הביטוח הלאומי: "העלאת שכר המינימום תחלץ 75 אלף נפשות ממעגל העוני"
היוזמה של יו"ר ההסתדרות ויו"ר לשכת הארגונים הכלכליים מקבלת חיזוק מגובה במספרים. תרחיש של המוסד קובע כי העלאת שכר המינימום המתוכננת תביא לירידה של 4% בתחולת העוני ותחלץ 75 אלף נפשות ממעגל העוני, מתוכן 33 אלף ילדים. מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, אסתר דומיניסיני: "העלאת שכר המינימום - אחד הכלים המרכזיים בתוכנית כוללת למאבק בעוני"
מתרחיש שערך מינהל המחקר והתכנון במוסד לביטוח לאומי, עולה כי העלאת שכר המינימום ב-450 שקל תביא לירידה של 4% בתחולת העוני, ותחלץ 75 אלף נפשות ממעגל העוני, מתוכן כ-33 אלף ילדים.
כמו כן, מספר המשפחות העובדות שיצאו ממעגל העוני נאמד בכ-16 אלף.
על פי ממצאי הבדיקה שערך מינהל המחקר והתכנון בראשותו של ד"ר דניאל גוטליב, עולה כי במידה ושכר המינימום אכן יעלה ל-4,300 שקל בחודש, תרד תחולת העוני בישראל מרמה של 20.5% כיום ל-19.7% - ירידה של 0.8%. בקרב עניים עובדים ההשפעה צפויה להיות אף יותר גדולה, כאשר תחולת העוני תרד מ-13.4% ל12.3%, ירידה של כ-8%.
במוסד לביטוח לאומי ציינו כי תוצאות התרחיש המוצגות הן בהנחה שהעלאת שכר המינימום לא תגרום לשינוי משמעותי בתעסוקה, תוצאה שיש לה תימוכין הולכים וגדלים במדינות שונות בהן בריטניה וארצות הברית.
עם זאת, במל"ל מציינים
כי בקרב כלכלני שוק העבודה בעולם ישנם ממצאים סותרים באשר להעלאת שכר המינימום. חלקם מצדדים בעמדה לפיה עלולה להיות השפעה שלילית על התעסוקה, לעומת אחרים המעריכים כי תעסוקתם של עובדים מעוטי יכולת עשויה לגדול, רווחיות העסקים צפויה להשתפר, בפרט בענפי השירותים עתירי עובדים בשכר נמוך.
לדברי מנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני, "צעד זה יביא לשיפור ברווחתם של העובדים, תוך שמירה על רמת תעסוקה נאותה. אנו רואים בהעלאת שכר המינימום אחד הכלים המרכזיים בתוכנית כוללת למאבק בעוני, באמצעות שיפור תנאי ההעסקה בשוק העבודה".
שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג, אמר בתגובה כי: "ישנה חשיבות בהעלאה של שכר המינימום כאמצעי לצמצום הפערים הכלכליים במשק, ולצמצום הפערים בשיעורי העוני בין ישראל למדינות ה-OECD". לדבריו, בכוונתו להביא לממשלה הצעה להציב כיעד ארוך טווח את הפחתת שיעור העוני בישראל לרמה הממוצעת במדינות ה-OECD.

דומיניסיני. ''העלאת שכר המינימום - אחד הכלים המרכזיים בתוכנית כוללת למאבק בעוני''
צילום ארכיון: פלאש 90