גוגל מינוס: על הרשת החברתית של גוגל
4 חודשים חלפו מאז הושקה גוגל פלוס, הרשת החברתית של גוגל, והבאזז נעלם והשאיר מאחוריו בעיקר דממה. גם צוקרברג הבין שכבר אין לו ממי לפחד
היום מתפארת גוגל פלוס ב-40 מיליון משתמשים רשומים - אך מתאפיינת בעיקר בדממת אלחוט מטרידה שבולטת לעומת המתחרה הוותיקה שממשיכה להשתדרג ללא הפסקה, לגדול ולתפוס כותרות בכלי התקשורת.
בראיון שהעניק מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק, לצ'ארלי רוז טוען המנכ"ל הצעיר שגוגל "מנסה לבנות את הגרסה הקטנה שלה לפייסבוק". המילים שצוקרברג בחר בהן, מעבר לביטוי ההתנשאות האופיינית לו, לא יכלו לתאר את המצב טוב יותר.
הדרך שצוקרברג התייחס במהלך הראיון כולו לרשת החברתית של גוגל מבהירה כי רמת הכוננות של פייסבוק מפני התחרות של ענקית החיפוש כבר התפוגגה.
צוקרברג מבין שהצמיחה של גוגל פלוס הואטה משמעותית וכי בדומה לניסיונותיה הקודמים של גוגל להציב תחרות לפייסבוק, גם ניסיון זה עשוי לעלות בתוהו.
גם האמפתיה שהקהילה הטכנולוגית רחשה לגוגל פלוס פינתה את מקומה בשבועות האחרונים לטובת דברי הספד. מכון המחקר Chitika פרסם לאחרונה דוח שמודד את הפעילות בגוגל פלוס מראשית דרכה, וממנו עולה כי בחודש אוקטובר חלה ירידה תלולה במיוחד בפעילות המשתמשים. זאת אף שגוגל שילבה את הרשת החברתית שלה בשירותים נוספים שהיא מציעה, מהלך שאגב נמשך עם האינטגרציה של יוטיוב ושל הרשת החברתית בשבוע שעבר.
"ייתכן שענקית החיפוש איננה יודעת זאת עדיין, אבל ממבט מבחוץ זה כבר ברור שגוגל פלוס החלה בתהליך של גסיסה. היא תמשיך להתקיים שנה, אולי שנתיים, אבל בשלב כלשהו תאלץ גוגל לגאול אותה מייסוריה", כתב העיתונאי
מנג'ו מתאר את גוגל פלוס ככרוניקה של מחדלים מצד ענקית החיפוש, והוא העביר ביקורת על שגוגל לא כללה בתחילת הדרך פרופילים עסקיים ושלל פיצ' רים אחרים שהפכו כבר מזמן לסטנדרט בפייסבוק.
אך לא רק המשתמשים החדשים מתקשים לגלות עניין בגוגל פלוס, אלא גם מייסדיה: לארי פייג' וסרגיי ברין שהו בה בחודשי הקיץ, אך לאחרונה נטשו אותה לחלוטין - עד שבלוגרים טכנולוגיים בארה"ב החלו לפטפט מעט על הסוגיה והחזירו את נוכחותם לרשת. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל לשעבר, פרסם את הסטטוס הראשון שלו בפלוס רק ביום פטירתו של סטיב ג' ובס, 3 חודשים לאחר שהרשת החברתית הושקה.

מה קרה לגוגל פלוס? היא החלה את דרכה כהעתק בלתי שלם של המודל הקיים של פייסבוק והתקשתה למשוך אליה משתמשים שלא מצאו בה ערך מוסף ושובר שוויון. בשבוע שעבר הוסיפה גוגל את הפן העסקי שנעדר עד עתה מהרשת החברתית שלה: גוגל פלוס Pages, מעין פרופילים עסקיים שמקבילים לדפי העסקים בפייסבוק. עם זאת, גם כאן גוגל לא מציעה דבר מה ייחודי שלא קיים כבר תקופה ארוכה אצל המתחרה.
בניגוד להשקה מוצלחת של שירות דואר אלקטרוני או דפדפן, הקמתה של רשת חברתית דורשת מאגר עצום של משתמשים כבר בתחילת הדרך - שכן אם אין למשתמשים את מי לשתף, אין כל הצדקה לקיומה של הרשת.
כשמשתמשים מבינים שרמת החשיפה שהם זוכים לה בגוגל פלוס נמוכה מדי ביחס לפייסבוק, הם כנראה יעזבו אותה בתום ההתנסות הראשונית. נכון לעכשיו גוגל לא מציעה להם סיבה טובה להישאר.
מנגד, גם הניסיון של גוגל לפתוח רשת חברתית שמבוססת על מאגר משתמשים קיים - גוגל באזז שכללה את אנשי הקשר בג'ימייל - לא צלח. אז אולי הנסיבות והסיבות לכישלון של גוגל באזז היו שונות, אך התוצאה זהה: גוגל לא מצליחה להיות חברה שלנו.
גוגל, שרואה את פייסבוק חוצה את רף 800 מיליון המשתמשים, כנראה תצטרך להשלים עם העובדה שהיא כבר לא תצליח לעקוף אותה, ולשקול לשתף עמה פעולות במקום לנסות שוב להעמיד מולה מתחרה. אחרי אינספור ניסיונות ועל אף העובדה שגוגל הקדימה את פייסבוק בתחום הרשתות החברתיות עם הקמתה של Orkut בינואר 2004, ישנם רגעים שכדאי אולי לדעת גם לוותר.
פייסבוק כבר גדולה וחזקה מדי, וחלק גדול מענקיות הטכנולוגיה כמו אפל ומיקרוסופט כבר הרימו ידיים והחליטו לפנות לשיתוף פעולה עמה. אם הניסיון הנוכחי של גוגל ייכשל וגוגל פלוס לא תספק לבסוף את הסחורה, תהיה זו ככל הנראה הפעם האחרונה שענקית החיפוש תנסה את מזלה בתחום הרשתות החברתיות.