקירה מרתקת על ילדים יחידים - זן נדיר יחסית (אם כי הולך ומתרבה) בישראל המשפחתית
"לילד יחיד ולילד בכור יש הרבה מן המשותף. הבכור הוא ילד יחיד וראשון להוריו. הלמידה, כולל הטעויות כהורים, נעשות על הילד הזה,“ אומרת המטפלת המשפחתית ד“ר הדס דורון, מרצה בכירה במכללה האקדמית תל חי.
שלא כבן הבכור, שנותר יחיד באור הזרקורים לפרק זמן מסוים, הילד היחיד נשאר כזה לנצח. "עם לידת האח/ות, נכנסים פקטורים רבים בחייו של הילד הבכור ובהם תחרות, קנאה, חלוקת המשאבים ותשומת הלב של ההורים עם אחיו, שהילד היחיד אינו נחשף להם,“ מסבירה ד“ר דורון. "הילד היחיד מייצג בלעדית את דור הילדים במשפחה, כל שלב התפתחותי הוא ראשוני, ולהורים אין פרספקטיבה לגבי התנהלותם ההורית ותוצאותיה בעתיד.“
ד“ר דורון מדמה את משפחתו של הילד היחיד ל“בית מלוכה“ שבו ההורים הם ה“מלך“ וה“מלכה“ והילד הוא ה“נסיך“ .“ילד יחיד גדל כמו נסיך, הכל מגיע לו. הוא לא צריך להתאמץ כדי לקבל את ההטבות והמשאבים מהוריו. לפני שהוא מספיק להגיד מה הוא רוצה, הוא מקבל. לצד המשאבים שההורים מעתירים על ילדם, הם מפנים אליו את כל המאוויים והציפיות הגבוהות שלהם ממנו.“
מה עוד מאפיין ילד יחיד?
"מדובר בילדים מצליחנים, שמגיעים להישגים גבוהים בכל תחום בו יבחרו. הם מכוונים להצלחה, כמי שיודעים שעליהם להיענות למשאלות הוריהם ובהמשך גם לדרישות המורים, המפקדים והמנהלים.
מחקרים שנערכו לאורך השנים מלמדים כי ילדים יחידים הם בעלי אינטליגנציה גבוהה, עם יתרון קל על פני ילדים אחרים, וייתכן שהדבר קשור בהשקעה הרבה בהם.“
הסטטיסטיקאי הבריטי ד“ר ג‘ף אליס, שבחן את מיקומם המשפחתי של שחקנים וכוכבי רוק ידועים, מצא כי לילדים בכורים וגם לילדים יחידים (אם כי המניעים שלהם שונים) יש פי 3.5 סיכוי להפוך לכוכבי רוק ידועים, כמו למשל הילדים היחידים אלטון ג‘ון ואריק קלפטון.

מה בנוגע להתפתחות הרגשית?
"ילדים יחידים הם אימפולסיביים ותובעניים. במצבי חרדה, אי ודאות או תסכול, בהם לא התנסו בבית, הם מאבדים שליטה ונוטים לרגשנות ולהתפרצות. כמתבגרים הם אינם משתייכים לזן המורד. נער מתבגר מורד ובועט כדי להתבלט בעולם, אך הילד היחיד אינו זקוק לזה, מאז ומתמיד הוא היה יחיד ומיוחד, ואין לו צורך למרוד בממלכה שלו.“ איך הם מתפקדים כבני זוג?
"ילד יחיד כבן/בת זוג לוקה בחסר מיומנויות מאחר ולא התנסה באחאות (להיות אח), הנחשבת לבית הספר הראשון
הנטייה הטבעית שלהם היא להינשא לבכור/ה, בשל היותם אחראים ובעלי יכולת נתינה עוד מילדות לטובת אחיהם. עם זאת, ידוע שילדים יחידים הם הורים טובים ומשקיעים, ובדרך כלל הם הורים ליותר מילד אחד".
אלעד, ,37 בן יחיד, נשוי ואב לשלוש בנות מרעננה, נכנס לפניקה בכל פעם שמתגלע ריב בין בנותיו. "כשהבנות רבות אני מאוד נלחץ. בתהליך הייעוץ שעברתי הוסבר לי שמריבות בין אחים הן דבר נורמטיבי ואפילו חיובי. לקח לי זמן להפנים ולהבין שגם כשהבנות מתקוטטות זה לא סוף העולם.“
אכן, הקושי העיקרי של ילד יחיד הוא בפן החברתי, עד כי יש ה“מאשימים“ אותו שהוא קצת "אוטיסטי:“ "הילד היחיד מתקשה במעבר מהבית אל העולם האמיתי שבו הוא אינו בן יחיד, ובשל כך הוא עלול להתהלך בתחושה מתמדת של חוסר סיפוק ויתקשה להתמודד עם התסכול שמציף אותו,“ אומרת ד“ר דורון. "מצד שני, יש להם יכולת מנהיגותית גבוהה שאינה מתבססת על פופולריות חברתית, אלא נשענת על הישגיהם הגבוהים ואופיים המצליחני.“
אלפרד אדלר, מייסד הפסיכולוגיה האינדיבידואלית והראשון שהצביע על חשיבות סדר הלידה במשפחה, תיאר את הילד היחיד בצבעים קודרים: "מצב הילד היחיד הוא הגרוע ביותר. הוא מפונק, רגיל לתשומת לב בלעדית ורבה, הוריו מספקים את כל דרישותיו, הוא תלותי, אינו עצמאי, מתקשה בדחיית סיפוקים, ובזוגיות הוא דורש אהבה מבלי להשיב מצדו אהבה לבן/בת הזוג".
גם הפסיכולוג האוסטרי אברהם ארדן בריל משתלח בהם: "ילדים יחידים הם נטולי כישורים לקרבות החיים, הם אינם יכולים להתפתח כאנשים נורמליים ולכן עדיף לגזע האנושי שלא יהיו ילדים יחידים.“
בספרה THE ONLY CHILD מבקרת החוקרת קרולין וייט את שבעת החטאים שרובצים לפתחם של הורים לילדים יחידים: פינוק יתר, פיצוי תמידי, התייחסות לילד כאל מבוגר, תשבוחות יתר, הגנת יתר, ציפייה לפרפקציוניזם וכשל בהצבת גבולות לילד.
אבל לא כולם פסימים, למרבה המזל. הפסיכולוגית ד"ר עינת סקרה-אטר, מרצה לפסיכולוגיה במכללת לוינסקי, מאששת את דעתה הטובה על ילדים יחידים כשהיא מסתמכת על מחקר נרחב שערכו ד"ר טוני פאלבו וד"ר פוליט מאוניברסיטת טקסס, במסגרתו סקרו יותר ממאה מאמרים שבחנו היבטים התפתחותיים בקרב ילדים יחידים ובהם: הסתגלות, הישגיות, בגרות, מנהיגות, הערכה עצמית, עצמאות, אינטליגנציה וחברותיות, לעומת ילדים שיש להם אחים. "כל הביצועים החברתיים, האינטלקטואליים והקוגניטיביים שלהם דומים לאלה של ילדים עם אחים והם אף עולים עליהם ברמת האינטליגנציה, בהישגיהם וביחסיהם עם ההורים. אך חלשים מהם, רק במעט, בפן החברתי,“ קבעו.

גם להורים לא קל, במיוחד כשהם מתמודדים עם החרדה לשלומו של הילד. "הדבר עלול להגיע לכדי קיצוניות,“ אומרת יערה גונן הלפרין, מנחת קבוצות הורים ומאמנת הורים אישית. "דאגנות יתר מונעת מההורים לשחרר, לאפשר לילד לחיות כישות נפרדת ולפתח את האני העצמי. הם אוסרים על הילד לישון אצל חברים או אצל סבתא, מונעים מהם לצאת לטיולי כיתה, וחייבים להתעדכן בכל צעד שעושה הילד.“
נוסף על כך, הילד היחיד מוקף בחברים שיש להם אחים, והוא רוצה להבין "למה אין לי אח/ות.“? "הכמיהה של הילד לאח ('אמא אני רוצה אח,‘ ’אמא, מתי יהיה לך תינוקי בבטן(‘?, גורמת מצוקה להורים, במיוחד כאשר הדבר נובע מאילוץ, כמו קשיי פוריות או החלטה שנכפתה על ידי אחד מבני הזוג.
ההורה עובר תהליך אבל והשלמה, ובמקרים רבים ההורים מרגישים אשמה כלפי הילד, אבל מאחר שהם עצמם מתקשים להתמודד עם הכאב, הם נמנעים מלפתוח את הנושא עם הילד ומתעלמים משאלותיו,“ אומרת ד“ר דורון.
- קשה להסביר לילד למה אין לו אחים.
"רצוי להסביר לילד מה הסיבה, כדי שהנושא לא יהפוך לסוד. כידוע, כשאין מידע הדמיון פועל, הילד עלול לחשוב שהוא היה פנצ‘ר, שהוריו כלל לא רצו אותו, ואולי יש לאמא בעיות חמורות ומסוכנות. שיחת ההורה עם הילד צריכה להתקיים בהתאם לצרכיו ולגילו. אפשר ’לתפוס טרמפ‘ על נושא רלוונטי, לדוגמה בעת עבודה על אילן יוחסין ההורים יספרו לילד מדוע הוא ילד יחיד.
"אגב, ילדים יחידים נוטים ’לפצות‘ את עצמם בקשר עם תינוקות של אנשים אחרים, וזה מבורך. מומלץ להורים לעודד מפגשים של הילד עם חברים בני גילו על מנת להעניק לו ככל שניתן חוויה אחאית."

"עד גיל 14 לא הפריע לי שאין לי אחים. רציתי כלב יותר משרציתי אחות. הייתי מושא לקנאה של חבריי, שהיו מטופלים באחים קטנים ומעצבנים. אבל בזמן האחרון אני חולמת שיש לי אחות, ובבוקר אני מצטערת לגלות שזה היה חלום,“ אומרת נוגה, בת ,19 בת יחידה. "כששאלתי את ההורים למה אין לי אחים קיבלתי תשובות מתחמקות ושטחיות.“
"אמי ניצולת שואה, שסבלה מקושי להרות וללדת. הייתי הצ‘אנס האחרון שלה לאמהות. הרופאים טענו שאין לה סיכוי ללדת אבל היא התעקשה,“ מספרת מיכל, בת .50 "גדלתי כילדה מאוד מוגנת, בת יחידה ועוד להורים ניצולי שואה. אבי למשל ליווה אותי לבית הספר עד גיל מאוחר, ונהג להתקשר לחברותיי לברר היכן אני. אמא דווקא שלחה אותי לטיולים ולצופים, ודאגה לי בשקט.“
במה התבטא הקושי בלהיות בת יחידה?
"יצאתי לעולם בחוץ עם עור דק, ללא מרפקים.“ מיכאל טופיול, בן ,31 צלם אופנה מתל אביב, שאל הרבה פעמים את הוריו למה אין לו אחים. "אף פעם לא קיבלתי תשובה ברורה,“ הוא אומר.
"מיכאל הוא תוצר של שבע שנות טיפולי פוריות, ולאחר לידתו כפג עברתי איתו קשיים רבים. החלטתי שאני לא מוכנה יותר לעבור טיפולים והוא נשאר הבן היחיד. לפעמים צפות אצלי מחשבות חרטה, אבל זה הגורל וזה מה שיש,“ מספרת האם, קרולין טופיול.
מיכאל מספר שילדותו בחולון הייתה טובה למדי. "ההורים דאגו לי, אבל גם נתנו לי עצמאות. הייתי צריך לדווח להם לאן אני הולך ומתי אחזור, אבל מאחר והם אנשים עובדים, לאחר ארוחת צהריים אצל אחת הסבתות הייתי לבד בבית או יוצא לסיבוב בשכונה. הרגשתי לבד, לא בגלל שלא דאגו לי. זה משהו רגשי ונפשי.“
איך הסתדרת מבחינה חברתית?
"הכי התבאסתי מההתייחסות של הילדים להיותי בן יחיד, כאילו משהו לא בסדר איתי. היו לי הרבה תקלים ומריבות איתם, הם ראו בי טיפוס חלש ופגיע וזה פגע בהערכה העצמית שלי. בתקופות כאלה כעסתי על הוריי שאני לבד.“
קרולין: "ייתכן שמיכאל התמודד עם דברים שלא הייתי מודעת להם. אני מצדי דחפתי אותו להצליח, ולצערי הוא לא אהב ללמוד. הוא ידע מה הוא רוצה וגדל כילד עצמאי ולא מפונק. רק בצבא דאגתי לו נורא.“
יש ציפיות מיוחדות מהילד היחיד?
מיכאל: "הוריי עשו הכל כדי שאלמד ואצליח, הם השקיעו את כל מרצם ויכולתם לעזור לי. אני מניח שהם מצפים שאקים משפחה. גם אני מקווה שיהיה לי יותר מילד אחד. אני רוצה לגרום להוריי נחת.“
קרולין: "נכדים - בזה מיכאל מתרשל ובגדול. אמרתי לו שאני מצפה שיעשה את מה שנמנע ממני ויקים לנו שבט, כמו אריק איינשטיין, שגדל כבן יחיד והיום הוא ראש שבט גדול ומפואר.“

תופעת המשפחה החד-הורית מתרחבת בשנים האחרונות, כשלרוב מדובר באמהות יחידניות לילד יחיד. "לעתים ילד של אם יחידנית מתפקד כתחליף לבן זוג. הוא ישן במיטת האם והיא משתפת אותו בנושאים שאינם שייכים לעולם הילדים, כמו קשיים כלכליים, בני זוג ועוד,“ אומרת יערה גונן הלפרין.
נינה זוקלמן, בת ,28 בת להורים גרושים, עלתה מסן פטרבורג לארץ בגיל שמונה וגדלה עם אמה“.כבת יחידה קיבלתי המון תשומת לב, בגדים חדשים, חוגים, כל מה שרציתי,“ היא אומרת.
הגבילו אותך?
"לאמא היו פחדים. כשהלכתי לקייטנה או כשנסעתי לטיול, היא חששה שלא אסתדר ודאגה לצייד אותי בכל מה שצריך, זה גרם לי להרגיש מוגנת, אבל לא חנוקה. גם היום אני יודעת שבכל מצב אני יכולה תמיד לפנות לאמא, היא מקור הכוח שלי, שתעשה למעני הכל.“
להיות בת יחידה ולהיקלט בארץ חדשה זה קשה יותר?
"ברוסיה משפחה עם ילד אחד זו תופעה נורמטיבית. נכון שלפעמים הרגשתי בודדה ורציתי שיהיה לי אח או אחות, שיהיה עם מי לשחק ולהקל גם על חבלי הקליטה.“
לסוגיית הילד היחיד יש גם זווית סוציולוגית. אחת הדוגמאות הקיצוניות היא סין, "מעצמת הילד היחיד,“ שהתהוותה בשל החלטת ממשלה מ.1979-
במאמר שפרסמה ב“גרדיאן“ הבריטי כותבת חוקרת המשפחה קתרין בנט על תופעת "הקיסרים הקטנים,“ יצורים שמנמנים ומפונקים הגדלים לצד הורים רזים ושדופים. בנט מתארת את הילד הסיני שגדל בין ילדים יחידים כמותו, כמי שמתמודד עם סביבה קשה ותחרותית ולומד 14-12 שעות בכל יום. עם זאת, הילדים הסינים מדווחים כי הם זוכים לאהבה גדולה והשקעה אין סופית מהוריהם.
גם אם מיליארד סינים לא טועים, בישראל מעטים מסתפקים בילד אחד. "ילד יחיד הוא תופעה נדירה בחברה הישראלית המשפחתית,“ מסכמת גונן הלפרין, "והסיבות לכך מגוונות: תרבותיות, בריאותיות, כלכליות, חברתיות ומיעוטן אידיאולוגיות.“ ואולי בכל אשם בן גוריון, שקבע ב1949- כי "הגברת הילודה היא תנאי הכרחי לקיומה של ישראל ואישה יהודייה שאינה מביאה לפחות ארבעה ילדים מועלת בשליחות היהודית.“ מעלנו, ונשארנו בחיים.