ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
צוחקת כל הדרך אל ההפרטה
גליה מאור סוגרת עשור בראש בנק לאומי, ובגיל 63 אין לה שום תוכניות לפרוש. להפך. רק שכדי לממש את הרעיונות הגדולים ולסגור לגמרי את הפער מבנק הפועלים, היא מחכה לבעלי בית פרטיים. בראיון יוצא דופן מגלה מאור למה דחתה את ההצעה הקוסמת מהבנק המתחרה, פותחת חלון לחייה האישיים ומסבירה מדוע הבנקים מרוויחים כל כך הרבה ועדיין לא נותנים הנחות לציבור
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יהודה שרוני
8/4/2005 8:01
גלי המאור, מנכ"ל בנק לאומי, הסתפקה השנה בהכנסות של 4.5 מיליון שקל בלבד. בלבד, כי עמיתה, צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים, קיבל בשנה האחרונה 15 מיליון שקל. וזה לא שמאור לא יכלה, לו רצתה, לזכות לסכום זהה. לפני שנתיים קיבלה הצעת עבודה מחמיאה מאוד משלמה נחמה, יושב ראש דירקטוריון בנק הפועלים. אלי יונס, שמנהל היום את בנק המזרחי, פרש אז מניהול הבנק ובעלי הפועלים חיפשו בנרות אחר המנכ"ל האולטימטיבי.

מאור קיבלה את הפנייה והחליטה שלא להיענות, למרות הפיתוי, שהיה גדול. אחרי הכל, אין זה דבר של מה בכך לנהל את הבנק הגדול במדינה כשלכך מצטרף זינוק לתוך בור שומן פיננסי בדמות תנאי
העסקה יוצאי דופן. אבל מאור העדיפה להישאר בבנק הנמצא בשליטה ממשלתית על פני מעבר לבנק של שרי אריסון ששיקוליו הם אמנם עסקיים, אך עשויים להיתפש כשמרניים פחות.

"אני חושבת שבנק הפועלים הוא בנק טוב מאוד ומנוהל בצורה טובה", מסבירה מאור בפעם הראשונה את השיקולים שמאחורי הסירוב לפנייה. "זה היה כבוד גדול לקבל את ההצעה לנהל את הבנק וגם פיתוי גדול להיענות. החלטתי להישאר בלאומי מתוך תחושה עמוקה שזוהי הקבוצה שאותה אני רוצה להוביל קדימה. מדובר בקבוצה עם פוטנציאל צמיחה אדיר ותשתית אנושית מיוחדת שתסייע בהשגת המטרות. גם בדיעבד אני מאוד מרוצה מההחלטה שקיבלתי".

אבל בואי ניקח רק את השכר. צבי זיו קיבל השנה פי שלושה ממך. זה לא עושה לך כלום?
"היה לי ברור שהתיגמול בפועלים יהיה גבוה משמעותית, אבל למרות מרכיב זה החלטתי שאני נשארת בלאומי. אני חושבת שמערכת השכר בלאומי מתגמלת עובדים ומנהלים כראוי וזה חל גם עלי אישית. אבל אני מודה: הייתי רוצה לראות לאורך הזמן יותר קשר בין ביצועי הבנק לתיגמול. לקשר כזה ניתן להגיע באמצעות הכנת תוכנית אופציות לעובדים. מתוך גישה זאת גם פנינו לאוצר, אבל לצערי התוכנית בסופו של דבר לא יצאה אל הפועל בשל חילופי גברי באוצר. אני מקווה שבעולם של בעלות אחרת (האוצר מתכנן להשלים עד סוף השנה את הפרטת בנק לאומי - י.ש) נוכל לקדם את הנושא. אין ספק שאני מקנאה בבנק הפועלים שהחליט והצליח ליישם את תוכנית האופציות לעובדים ולמנהלים. חבל שתוכנית זאת לא יצאה אצלנו אל הפועל".

לו היתה יוצאת אל הפועל כבר היית הופכת למיליונרית אמיתית בדולרים. מה המשמעות של הכסף עבורך?
"כסף הוא מרכיב חשוב בחבילת התיגמול הכוללת שאנחנו מקבלים. אבל העולם הוא לא רק כסף. אני בחרתי בחבילת תיגמול בעלת הרכב אופטימלי מבחינתי ויש בה איזונים: כסף, סיפוק, הנאה מעבודה, היכולת להפעיל אנשים וההנאה מהחיים. כסף זה לא הכל. בינינו, כמה פעמים בן אדם יכול לאכול ביום. מה הוא כבר יכול לעשות עם הכסף שאני לא יכולה לעשות".

האם אפשר להבין שאת מחכה לבעל בית פרטי בבנק?
"אני אשמח אם יגיע לבנק בעל בית פרטי כזה. הוא ייתן תשובה לעמימות שהיתה ביחס לבעלות על הבנק, אשר בלשון המעטה אינה תורמת לו. בעלים פרטיים הם כתובת להתייעצות מצד חברי ההנהלה והדירקטוריון. הם גם יכולים להביא לערך מוסף, כמו המעורבות של הבעלים האמריקנים בבנק הפועלים שהביאה להצלחה הגדולה ביותר של מכירת בנק סיגנצ'ר (עסקת הענק של מכירת סיגנצ'ר בהיקף של שני מיליארד שקלים הושלמה על ידי בנק הפועלים לפני שבועיים - י.ש). אני מפרגת לבנק הפועלים על העסקה המוצלחת ואף אמרתי את זה לשלמה נחמה".
צבי זיו, מנכ"ל בנק הפועלים. גליה מאור: "אני חושבת שבנק הפועלים הוא בנק טוב מאוד ומנוהל בצורה טובה" (צילום: רובי קסטרו)
היא מסוגלת למכור את הסחורה
גליה מאור יכולה להרשות לעצמה לפרגן. בעשור האחרון היא מזוהה עם בנק לאומי. מאור חיכתה בסבלנות עד שבסופו של דבר קיבלה את המפתחות לניהול הבנק השני בגודלו במדינה. עד לכניסתה לבנק לאומי עשתה מאור קריירה מוצלחת בבנק ישראל והגיעה לתפקיד הבכיר של המפקחת על הבנקים. בזמן מפולת מניות הבנקים לפני 22 שנה היא כמעט ושילמה על כך באופן אישי, אבל נחלצה בעור שיניה. מאז מאור שדרגה את עצמה לא רק במערכת הבנקאית הישראלית אלא גם בעולמית. היום היא נהנית ממוניטין של בנקאית מצליחה. מנהלי פירמות בינלאומיות פותחים בפניה את דלתותיהם.

"היא פשוט מסוגלת למכור את הסחורה בצורה הטובה ביותר. מאור מבינה בדיוק מה שאנחנו רוצים, עושה שיעורי בית ונותנת לנו את מה שאנחנו צריכים", אומר אחד מבנקאי ההשקעות הבינלאומיים. אנליסטים ומנתחים פיננסיים מעריכים מאוד את יכולת הניהול שלה, מנהיגותה, אמינותה ובשורה התחתונה גם את הביצועים העסקיים שאליהם היא מובילה את הבנק. המגזין היוקרתי "פורצ'ן" מדרג אותה מדי שנה כאחת מ-50 הנשים המשפיעות ביותר בתחומי הכלכלה, היא ממוקמת היטב לצד עופרה שטראוס, יושבת ראש קבוצת עלית שטראוס, במקום 36 המכובד.

הפרסומים מחמיאים לך?
"בהחלט, אבל יש לכך תועלת מעשית. זה נותן לי את היכולת למנף את ההיכרות הבינלאומית לקידום האינטרסים של הבנק. אני עושה זאת ורואה תועלת רבה בפיתוח העסקים של לאומי במישור הבינלאומי".
מאור: "אני עושה זאת ורואה תועלת רבה בפיתוח העסקים של לאומי" (צילום: רובי קסטרו)
ביקור בקוסטה ריקה
היא בת 63. יש לה שלושה ילדים מצליחים. בעלה ובנה הבכור עובדים אצל יצחק תשובה. הבעל, יהושע מאור, היה בעבר מנכ"ל י-ב-מ ישראל וכיום הוא יושב ראש חברת גרין שבבעלות תשובה. הבן, רון, משמש מנכ"ל חברת ישאל השקעות, אף היא של תשובה. בת אחת מתגוררת בניו יורק ועובדת בחברת הייעוץ הבינלאומית מקזני, והבן הצעיר מסיים בימים אלה את לימודיו בהצטיינות באחת האוניברסיטאות היוקרתיות של שיקגו.

הסכם ההעסקה הנוכחי של מאור יפוג בפברואר 2007, אבל כפי שהדברים נראים כעת לא מדובר מדובר בהכרח גם בסיום עבודתה בבנק. "הסכם העבודה הכללי שלי בבנק לאומי אינו תחום בזמן ובהקשר זה אין שום דבר קונקרטי", היא אומרת." אני לא חושבת על מה שיהיה לאחר מכן, אבל מבחינתי אני ממשיכה. בבנק לאומי יש עוד הרבה מה לעשות, הבנק כבר הגיע להישגים עוד לפני שמיצה את מלוא יכולתו העסקית".

גם אם מאור מוכנה להצהיר על המשך דרכה בלאומי, הפנייה שהגיעה אליה מצד בנק הפועלים לא הותירה את דירקטוריון לאומי שווה נפש. בלאומי הוחלט לא לקחת צ' אנס ולשדרג את הסכם ההעסקה של מאור. הם קשרו אותה בכלוב זהב בהסכם משופר לחמש שנים. היתה להם סיבה טובה. מאור התברכה בכושר ניהולי, בהחלטיות, באמינות, בידע בבנקאות ובראייה לטווח הארוך ויודעת גם להוסיף את המגע האנושי. היא אוהבת לחבק, רוקדת, שולחת פרחים, משתתפת בשמחות ובטרגדיות.

על הפיגוע במגדלי התאומים בניו יורק היא שמעה בדרכה חזרה מביקור באחד מסניפי הבנק בחיפה. הדבר הראשון שעשתה היה להרים טלפון למנהל הסניף בניו יורק, ד"ר זלמן סגל, כדי לוודא שהכל בסדר. הפקידה בניו יורק, שהופתעה לקבל את השיחה ממאור, סיפרה שד"ר סגל שוהה בישראל.
גם החיבוק האמיץ שלו זכה מנהל אזורי מצטיין בשבוע שעבר, מלמד שמאור שונה ממנהלי העבר של לאומי, יקים עם מבטא גרמני כבד. היא למדה בתיכון עירוני א' בתל אביב עם ד"ר יוסי ורדי (מירביליס), ערי סטימצקי, דניאל פאר ואחרים. בלימודיה הצטיינה במתמטיקה, אבל חלמה להיות דווקא פסיכולוגית. "פסיכולוגיה נראה לי מקצוע נהדר, אבל חשבתי גם להיות מדענית. בסופו של דבר הגעתי לבנקאות ואני מרוצה מכך".

מאור אמנם נוהגת בוולוו, אבל אינה מנהלת אורח חיים מנקר עיניים. בעוד שעמיתיה הבנקאים נאלצים להזיע בקוקטיילים אינסופיים, היא מעדיפה ליהנות מניגוב חומוס טוב, מפסטיבל מוזיקה קלאסית, מצעידה עם החברות לאורך חוף הים בבוקר יום שבת או מטיול בפינה אקזוטית אי שם בגלובוס. המקום האחרון שאליו הגיעה היה קוסטה ריקה.

לאחר פסטיבל אבו גוש האחרון נצפתה מאור ממתינה בתור ארוך במסעדת "הלבנון" בכפר. רק כשהגיעה לפתח המסעדה זוהתה על ידי בעל המקום שהחל לכרכר סביבה ולנסות לאתר שולחן פנוי. בכל זמן ההמתנה היא לא טרחה לעשות סימני חשיבות שעשויים להביא לקיצור תורים. מצד שני, כשמדובר בעסקה חשובה העומדת על הפרק או בקידום אינטרס עסקי, היא לא תהסס ללכת לקראת הלקוחות. זו יכולה להיות היענות להזמנה לביקור ביאכטה של סמי עופר או לחלופין השתתפות באירוע משפחתי של יצחק תשובה.

אחד הבילויים האהובים עליה הוא במסגרת חוג מטיילים סגור המכונה "קלי רגליים". מדובר בקבוצה של אנשי עסקים, מרביתם אינם מוכרים לציבור הרחב, שאחת לתקופה שוכרים אוטובוס ויוצאים לחרוש את הארץ. מבין המוכרים שבהם ניתן למצוא את עו"ד ישראל קנטור ושמואל זוסמן (לשעבר מנהל כוח האדם בלאומי). בעבר היה חבר בקבוצה זו גם שלמה פיוטרקובסקי, מנכ"ל הבנק הבינלאומי לשעבר. גם עו"ד דליה טל חברה בקבוצה. טל, היועצת המשפטית של דירקטוריון לאומי היא גם חברתה הטובה ביותר של מאור. גם היא החלה את הקריירה בבנק ישראל וגם בעלה עבד בעבר בחברת י-ב-מ (כשזו נוהלה על ידי יהושע מאור).
אחד הבילויים האהובים עליה הוא במסגרת חוג מטיילים סגור המכונה "קלי רגליים"
מאור יודעת לפרגן
הסובבים אותה במעגל מקבלי ההחלטות הקרוב בבנק יודעים היטב שלצד החזות הידידותית, מאור יודעת להפגין גם מקצוענות חסרת פשרות. לישיבות ההנהלה היא דורשת מהאנשים להגיע מוכנים ולדבר לעניין. כל צעדיה מחושבים מראש. הניהול לא נעשה בדרך אמוציונלית אלא מתוכנן בקפידה. המודל הניהולי שלה הוא ג'ק וולש, המנהל האגדי של חברת ג'נרל אלקטריק, שהצליח להבריא את החברה ובסדרת מיזוגים ורכישות הפך אותה לחברה בעלת שווי השוק הגבוה בעולם.

תכונות האופי של מאור הפכו אותה למנהלת מעורכת ביותר גם על ידי לקוחות הבנק שהבולטים מביניהם הם שלמה אליהו (המחזיק בעשרה אחוזים ממניות לאומי), לב לבייב, מאיר שמיר, יהודית ברוניצקי, רעיה שטראוס (מבעלי קבוצת שטראוס עלית) בינו צדיק ואביגדור קפלן (מנכ"ל כלל ביטוח).

כאישה , ובניגוד לדעות הנשמעות לא אחת בקרב ארגוני הנשים,יודעת מאור לפרגן לניהול הנשי והיא מקדמת אותן במידת האפשר, על פי שיקולים מקצועיים. כך, למשל, צירפה להנהלת הבנק את רואת החשבון המבטיחה רקפת רוסק, העוסקת בתחום הרגיש ביותר במשק הישראלי: אשראי לחברות עסקיות. יש קומץ קטן ביותר של מקורבים בבנק שאיתם חולקת מאור את הסודות הכמוסים. למנהלים שעליהם היא סומכת היא מעניקה חבל פיננסי ארוך ומאפשרת חופש פעולה מלא במסגרת האסטרטגיה העסקית. מבקריה של מאור מעריכים אמנם את הזהירות שלה, אבל לדידם מדובר בשמרנות יתר.

לאיתן רף, יושב ראש הדירקטוריון, לקח מספר שנים לשכנע את מאור להכניס את הבנק למה שמכונה השקעות ריאליות (השקעות שלא בחברות פיננסיות - י.ש). מדובר בחברות כמו החברה לישראל שבבעלות משפחת סמי עופר, אירופה ישראל של מוטי זיסר, פז של בינו צדיק ועוד. כיום קוצר הבנק פירות נאים מהשקעות מוצלחות אלה. ואולם עודף השמרנות הוכיח את עצמו (לפחות עד היום) בענייני הלבנת ההון.

מאור הורתה לפני כשלוש שנים לסגור את חשבונותיו של ארקדי גאיידמק, שנוהלו בלאומי צרפת, מחשש שאיש האוליגרכיה הרוסי הוא לקוח בעייתי. ההחלטה של מאור התקבלה למרות שגאיידמק לא הופיע בשום רשימה שחורה, פתח את חשבונו כדין והצהיר מהם מקורות הכנסותיו. אין ספק כי קבלת החלטה כזאת דורשת אומץ לב עסקי. אחרי הכל הפיתוי להשאיר לקוח כזה עם 300 מיליוני הדולרים שלו בבנק, הוא בלתי רגיל. כדי לגייס סכומים כאלה צריכים פקידי הבנקים לעבוד מספר חודשים טובים. גאיידמק מיהר להסיק מסקנות והעביר את פעילותו לבנק הפועלים. צעד זה עורר מן הסתם תמיהה גם אצל לב לבייב, בעל השליטה בחברת אפריקה ישראל, שבנק לאומי מחזיק כיום ב-20 אחוז ממניותיה.

טענת שמרנות היתר עלתה גם כשבנק לאומי בחן את רכישת הבנק השווייצרי "מריטיים בנק" שבבעלות ברוס רפפורט. לבסוף הוחלט שלא לבצע את העסקה. בשבוע שעבר הודיע בנק הפועלים על השלמתה של אותה עסקה בדיוק.

מאור: "אין שום ספק שתחושת האחריות שלנו גדולה הרבה יותר בגלל מבנה הבעלות ובעצם בגלל שאין לנו בעלים. במקרה שהמצפן נמצא אצלך ואתה צריך ללכת אך ורק על פיו, הזהירות של ההנהלה והדירקטוריון היא הרבה יותר גבוהה. זאת עובדה. אנחנו חיים בעולם שבו התנופה העסקית היא נר לרגלינו, אבל חייבים לבחון בקפידה כל החלטה. יש לנו מדיניות ברורה ואנחנו מאוד מקפידים בשאלה עם מי עושים עסקים. אנחנו אכן מעוניינים להתרחב בארץ ובעולם, אבל פוסלים הרבה מאוד עסקות, מיזוגים ורכישות אשר אינם תואמים את תפישת העולם של מנהלי לאומי. יש דברים שהאחרים עושים ואני לא פוסלת אותם. אבל אני בודקת את עצמי כל הזמן".
איתן רף, יו"ר בנק לאומי
עמלות בשווי מאה מיליון
יש הטוענים שמרוב עודף שמרנות את לא מסוגלת להיפרד מהחברים הנוכחיים בהנהלת הבנק. ההנהלה של בנק הפועלים צעירה בהרבה בהשוואה לזו של לאומי.
"לא עשיתי השוואת גילים. הקריטריון אצלנו לחברות בהנהלה אינו הגיל אלא היכולות המקצועיות בכל התחומים.לדוגמה היו מנהלים כמו זלמן ושמוליק (ד"ר זלמן סגל מנהל הבנק בארצות הברית ושמואל זוסמן, ראש חטיבת כוח אדם - י.ש) שביקשתי שיאריכו את עבודתם בבנק אף שהגיעו לגיל הפנסיה כי חשבתי שאסור לוותר על היכולות ועל הניסיון שלהם.לו היה ניתן, הייתי ממשיכה ומאריכה גם הלאה את עבודתם בבנק".

אבל אני יודע על מנהלים שנפגעו כתוצאה מכך שהם נתקעו בתפקידם בגלל חוסר רצון לבצע את השינויים הניהוליים המתבקשים.
"אני עושה כמיטב יכולתי לנהל את הבנק תוך שמירה על יחסי עבודה טובים עם המנהלים. אין ספק כי ניהול אינו רק מקצוע של חלוקת פרסים ושבחים אלא גם היכולת להתבסס על הערכה מקצועית ואובייקטיבית של המנהלים וההתייחסות העניינית ללא משוא פנים. אבל אם יש לך דוגמאות ספציפיות אשמח לשמוע על כך ולשוחח עם האנשים".

מאור לא ששה להתראיין, בלשון המעטה, למרות שהיא המנהלת המבוקשת ביותר על ידי התקשורת במערכת הבנקאית. גם לראיון זה נעתרה לאחר חיזורים רבים. תחילה ניסתה לצרף לראיון כמגן אנושי חי את איתן רף יושב ראש דירקטוריון הבנק. לבסוף נעתרה. על רקע זה ניתן להבין מדוע היא מזדהה עם ספרה של הסופרת האיטלקייה נטליה גינזבורג. שני עמודים מהסוף מתוודה הסבתא בפני נכדתה על העצב הכרוך בהיחשפות האישית לצורך הראיונות שהעניקה לתקשורת. "בשביל מה אני צריכה את זה", אומרת מאור, "יש את המאזנים והמספרים מדברים בעד עצמם".

בשנה האחרונה וחרף הביצועים העסקיים המצוינים, נמצאת מאור במרכז הבמה התקשורתית דווקא בשל עניינים לא מחמיאים. גולת הכותרת היא החקירה המנוהלת על ידי רשות ניירות הערך הישראלית בחשד לעבירות על החוק בנושא שיווק קרנות נאמנות. גם רשויות הפיקוח אינן חוסכות מהבנק את שבט ביקורתן. בנק ישראל הורה לבנק לאומי למשכתנאות להחזיר ללקוחות עמלות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים שנגבו לטענתו שלא כדין. הנהלת הבנק חרקה שיניים ונאלצה להחזיר תוך כדי מחאה.

הנהלת הבנק נאלצה לעמוד בדרישות החוק ולהיפרד מהשליטה בבנק איגוד בעוד שבנק הפועלים, שנדרש למהלך דומה, ממשיך להחזיק את בנק אוצר החייל. הרשות להגבלים מאיימת להכריז על לאומי כמו על הבנקים הגדולים האחרים כמונופול.גם בתי המשפט חובטים בבנק מעת לעת על היחס ללקוחות. ועדת החקירה הפרלמנטרית בראשות קולט אביטל אילצה את בנק לאומי להחזיר לניצולי השואה 36 מיליון שקל.

הציבור הרחב אוהב לשנוא את הבנקים, אבל גם במסגרת זו זוכה, משום מה, בנק לאומי לטיפול מיוחד. חלק ממנהלי הבנק ובראשם המנכ"לית מאור חשים תחת מצור. מתנגדיה במערכת העסקית ובהם "נפגעי מאור" מתוך הבנק מסבירים כי אחרי כל כך הרבה שנות ניהול איבדה מאור את הזהירות העסקית המפורסמת והיא מתחילה לחטוא בחטא הגאווה והיהירות. "מאור עשויה היתה לחסוך לעצמה את החקירה המקיפה המנוהלת כיום כנגד הבנק על ידי רשות ני"ע לו היתה נענית מראש לשיחת האזהרה של יושב ראש הרשות משה טרי ופועלת בעניין שיווק קרנות הנאמנות בדקדקנות למילוי הוראות החוק", אומר בכיר במערכת הבנקאית.
מאור: "אני רוצה להאמין ובעצם מאמינה שהרשויות בישראל הן הוגנות וממלאות את תפקידן" (צילום: פלאש 90)
התעקשות הרשויות
מאור: "בהסתכלות לאחור אני חושבת שהתעקשות הרשויות איתנו בנוגע למכירת אחזקותינו בבנק איגוד אינה עולה בקנה אחד עם מה שנהגו כלפי הבנקים האחרים (בנק הפועלים - י.ש). אני לא מקבלת את האיפה ואיפה ואת הגישה הדיפרנציאלית. אני לא רוצה לחשוב שלגישה זו יש קשר לעובדה שבנק לאומי אינו נשלט על ידי בעלים פרטיים. אבל אני באמת לא יודעת מה הסיבה לכך. אנחנו נמשיך את הדיאלוג עם הרשויות במטרה שלא להיפרד מעסקים אחרים שאנחנו חושבים שראוי שקבוצת לאומי תמשיך לנהלם (הכוונה היא בעיקר להמלצות ועדת בכר המאלצות את כל הבנקים בישראל למכור את קרנות הנאמנות וקופות הגמל - י.ש).

"אני רוצה להאמין ובעצם מאמינה שהרשויות בישראל הן הוגנות וממלאות את תפקידן מבלי להביא בחשבון שיקולים אחרים לא ראויים, לא ענייניים ולא נכונים".

אבל היום מתנהלת כנגד בנק לאומי ומנהלים בקבוצה חקירה פלילית של רשות ני"ע בנושא הפצת קרנות הנאמנות. בבנק טוענים כי התופעה קיימת גם בבנקים אחרים. אז מדוע החקירה היא דווקא נגד לאומי? כיצד מצליחים להתמודד ביומיום עם חקירה כל כך מורכבת?
"אין לי הסבר לשאלה, אין ספק כי נושא החקירות כנגד הבנק מעסיק אותנו. אנחנו כמובן מנועים מלדבר על חקירות, אבל אני יכולה לומר ומאמינה שכל מנהלי ועובדי בנק לאומי פועלים על פי החוק ומקבלים את ההחלטות לגופו של עניין. אני מקווה שגם החוקרים ממלאים את תפקידם לגופו של עניין. התחושה האישית שלי היא של אמונה חזקה בעשייה בלאומי תוך תקווה שכך גם פועלים חוקרי רשות ני"ע ".

יש מי שאומר כי מה שהוביל לחקירה היא הטענה שהנהלת לאומי, ואת בראשה, איבדה את הזהירות המפורסמת שאפיינה אותה כל כך. והרי זמן קצר לפני פתיחת החקירה הוזמנתם לשיחת אזהרה על ידי יושב ראש הרשות משה טרי.
"אני לא יודעת מה הוביל לפתיחת החקירה. נכון שיש רצף של אירועים מאז הפגישה עם יושב ראש הרשות והפתיחה בחקירה,אבל התייחסנו ברצינות הראויה לדברים שנאמרו במהלך הפגישה, וממש למחרת בבוקר התקיימו דיונים בנושא ברמת הנהלת לאומי וניתנו הנחיות ברורות לרענון כל הנהלים וההנחיות. העובדים הרלוונטיים קיבלו את כל ההנחיות בהתאם".

אז המדובר בכשל מאורות?
"אין לי מה להוסיף על מה שציינתי".לקוחות מסוימים טוענים כי באופן יחסי, לאומי הוא הבנק הקשוח ביותר כלפי לקוחותיו. כך לפחות היה בשנים האחרונות. האם אתם באמת בנק בלי לב.

"אחת היכולות החשובות של לאומי היא הגודל והעוצמה שלו שמאפשרים תמיכה בלקוחות בתקופת משבר. לאורך כל השנים הבלטנו את התכונה הזאת ואנחנו טוענים כי לקוח שלנו המראה רצון לפתור את בעיותיו בתחום היחסים עם הבנק הוא לקוח שהבנק ירצה לעזור לו. בכל המגזרים אנחנו מנסים לפעול היום בגישה זאת. כמובן שיש לקוחות שאינם מגלים רצון לסייע בפתרון הקשיים ועם אלה אנחנו אכן נוהגים בגישה עסקית שונה. אלפי לקוחות הבנק צריכים להבין שהלוואה שהם קיבלו גם צריך להחזיר. למי שמתקשה, יש מספר מסלולי סיוע".

אבל תודי כי בעבר הגישה היתה שונה. אני יודע שלאומי למשכתנאות מיהר מדי לפעול כנגד לקוחות בקשיים והוציא אותם מהבתים.
"ייתכן שבעבר זה באמת היה המצב, אבל אנחנו היום מאוד קשובים ללקוחות. גם אנחנו למדנו שבאמצעות דיאלוג כנה תוך הבעת נכונות מצד הלקוחות ניתן להגיע לפתרונות טובים יותר".

עם כל הרווחים והדיבדנדים, למה מעיקים עלינו עם שלל עמלות?
"במשך שנתיים בנק לאומי לא העלה שום עמלות. ברגע שהועלתה האפשרות להפעיל סל עמלות מוזל הבנק הודיע מיד שהוא מוכן לאמץ את התוכנית למרות שמהלך כזה יגרום לבנק לאובדן הכנסות בהיקף של 65 עד מאה מיליון שקל. הבנק גם מציע מספר מסלולי עמלות נוחים וזולים במיוחד עבור לקוחות בקשיים".

את מקבלת פניות לסיוע מקוחות שנקלעו לקשיים?
"יש הרבה מאוד לקוחות המגיעים ללשכה ומבקשים סיוע בפתרון בעיה כזאת או אחרת. בלאומי יש מנגנון מאוד מסודר לטיפול בתלונות. אלה עוברים בדרך כלל ליחידה לפניות הציבור. נתוני בנק ישראל מוכיחים כי שיעור התלונות המוצדקות בלאומי הוא הנמוך ביותר. הפניות בדרך כלל לא מגיעות אלי אישית, אבל קיימת בלשכה שלי הנחיה ברורה שאם המדובר בתלונה הנוגעת להתראה על כשל רוחבי במערכת, היא מגיעה מיד לשולחני. זה יכול להיות אם פקיד בסניף מסוים אכל תוך כדי הטיפול בלקוח או שלקוח עסקי מתלונן על כך שסוכמו איתו תנאים מסוימים, אבל לאחר מכן הבנק חזר בו".
קשרי הון שלטון
בנק ישראל יאסור בקרוב על לקוחות לחרוג ממסגרת האוברדראפט. זה יכניס את הלקוחות לקשיים
נוספים. מה דעתך על ההנחיות החדשות?
"אני מתייחסת אליהן בחיוב. על הלקוחות תוטל אחריות גדולה יותר לניהול החשבון. זה דבר חיובי. תהיה תקופת הסתגלות. אכן המעבר לשיטה החדשה לגבי חלק מהלקוחות אינו פשוט. אנחנו עלולים לראות התנגשות בין הבנקים ללקוחות שיקשה על השינוי, אבל לאורך זמן המדובר בשינוי חיובי. לקוח שיכול היה בעבר להרגיש יותר חופשי בניהול האשראי יצטרך מעתה לקיים דיאלוג מסודר יותר עם הבנקאי. המצב הנוכחי היה הרבה יותר נוח ללקוחות, אבל הם יצטרכו לדעת להתמודד עם המצב החדש ואנחנו נעזור להם. עדיין לא קיבלתי תלונות בעניין זה מהלקוחות, אבל אנחנו נערכים. מדובר בהיערכות לא פשוטה מבחינת מיכון ומבחינות אחרות".

בשנים האחרונות עולה לא אחת על סדר היום סוגיית הקשר בין הון לשלטון. אנשי עסקים המנצלים את מעמדם כדי להשיג תנאים משופרים. אף פעם לא התבטאת בסוגיה זו.
"אני אישית לא מכירה או מודעת לקשר כזה. מצד אחד צריך להיזהר מקשרים כאלה, אבל מצד שני השלטון צריך להיות מאוד קשוב למגזר העסקי כדי להגיע לפתרונות כלכליים שיביאו להגדלת רווחת המשק ולא לפתרונות פופוליסטיים שימנעו את הצמיחה. אם המקטרגים רואים פסול בדיאלוג כזה או במצב שבו השלטון בוחן מחדש את עמדתו ומשנה את ההחלטות על רקע ההסברים שהוא קיבל, אינני חושבת שהקטרוג מוצדק. זה נכון במיוחד לגבי המערכת הפיננסית והבנקאית. הימנעות מדיאלוג כזה, שיש המכנים אותו כקשר בין הון לשלטון, עלולה להביא את השלטון לטעויות קשות ולתוצאות שאף אחד אינו מצפה להן".

ולסיום שאלה אישית: האם יש לך נקיפות מצפון על כך שהתפקיד גוזל את זמנך וגורם לך להיות פחות מדי עם המשפחה?
"אין לי נקיפות מצפון. מבחינתי, המשפחה היא הערך הכי גבוה ואפילו יותר מהעבודה. המשפחה היא הדבר הכי חשוב מבחינתי. הילדים הם הפירות הכי טובים המתקבלים עבור ההשקעה".
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...