הונגריה: מתפכחים מאשליות העבר

עולם במשבר: ליווייס פתחה מפעל בקישקונהלש, עיירה נידחת בהונגריה, ב-‭- 1988‬ כמה חודשים לפני נפילת החומה. העיירה הפכה לעיר משגשגת. המפעל ייסגר תוך כמה ימים, 550 עובדים יפוטרו וקישקונהלש תחזור להיות חור נידח

ג'פרי פליישמן, הונגריה | 15/4/2009 6:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמעט כל מי שמבוגר מספיק, זוכר את היום שבו לוי שטראוס ושות‭,'‬ יצרנית ג'ינס "ליווייס" המפורסמים, הגיעה העירה. השנה היתה 1988 בעוד כמה חודשים עתידה הייתה חומת ברלין ליפול. רוחות של שינוי סחפו את מזרח אירופה.

אירלנד: הנמר הקלטי חוזר פצוע לכלוב
יוון: מדינה על סף פשיטת רגל
ארה"ב: מה שקורה בווגאס נשאר בווגאס. עד המיתון
 
בודפשט, 1956. המפגינים, ממוטטים פסל של הדיקטטור הסובייטי, יוזף סטאלין
בודפשט, 1956. המפגינים, ממוטטים פסל של הדיקטטור הסובייטי, יוזף סטאלין תצלום: גטי אימג'ס

ולאסלו ורנאי, שעבד באותם ימים בחווה קולקטיבית בבעלות ממשלתית, צפה בעונג בסלילי חוטים וארגזים בצבע כחול-אינדיגו המובלים למפעל לייצור הג'ינסים, שפתח את שעריו ביער סמוך לעיר, והחל להעסיק מאות מתושבי המקום.

"זה היה נס גדול באותה תקופה‭,"‬ אומר היום ורנאי, שמאז הפך לראש העיר קישקונהלש, כשהוא נזכר כיצד הוצבו השלטים הראשונים, המצביעים על מקום המפעל. "הם הביאו לכאן מנטליות ייצור ודרך עבודה שהיו זרות למערכת הסוציאליסטית. הם לגמרי שינו אותנו‭,"‬ מודה ורנאי.

ואכן, העיר גדלה, התפתחה והפכה לסיפור הצלחה הונגרי. אבל סיפור האגדה הזה, שכבר נמשך עשרים שנה, מגיע כעת לסיומו: המפעל נמצא על סף סגירה, ו-550 מאנשי העיר המועסקים בו צפויים לאבד את משרותיהם בחודש יוני הקרוב.

בהנהלת "ליווייס" הסבירו שעקב הצניחה במכירות "האפשרות להשאיר את המפעל פתוח פשוט אינה קיימת‭."‬ תושבי העיירה מתקשים להבין שיקולים טכניים מסוג זה. "זו הפתאומיות שבהחלטה שאינה מקובלת עלינו‭,"‬ אומר ורנאי, היושב בעירייה עם חור גדול בתקציב ועם הרבה דאגות מחוץ.

"מדובר בבני אדם במפעל הזה. החיים מורכבים מכדי שאפשר יהיה סתם לסגור אותו. אולי זה לא ככה מבחינת 'ליווייס‭,'‬ אבל זו עיירה קטנה. האופי הבלתי אנושי במספרים הקרים של הקפיטליזם - זה מה שגורם לנו כאן להלם. הם מתנהגים כאילו מעולם לא היו חלק מאיתנו‭."‬
כאילו אנחנו מצורעים

רבים מתושבי הונגריה שותפים לאכזבה. כאשר נקרע מסך הברזל, כמעט בן לילה, מעל מזרח אירופה בסוף שנות ה-80, היתה הונגריה מהמדינות הקומוניסטיות הראשונות שאימצו לחיקן את ערכי הדמוקרטיה ואת עקרונות השוק החופשי המערביים.
 

הונגריה
הונגריה 
המעבר המהיר מכלכלה ריכוזית לעבר קפיטליזם יצר רף גבוה של ציפיות פוליטיות, חברתיות ובעיקר כלכליות. ואכן, כמו פולין וצ'כיה השכנות, גם הונגריה נהנתה ב-20 השנה האחרונות מצמיחה חדה ומעלייה ניכרת ברמת החיים. הכניסה לאיחוד האירופי בשנת 2004 רק העצימה אותן ציפיות וחיזקה את התחושה כאילו המדינה בדרכה ליישור קו עם יתר מדינות המערב המתועשות.

אבל אז, כאמור, בא המשבר הכלכלי שהבליט עד כמה נותרו ההונגרים מרוחקים מחברות האיחוד האירופי הוותיקות.
  
גם ביבשת אירופה שניזוקה קשות מהמשבר מצליחה הכלכלה ההונגרית להתבלט בחומרת מצבה. זה חודשים שמומחים מזהירים כי היא עשויה להיות הבאה שתקרוס (אחרי איסלנד‭,(‬ מה שבא לידי ביטוי בפגיעה קשה בדירוג האשראי שלה ובערך המטבע הצונח: בשנה האחרונה איבד המטבע הלאומי, הפורינט, יותר מ-‭25%‬ מערכו לעומת היורו.

המשמעות היא שאלפי אזרחים שלקחו משכנתאות במטבע היורו מוצאים שעליהם לשלם הרבה מכפי יכולתם. "כשהקומוניזם
הסתיים, הונגריה התפתחה מהר יותר משכנותיה. בתקופה ההיא היו לנו מכוניות חדשות ופחיות קוקה קולה. בשבילנו היה מדובר בהתפתחות משמעותית‭,"‬ מסביר אקוש שפיצר, מוכר מוצרי חשמל. "אבל אולי התפתחנו מהר מדי, בלי שהיה לנו באמת כסף לשלם על כל הדברים האלו. זו הבועה שבעצם מתפוצצת עכשיו‭."‬
   
באוקטובר העבירה קרן המטבע הבינלאומית להונגריה חבילת סיוע של 25 מיליארד דולר. אך בינתיים, נראה שגם בכך לא יהיה די כדי לבלום את המיתון. עם שחיתות ממוסדת ומערכת רווחה מסורבלת, המוציאה הרבה יותר כסף מאשר ישנו ברשותה, רק רפורמות מרחיקות לכת יוכלו להציל את המצב.

לנוכח ההידרדרות הכלכלית, הודיע בחודש שעבר ראש הממשלה פרנץ' ג'יורצ'אן על התפטרותו, בעודו מזהיר ש"מ מסך ברזל כלכלי" מסוג חדש יורד על אירופה. זה אולי נשמע דרמטי, אבל הצהרתו בהחלט משקפת כיצד התוכניות גדולות, האידיאלים והחזון שהחזיקו בהם ההונגרים בשנים האחרונות מתנגשים כעת עם המציאות הכלכלית הקשה.

המשבר הקשה ביבשת מאז השפל של שנות ה-30

בזמנים הטובים, בעתות הצמיחה הכלכלית, לא נתקלו חברות האיחוד הוותיקות בכל קושי לקבל את פניהן של המדינות הקומוניסטיות לשעבר למועדון העשירים האירופי. אבל עכשיו, המצב השתנה באופן דרסטי: האיחוד האירופי דחה באחרונה בקשה של מדינות מזרח אירופה להלוואה של 240 מיליארד דולר, אף שזהו המשבר הקשה ביותר ביבשת מאז השפל הגדול של שנות ה-30.

מאוחר יותר הוא אמנם הסכים להכפיל את קו האשראי עבור המדינות האלו ל-68 מיליארד דולר, אך המצב ברור: הן הפכו לנטל, והאיחוד מתנהג כלפיהן כבני דודים אמידים הנאלצים לסבול את בני המשפחה הלא מתורבתים מהצד השני של העיר.

"כשהקומוניסטים נפלו זה היה רגע היסטורי. זה היה הזמן להקים מבנה חדש כדי להדביק את קצב העולם המפותח. אבל הונגריה מעולם לא הקימה את המבנה הזה. זה לא מה שעשינו בשנת 1989 שפוגע בנו כעת - זה בעיקר מה שלא עשינו‭,"‬ משוכנע ג'יורג'י אקשיטי, מנהל חברת השקעות בבירה בודפשט.

"ועכשיו, השכנים שלנו אומרים לעצמם שאינם רוצים ליפול לתהום עם 'ההונגרים חסרי האחריות האלו‭."'‬ 

באחד הימים האחרונים, לאחר סיום המשמרת, הלכה לה לבדה מריאן סלאי, תופרת במפעל, לכיוון ביתה. היא, כמו מאות מחבריה, תאבד את פרנסתה בקרוב, לאחר שבליווייס יסגרו את המפעל. יש לה תואר בניהול, שבו תנסה להיעזר כדי למצוא עבודה חדשה. לא מזמן ציינו את יום האישה הבינלאומי.

בהונגריה נוהגים המעסיקים לקנות פרחים לעובדות כאות הוקרה. "קיבלתי פרחים מליווייס במשך 9 שנים. זה היה דבר קטן, מין מחווה, אבל היתה לזה משמעות‭,"‬ נזכרת סלאי. "השנה, אחרי שהם פיטרו אותנו, אפילו לא טרחו לתת לנו את זה". ‬

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים