אין תחליף לרשת רכבות

תקופה של מיתון היא בהחלט הזמן המתאים לקדם מנועי צמיחה חדשים במשק. למרבה הצער, יוזמות כאלה כמעט לא יוצאות ממשרד האוצר

דוד ליפקין | 8/6/2009 7:08 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בניגוד למצופה, תקופה של מיתון היא בהחלט הזמן המתאים לקדם מנועי צמיחה חדשים במשק. למרבה הצער, יוזמות כאלה כמעט לא יוצאות ממשרד האוצר.

אבל כאשר בנימין נתניהו, ראש הממשלה, ויועצו הכלכלי אורי יוגב רוצים לרשת את המדינה במערכת רכבות מצפון ועד דרום - קמה זעקה ממשרד האוצר ונתונים נשלפים, כדי לקבוע שהיוזמה בלתי כדאית ורק תגרום ל"שפיכת כסף ציבורי" על הפרויקט, שכלל לא יחלץ את ישראל מהפקקים.
  
גישת משרד האוצר מתאפיינת במהלך השנים בחוסר תעוזה ובהזנחה מתמשכת של תחום התשתיות, והפרויקטים נבחנים מבחינת המחיר לקופת המדינה, ולא מבחינת התרומה לשיפור השירות לציבור וקיצור משך הנסיעה בין אזורי הספר למרכז הארץ.

רק אתמול היתה תזכורת למצבם החמור של כבישי המדינה. אלפי נהגים היו תקועים במשך שעות בכביש מהשפלה לירושלים בשל תאונה. פקקים אלה הם מנת חלקם הקבועה של הנהגים בכביש לירושלים.

אבל אילו היתה רכבת מהירה מתל אביב לירושלים, התנהלות יום-יומית זו, של אלפי נהגים - היתה נמנעת. אך באוצר סבורים, כי אין זה כדאי להשקיע את המיליארדים ברכבת המהירה לבירה. זאת בניגוד למדינות אחרות, כארה"ב ואירופה - המשקיעות סכומי כסף גדולים בחשמול קווי הרכבות בין הערים הגדולות לערי השדה.
  
האם מישהו העריך כמה המשק יחסוך ממעבר של אלפי נהגים לרכבת, כנגד השקעה של 50 מיליארד שקל בפיתוח רשת הרכבות במשך כמה שנים? קרוב לוודאי שעבודה כזו לא נעשתה, בעוד שבאוצר דואגים לנופף בכך שכבר עתה מסבסדים כל נוסע ברכבת ב-31 שקל בשנה.
  
הניסיון של
העשור האחרון מוכיח כי אין תחליף למערכת רכבות מודרנית הפועלת לפי לוח זמנים מדויק ומובילה אלפי נוסעים. הפתרון של האוצר, הוספת כמה קווי אוטובוסים חדישים וסלילת כבישים מהירים, לא יכול להציל את ישראל מהפקקים.

על אף התחזיות הפסימיות, הפיתוח של הרכבות בשנים האחרונות, כולל קווי הפרברים, הוכיח את עצמו ככדאי - כי היתה עלייה ניכרת במספר הנוסעים.
  
מנגד, במשך שנים מסתייגים מהרעיון של הנחת מסילת ברזל מבאר שבע לאילת. התוכנית הזו נמצאת במגירות ראשי הרכבת מאז שנות ה-‭,50‬ כאשר מנחם סבידור ז"ל כיהן כמנהל הרכבת.

ההנחה היתה שקו רכבת כזה לא רק יסייע לתיירות לנמל הדרומי, אלא אפילו יעזור לפיתוח הנגב. הפרויקט הועלה מדי פעם, אבל תמיד הוסר מסדר היום על ידי אנשי האוצר, שהציגו נתונים המטילים ספק בכדאיות של קו הרכבת הזה. זאת למרות שבעבר נמצאו גורמים בינלאומיים שהיו מוכנים לממן את הקמת קו הרכבת ואת אספקתם של קטרי הדיזל והקרונות.
  
כרגיל, ישראל אינה חלק מהמגמה העולמית של פיתוח הרכבות. השבועון טיים מדווח בגיליונו השבוע על הפיתוח המזורז של הרכבות באירופה, ההופכות לכלי התחבורה הפופולרי ביותר. מדינות אירופה משקיעות מיליארדי יורו בפיתוח רכבות מהירות, כאשר הן מועדפות על חברות התעופה.
  
אין יותר גבולות בפעילות של חברות הרכבות - היכולות להסיע נוסעים בכל רחבי אירופה בפשטות ובמהירות. גם בארה"ב בוחנים להשקיע מיליארדים במודרניזציה של מערכת ההסעה הזו, המתחרה בהצלחה במטוסים בקווים הלא ארוכים. ואצלנו?
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דוד ליפקין

צילום:

פרשן כלכלי בכיר במעריב

לכל הטורים של דוד ליפקין

עוד ב''דוד ליפקין''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים