לסלול דרך לרכבת
המשך הפיגור בפיתוח תשתית הרכבות וסלילת כבישים, יוביל את המדינה לאסון תחבורתי, בדומה למשבר המים הפוקד אותנו, אומר דוד ליפקין
פרופיל שאול מופז
מחיר הפיגור הזה למשק הישראלי יסתכם במיליארדי שקלים בשנה. דווקא עכשיו, כאשר המשק נקלע להאטה כלכלית, זה הזמן להאיץ את פיתוח רשת הרכבות כאחד ממנועי הצמיחה, ולמצוא פתרונות מימון מחוץ לתקציב הממשלה.
גם באוצר וגם במשרד התחבורה ישנם מומחים, שיוכלו לייעץ כיצד אפשר לבצע פרויקטים הקשורים בתשתיות באמצעות מימון חוץ תקציבי.
הבטחות רבות פיזרו פה בשנים האחרונות ראשי ממשלות, שרי אוצר ושרי תחבורה, שהבטיחו שלמדו את לקח ההזנחה והפיגור בקידום מערכת הרכבות בארץ. הם אף הפליגו בתוכניות פיתוח לטווח של 5 שנים ובהשקעה של יותר מ-29.5 מיליארד שקל.
בין היתר הובטחו קידום פרויקט קו הרכבת המהירה מירושלים לתל אביב, זירוז הרחבת רשת הרכבות בדרום, כדי שתכלול מסילה מאשקלון לבאר שבע, וסלילת קו רכבת לאילת.
אולם בשבועות האחרונים נמצאת רכבת ישראל בלחצים כבדים מצד אגף התקציבים באוצר, בשל החריגה בתקציב הפיתוח של הרכבת.
משמעות הדרישה לקיצוץ תקציבי היא הקפאתם של פרויקט הקו המהיר לירושלים, שעלותו מגיעה ל-6 מיליארד שקל, ושל פרויקט קו הרכבת בין אשקלון לבאר שבע - בשל חריגה של 300
מיליון שקל ובשל ההשערה כי הוא יניב תשואה לא כדאית של כ-7% בלבד.
קשה לצפות ששר התחבורה, שאול מופז, ומשרדו יצליחו לעמוד מול מכבש האוצר, הדורש עקב שיקולי תקציב להקפיא את הפרויקטים הללו. שיקולי האוצר אינם כוללים את הצורך הדחוף לפתח אלטרנטיבה תחבורתית שתקטין את העומס על הכבישים, תוריד את עקומת תאונות הדרכים ותזרז את התנועה בין הפרברים לגוש דן.
דווקא בתקופה שבה הציבור הישראלי משתמש יותר ויותר בשירותי הרכבות, היה צריך לנצל את המומנטום החיובי ולשפר את שירותי התחבורה בכל הארץ.
אחד הפתרונות האפשריים כבר הוצע בעבר, בין היתר על ידי גדעון סיטרמן, מנכ"ל משרד התחבורה: לפתח את הרכבת באמצעות מימון חוץ תקציבי בשיטת BOT או .FAI הכוונה היא לאפשר לחברות מקומיות, בשיתוף חברות בינלאומיות, לבצע את הפרויקטים הללו באמצעות מימון בינלאומי בטווח של 15-20 שנה.
בנוסף יימצאו גורמי מימון מקומיים כקרנות פנסיה וחברות ביטוח, שיהיו מוכנים להשתתף בקונסורציום כזה.
בעבר התעניינו חברות בינלאומיות, כולל יפניות וסיניות, בסלילת קו הרכבת מבאר שבע לאילת. הגיע הזמן שנושא זה ייבחן מחדש, כי זה המנוף לפיתוח הנגב בשנים הקרובות. על משרד האוצר להשתחרר מהגישה שיש לו לגבי מימון פיתוח תשתיות, כי הפיגור ברכבת ובכבישים יוביל את המדינה לאסון תחבורתי, בדומה למשבר המים הפוקד אותנו בשל הזנחה בפיתוח מתקנים להתפלת מים.