בעקבות העלאת הריבית - המשכנתא תעלה לכם יותר
הריבית הנמוכה פיתתה רבים לקחת משכנתא צמודת פריים, אבל כעת בעקבות עלייה של רבע אחוז - ההחזרים צפויים לעלות. החשש: רבים יתקשו לעמוד בתשלומים
"הריבית על המשכנתאות - מלכודת דבש"
בורשטיין: "משכנתא צמודה לפריים עלולה להיות מלכודת"
על פי הערכות, במהלך 2008 ניתנו הלוואות בריבית משתנה הצמודה לריבית הפריים בהיקף של כ-20 מיליארד שקלים, וייקור הריבית ב-0.25 אחוזים יעלה כעת את שיעור ההחזרים החודשיים. כ-35 אחוזים מנוטלי המשכנתאות מעדיפים הלוואה הצמודה לריבית הפריים במשק - ועלייה בריבית יכולה להזניק את תשלום המשכנתא במאות שקלים בחודש.
המשמעות של כל עלייה של אחוז בריבית הפריים עבור נוטלי משכנתא צמודה לפריים היא תוספת תשלום של מאות שקלים מדי חודש. כך למשל מי שלקח משכנתא בסך 500 אלף שקל בריבית של 1.5 אחוז בשנה, צמודה לריבית הפריים ל-20 שנה, ישלם, אם הריבית תעלה באחוז, עוד 250 שקל מדי חודש; אם הריבית תחזור לשעריה מלפני שנה ותגיע ל-4 אחוזים או יותר, ייאלץ הלווה לשלם יותר מ-1,000 שקל נוספים בחודש.
מנהלי הבנקים כבר הזהירו בעבר כי הציבור מתפתה לריבית המשכנתאות הנמוכה, וכי במקרה של עלייה בריבית יתקשו רבים לעמוד בהחזרים שיתפחו.
בישיבה סגורה של הוועדה המייעצת לנגיד בנק ישראל - שהתקיימה לפני כחודש בהשתתפות מנכ"לית בנק לאומי, גליה מאור; יו"ר בנק דיסקונט, שלמה זוהר; ומנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אלי יונס - הבהיר יונס כי הריבית הנמוכה במשק מעודדת את מרבית הציבור ללוות משכנתאות הצמודות לריבית הפריים.
מנכ"ל מזרחי הזהיר מפני "מלכודת הדבש" בדמות הריבית הנמוכה, מפני שבמקביל לעלייה בריבית במשק יזנק משמעותית שיעור ההחזרים החודשיים על ההלוואות - דבר שיקשה על לקוחות רבים לעמוד בתשלומים החודשיים.
גם מנכ"ל בנק לאומי למשכנתאות, שוקי בורשטיין, הזהיר בתחילת החודש את מקבלי המשכנתאות מפני הלוואה הצמודה לריבית הפריים והמלכודת הפיננסית הכרוכה בכך.
"לקוח המקבל אשראי לרכישת דירה לתקופות ארוכות צריך להבין את הסיכונים בכל אחד ממגזרי ההצמדה. בהלוואה צמודת פריים, ששיעורה היום נמוך, הכיוון הוא עליית
עוד אמר: "מי שלוקח משכנתא צמודה לפריים צריך לבדוק מה יקרה להחזר החודשי כשהריבית תגיע לשיעורים גבוהים יותר. אנחנו מראים את זה ללקוחות ומזהירים אותם מכך".
באשר לחלופות, אמר בורשטיין: "ההמלצה שלנו היא לפזר סיכונים ולשלב בין מסלולי ההלוואות השונים".
בנק ישראל כבר ביקש מהנהלות הבנקים למשכנתאות להזהיר את הציבור מפני אפשרות ייקור הריבית, ואכן בשבועות האחרונים יותר ויותר לקוחות המשיכו לקבל משכנתאות בריבית משתנה, ועברו למסלול הצמדה למדד בריבית קבועה.
אין מניעה למעבר בין המסלולים השונים, במגבלות הבאות: פירעון משכנתא מדדית ומעבר למסלול אחר כרוך בתשלום קנס, המכונה עמלת פירעון מוקדם. פירעון משכנתא שיקלית (צמודת פריים) ניתן לבצע בצורה שוטפת וללא קנסות, וכנ"ל גם פירעון משכנתא הצמודה לדולר. לקוח החושש מהמשך עליית הריבית השיקלית, יכול לפרוע את ההלוואה ולעבור למשכנתא צמודת מדד.