מפלס המחירים עולה: השיטפונות מעלים את מחירי הכוננים
השיטפונות בתאילנד הקפיצו את מחירי הכוננים הקשיחים והמחשבים בעולם, ובקרוב נרגיש את ההצפה גם בכיס שלנו; היבואנים מזהירים מעליות של עשרות אחוזים במחירי המחשבים וכונני הגיבוי ומעיכובים באספקה; יש מה לעשות?
אך ההשפעות של השיטפונות חורגות מעבר לתאילנד עצמה, ומיליוני אנשים חשים כעת בעליות מחירים לאחר שמאות מפעלים קטנים וגדולים נאלצו לסגור את שעריהם. המים השביתו כליל את מפעלי הרכיבים לכוננים קשיחים - פאר התעשייה התאילנדית - שמספקים כמחצית מכמות הכוננים הקשיחים בעולם.
תהליכי הייצור של הרכיבים הנחוצים להרכבת כונן קשיח (ההארד-דיסק שנמצא בכל מחשב) דורשים חדרים נקיים ולחות מינימלית, כך שלא קשה לנחש שהמפעלים לא התמודדו היטב עם עליית מפלס המים. קווי הייצור הושבתו לחלוטין, ונכון לעכשיו איש אינו יודע להעריך את הזנק שנגרם. רק לאחר שהשיטפונות יסתיימו והמים ייסוגו יהיה ניתן להתחיל את פעולות השיקום שישיבו את המפעלים לתפוקה מלאה.
לפי הערכות אופטימיות של דוברי הממשלה, יידרשו חודשיים עד 3 חודשים עד שיחל מחדש ייצור הרכיבים כסדרו. הערכות אופטימיות פחות הן חצי שנה של מחסור ברכיבים אלה בשוק.
אמנם המפעלים שמרכיבים את הכוננים מפוזרים ברחבי העולם - אך המפעלים בתאילנד הם נדבך משמעותי ביותר, וללא הרכיבים מדרום-מזרח אסיה אי אפשר לספק את הביקוש ההולך וגדל גם לכונני שרתים, לערכות גיבוי חיצוניות וליחידות NAS לרשתות המשרדיות והביתיות.
"מחירי הכוננים הקשיחים קפצו בן לילה ב-100%-140%", אומר יורם אבודרהם, סמנכ"ל השיווק והמכירות של חברת טקדטה, היבואנית של כונני חברת Western Digital - אחת החברות הגדולות בשוק הכוננים, אשר נפגעה קשות מהשטפונות. "עליית המחירים היתה מטאורית. בתחילה היה זה מחיר הכוננים הפנימיים של המחשב בנפחים המבוקשים בישראל - חצי טרה וטרה - שזינק בעשרות אחוזים. בשלב הבא ניסו כמה יצרניות המתחרות בחברת WD להגדיל את קצב הייצור שלהן במטרה לספק את הדרישה ההולכת וגדלה בעולם לכוננים קשיחים, אבל גם הן לא הצליחו לעמוד בביקוש", מסביר אבודרהם.
ואכן, אם בתחילת השנה אפשר היה לרכוש כונן קשיח שנפחו 500 גיגה-בייט מתוצרת כל של אחת מהחברות המובילות ב-300 שקל , היום משלמים עבורו יותר מ-750 שקל עם אחריות מופחתת של שנה או שנתיים במקום 3 שנים כמקובל.
במחירי הכוננים רבי-הנפח של שני טרה-בייט, העלייה חדה יותר ומחיר הכוננים למסירה בעוד חודש קפץ לכמעט פי 3 מהמחיר לפני שנה. העלייה במחיר לא פסחה על הכוננים הפופולריים לגיבוי דרך חיבור ה-USB וגם מחיריהם עומדים לקפוץ בקרוב מאוד. מחיר הדגמים הזולים והישנים עם חיבור USB 2.0 לא ישתנה, אבל המחיר של רכיבי USB 3 קפץ ב-50% והוא הולך ועולה בכל שבוע.
מה לגבי מחירי המחשבים עצמם? לדברי אבודרהם, ההשפעה בארץ לא תורגש מיד כי מרבית היבואנים מחזיקים במלאי לחודש או לחודשיים של מוצרים שנקנו במחירים הישנים. "אבל אם נקבל הזמנה לאספקת מחשבים בעוד חודשיים ניאלץ להעלות את המחירים לפי המצב בשטח".
גם דוד חמיאס מחברת אייבורי מסכים שבעתיד יהיו עליות מחירים של מגוון מוצרים. "מחירי המחשבים הניידים עלולים לעלות משום שעלות הכונן הקשיח במחשב הנייד גדולה יותר מעלות של כונן במחשב רגיל, וזמינותו חשובה. אם לא יהיו כוננים שגודלם 2.5 אינץ' המיועדים למחשבים ניידים, זה יעורר בעיה אצל היצרנות הקטנות. יצרניות המותגים הגדולים מקבלות עדיפות על פני המתחרות הקטנות, וייתכן
שכמה מהיצרניות הקטנות ייאלצו לעכב את האספקה לקונים למשך חודש או חודשיים או להעלות מחירים בצורה דרסטית", אומר חמיאס ומודה כי זמני האספקה המתוכננים עלולים להיות ממושכים ויגרמו לדחייה באספקת המחשבים ללקוחות.
"הבעיה עם הכוננים עלולה להשפיע על מחירי קונסולות המשחק פלייסטיישן ואקבוקס
עם זאת, חמיאס מרגיע ומסביר כי ההשפעות על מחירי המחשבים והכוננים לא יהיו בהכרח כה דרמטיות. "אנחנו בוחנים כל הזמן את מחירי הרכיבים ומעדכנים את מחיר המחשב הסופי בהתאם. לדעתי לא צפוי כאן משבר חריף כפי שטוענים כמה יבואנים. לכולם יש מלאי ויש עוד מפעלים בעולם חוץ מהמפעלים בתאילנד. נכון שהמחירים כרגע גבוהים, אבל עברנו עליות גם במחירי הזיכרונות - שירדו לאחרונה בגלל עודף ייצור. גם במחיר המעבדים יש ירידה עונתית, כך שבסופו של דבר השינוי במחיר הוא לא הבעיה".
אז מה כדאי לעשות כעת כדי לא לשלם מחירים מופרזים על כוננים קשיחים ועל מחשבים חדשים? האפשרות הראשונה והפשוטה ביותר היא להמתין עד שהמצב יתבהר והמחירים יירגעו. כאמור, לפי ההערכות ייתכן שתחלוף חצי שנה עד שזה יקרה - כך שהאופציה הזאת מתאימה רק למי שלא זקוק לפריטי החומרה בדחיפות.
אפשרות שנייה היא לנסות ולחפש חנויות שמוכרות כוננים חיצוניים ופנימיים משומשים במחיר מוזל. עם זאת, יש להביא בחשבון כי מחסור ברכיבי מחשב מוליד בדרך כלל שוק פרוע של מוצרים מפוקפקים ללא אחריות יצרן וגל של מוצרים משומשים. כמה ספקים בינלאומיים התמחו בהחלפת תוויות על הכוננים ויש להיזהר מקניית מוצר שאין לו אבא רשמי בארץ. בדיקה קצרה של הברקוד שעל הכונן הקשיח באתר היצרנית או היבואן תניב מידע על ההיסטוריה של הכונן, ותוכלו לברר אם הוא חדש, משומש במצב טוב או ללא אחריות.
האפשרות האחרונה היא לרכוש מחשב נייח בלי כונן, וכך להוזיל את מחירו משמעותית. מה עושים עם מחשב בלי הארדדיסק? הכונן בעל חיבור מסוג SATA שנמצא כעת במחשב הישן יכול להיות פתרון טוב: אם הוא בן 4-3 שנים הוא עדיין נמצא בשיא היכולת שלו. אפשר להרכיבו במחשב החדש - ועד שמשיגים כונן חדש במחיר שפוי הוא יכול לשמש תחליף זמני לא רע.